Başörtüsünde anlaşma tamam, 10. ve 42. maddeler değişiyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 25 Ocak 2008 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti ile MHP, üniversitelerde başörtüsü sorununu ortadan kaldırmak için 2 maddelik anayasa değişikliği önerisinde uzlaştı. Öneri 400'den fazla imza ile Meclis'e sunuluyor

ÜNİVERSİTELERDEKİ başörtüsü sorunu ortadan kaldırmaya yönelik anayasa değişikliği konusunda Meclis'in büyük çoğunluğunu oluşturan AK Parti ve MHP mutabakata vardı. AK Parti ve MHP, türban sorununun çözümü için anayasanın 10 ve 42'inci maddelerinin değiştirilmesi kararına vardı. Değişiklik üzerinde yapılacak teknik çalışmaların ardından, teklifin 400'ü aşkın imzayla bugün ya da yarın Meclis Başkanlığı'na sunulması bekleniyor.

GECE YARISI TELEFONU

İKİ parti arasındaki değişiklik teklifleriyle ilgili en sıcak gelişme önceki gece yarısı yaşandı. AK Parti'nin teklifi değerlendiren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve kurmayları, değişikliğin 10 ve 42. maddelerde yapılmasını uygun buldu. Bunun üzerine alınan karar, gece yarısı Genel Sekreter Cihan Paçacı tarafından telefonla Ak Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin'e iletildi. Ergin, Başbakan Erdoğan ile görüşerek dün saat 12.00'de buluşma kararına varıldı.

BAŞBAKAN'IN ODASINDA

AK Parti ve MHP kurmayları dün saat 12.00'de Başbakan Erdoğan'ın Meclis'teki makam odasında biraraya geldi. Görüşmeye, MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, Grup Başkanvekili Oktay Vural ile Devlet Bahçeli'nin özel danışmanı Deniz Bölükbaşı, AK Parti Grup Başkanvekilleri Sadullah Ergin ile Bekir Bozdağ ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu katıldı. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de görüşmede hazır bulundu.

?MUTABAKATA VARILDI'

YAKLAŞIK 2 saatlik görüşmenin ardından AK Parti ve MHP şu ortak açıklamayı yaptı: Konu yüksek öğretimde kanayan bir yaradır. Bunun mutlaka çözülmesi gerekmektedir. İki parti müteakip defalar bu yasaya karşı olduğunu çok değişik tepkilerle kamuoyuna açıkça ifade etmişlerdir. Konu iki parti tarafından da hak ve özgürlükler açısından değerlendirilmektedir. Çözüme dönük müzakere yapılmıştır. Genel çerçevede bir mutabakata varılmıştır. Teknik çalışmalarımız devam etmektedir.

İŞTE O ANLAŞMA METNi

AK Parti ile MHP arasında varılan anlaşmaya göre, anayasanın ?kanun önünde eşitlik' başlıklı 10'uncu maddesine, ?kamu hizmeti alanlara ayrım yapılamaz' hükmü ekleniyor. Yine anayasanın eğitim öğretim hakkı ve ödevi başlıklı 42.maddesine ise ?Hiç kimse kılık kıyafeti nedeniyle yükseköğrenim hakkından mahrum bırakılamaz' düzenlemesi getiriliyor.

Bugün bitmesini bekliyoruz

MECLİS'TEKİ ilk toplantının ardından ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kurmaylarıyla bir araya geldi. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek de yapılan çalışma konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı bilgilendirdi. Yapılan görüşmenin ardından Genel Sekreter Cihan Paçacı ve Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal, Grup Başkanvekili Oktay Vural, Ak Partililerle ikinci kez biraraya geldi. Görüşmelere Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in de katılması dikkat çekti.

VURAL: BUGÜN YARIN BİTEBİLİR

MHP lideri Bahçeli'ye gelişmeler konusunda bilgi veren Genel Sekreter Cihan Paçacı ?AK Parti'li yöneticilerle yarın (bugün) Mecliste yeniden bir araya geleceğiz. Konunun yarın (bugün) bitmesini umuyoruz'' dedi. AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin ise ?Genel çerçevede mutabakata varıldı. Bundan sonra teknik çalışma yapılacak. Görüşmeler kesintisiz, non stop devam edecek' dedi.

NEVİN BİLGİN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber