TBB'den türban çağrısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Ocak 2008 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Barolar Birliği (TBB), "siyasi iktidardan ve siyasi partilerden, toplumu geren, huzurunu bozan davranışlar yerine herkesi kucaklayan çağdaş, laik hukuka uygun çözüm ve uygulamalar beklediklerini" bildirdi.

TBB'den yapılan yazılı açıklamada, siyasi partiler ve seçim sistemlerinde demokrasinin eksiklerini giderecek değişikliklerin yapılması, işsizliğin önlenmesi, enerji açığının kapatılması, üretim sorunları, küresel ısınma, ulusal ve uluslararası bir çok çözüm bekleyen sorunun konuşulması gerekirken, türban tartışması başlatılmasının zaman kaybı olarak görüldüğü ve bu tartışmalarla yaratılan toplumsal gerginliğin tehlikeli bulunduğu belirtildi.

Toplumun çoğunluğunun, din kurallarının yaşamın her kesiminde egemen kılınacağından endişe ettiği ifade edilen açıklamada, siyasi iktidarın bu endişeleri gidereceğine, her gün biraz daha kaygıları artıran söylem ve eylem sergilediği savunuldu.

Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Anayasa değişikliğiyle yapılmak istenen, yargı erkinin Türkiye Cumhuriyeti'nin laik niteliğine yönelik saldırıları engelleme dayanaklarını ortadan kaldırarak, kadının dinsel amaçla örtünmesinin Cumhuriyetin laik niteliğine aykırılığının yargısal denetimini engellemek ve böylelikle devrim yasalarının içini boşaltmaktır. Sosyal yaşamı din kurallarına göre şekillendirme arzusu küçük küçük uygulamalarla sürekli gündemde tutulmakta ve toplumsal baskı ortamı yaratılmak istenmektedir.

Cumhuriyetin temelindeki devrim felsefesini görmezden gelmek, teokratik düzenden laik düzene geçişi sorgulamak, Atatürk devriminin kadını çarşaftan çıkarıp sosyal hayata soktuğunu unutmayı 'özgürlük' kavramı arkasına sığınarak hoş görmek, Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları SÖzleşmesi hükümlerine aykırıdır. Laiklik ilkesi Anayasa'da durur ve devrim yasaları da yürürlükte olurken bütün bunların soyut 'özgürlük' kavramı ile açıklanması olanaksızdır.

Siyasi iktidardan ve siyasi partilerimizden toplumu geren, huzurunu bozan davranışlar yerine herkesi kucaklayan çağdaş laik hukuka uygun çözüm ve uygulamalar bekliyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber