Bahçeli: Başörtüsü yükseköğrenimde sınırlı kalacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Ocak 2008 14:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, başörtüsü sorununun, yükseköğrenimde yaşanan bir sorun olarak ortaya çıktığını, çözümün çerçevesinin de bununla sınırlı kalacağını söyledi.

Bahçeli, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, AK Parti ile başörtüsü konusunda dün varılan mutabakatın ayrıntılarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bahçeli, bu anlaşmaya uygun olarak Anayasa ve yasa değişiklikleri tekliflerinin iki partinin ortak önerisi olarak bugün Meclise sunulmasının öngörüldüğünü bildirdi.

MHP Lideri Bahçeli, yükseköğrenimde bir sorun olarak ortaya çıkan fiili başörtüsü yasağının, bununla sınırlı olarak kaldırılmasının amaçlandığını belirtti. Bahçeli, yapılacak düzenlemelerin yükseköğrenim kurumlarıyla sınırlı olacağını, ilk ve orta öğretim kurumlarının bunun dışında kalacağını, kamu kurumlarında kamu yetkisini kullanarak kamu hizmeti verenlerin de aynı şekilde bu düzenlemenin kapsamı dışında olacağını anlattı.

MHP Genel Başkanı Bahçeli, Anayasa'nın kanun önünde eşitliği düzenleyen 10. maddesine eklenecek bir cümleyle, "Kamu hizmetlerinden yararlanılmasında eşitlik ilkesine" vurgu yapıldığını kaydeden Bahçeli, şöyle devam etti:

"Bu şekilde, devlet bakımından başta gelen ödevlerden sayılan ve öncelikli bir kamu hizmeti olan yükseköğretim hizmetinden eşit şekilde yararlanma hakkının kısıtlanmamasının, anayasal teminat altına alınması amaçlanmıştır. Devlet organlarına ve idare makamlarına, eğitim ve öğrenim hizmeti sunarken bundan yaralananlar bakımından ayrımcılık yapılmaması yükümlülüğü sarih bir biçimde getirilmiştir.

Anayasa'nın eğitim ve öğrenim hakkını düzenleyen 42. maddesinin 1. fıkrasında yapılan bir değişiklikle, "Bir kimsenin açık bir yasal düzenleme yoksa eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamayacağı hükme bağlanmıştır. Bu şekilde öğrenim hakkının ancak kanunla kısıtlanabileceği, bu hakkın kullanılması için bazı yasal sınırlamalar getirilebileceği açık Anayasa hükmü haline getirilmiştir" dedi.

Devlet Bahçeli, bu düzenlemenin amacının, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim hakkının kullanılması olduğunu belirtti. İlk ve orta öğretim kurumlarında uygulanacak esasların, kılık-kıyafet şartlarının, yürürlükteki kanunlarla düzenlendiğine işaret eden Bahçeli, 42. maddede yapılan değişikliğin, bu kurumlar bakımından bir sonuç doğurmayacağını, mevcut düzenlemelerin aynen süreceğini kaydetti.

Anayasa'nın bu maddesinde kılık-kıyafet nedeniyle hiç kimsenin bu haktan mahrum bırakılmayacağı yolunda açık bir hükme yer verilmediğini, bu konudaki sınırların belirlenmesinin ilgili kanuna bırakıldığını hatırlatan Bahçeli, bu amaçla Yükseköğretim Kanunu'nun Ek 17. maddesinde bu yönde açık bir düzenleme yapılmasının öngörüldüğünü vurguladı.

Ek 17. maddenin halen yürürlükte olduğuna dikkati çeken MHP lideri Bahçeli, "Buradaki amaç, eğitim ve öğrenim hakkını kullanmak, bu haktan yararlanmak isteyenlerin, bunun için uymak zorunda oldukları kılık kıyafete ilişkin kuralların bu maddede açıkça sayılması, bunun dışında kalan giysilere sınırlama ve yasak getirilmesinin hükme bağlanması olmuştur" diye konuştu.

Bahçeli, buna göre yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak kaydıyla yükseköğretim kurumlarında kılık ve kıyafetin serbest olacağını ifade etti.

"Yürürlükteki kanunlar, kılık-kıyafete ilişkin İnkılap yasaları, ceza kanunları ve kamu düzeni, kamu güvenliği ve genel ahlak mülahazalarıyla yasaklama ve kısıtlama getiren meri mevzuattır" diyen Bahçeli, şunları söyledi:

"Bu kanunların konusu olan kılık ve kıyafetlerle üniversitelere girilemeyecektir. Bu düzenlemeyle başın örtülü olması, yüksek öğrenim hakkından mahrum bırakma sebebi olmaktan çıkartılmıştır. Bu yönde uygulama ve düzenleme yapılamayacağı yasal teminata kavuşturulmuştur. Ancak, bunun için başın nasıl örtüleceği Ek 17. madde içinde açık tanıma kavuşturulmuştur. Bu da başın çene altından bağlanacak şekilde örtülmesidir. Böylece, bu baş örtünme şeklinin dışındaki çarşaf, peçe, burka ve benzeri kıyafetlerle yükseköğretim kurumlarına girilmesine izin verilmeyecektir. Bu ilkeler temelinde varılan mutabakatın unsurları organik bir bütünlük arz etmektedir."

"Yükseköğrenimde başörtüsüne serbestlik tanınmasının, ilerde bunun ilk ve orta öğretime, kamu alanına taşınacağına" yönelik eleştirilere de yanıt veren Bahçeli, "Bu konuda önyargısız ve samimi olanların duydukları bu endişe, genelinde haklı sayılabilecektir. Ancak, iki parti arasındaki mutabakat, bu endişelere yer bulunmadığını açıklıkla ortaya koymaktadır" dedi.

Devlet Bahçeli, bu konuda yükseköğrenim kurumları dışında böyle bir düzenlemenin hiçbir şart altında düşünülemeyeceğini vurgulayarak, aynı durumun kamuda çalışanlar, kamu yetkilerini kullanarak kamu hizmeti verenler için de geçerli olduğunu söyledi.

MHP lideri Bahçeli, MHP'nin, bugün de yarın da bu yöndeki taleplerin yanında ve arkasında yer almayacağını dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber