Türkçe mesajlaşma yarı fiyata inmeden faturayı düşürmek mümkün

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 31 Ocak 2008 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SMS'de Türkçe karakter kullanımından kaynaklanan sorunlar bu yıl sona eriyor

İlk olarak AVEA Şubat ayından itibaren kendi abonelerinin Türkçe karaktere fazla ücret ödemesinin önünde geçecek. Diğer operatörlerin aboneleri ise bir ayarla Türkçe karakter kullanılan SMS'e iki kat para ödemekten kurtulabilir

CEP telefonundan Türkçe karakter kullanarak kısa mesaj (SMS) gönderirken iki kat fazla para ödeme dönemi sona eriyor. Bir SMS'in bir yerine iki veya daha fazla kez faturalandırılmasına neden olan SMS'de Türkçe karakterler kullanımının önüne ilk olarak Avea geçecek. Avea aboneleri arasındaki mesajlaşmalarda Şubat ayından itibaren Türkçe karakter (ç, ğ, İ, ö, ü, ş) kullanımından kaynaklanan fazladan yükü kaldırırken, diğer GSM aboneleri de yıl içinde gerekli teknik düzenlemeyi yaparak sorunu ortadan kaldıracak. Böylece tüm aboneler Türkçe mesajlaşmak için ödemek zorunda kaldıkları kabarık faturalardan kurtulacak. Ancak Türkçe karakter nedeniyle fazladan para ödemek istemeyenlerin, düzenlemenin yapılacağı tarihe kadar bir alternatifi bulunuyor. Aboneler, yanlışlıkla Türkçe karakter kullanmalarının önüne geçebilecek ayarları telefonlarının menüsünden yapabiliyor. Telefon ayarlarından mesaj dili olarak ?GSM alfabesi?, ?İngilizce? ya da ?Unicode? işaretlendiğinde kullanıcı otomatik olarak mesajlaşma ücretlerini artıracak tüm karakterlerin kullanımının önüne geçiyor. Böylece ayda 50 mesaj gönderen bir kullanıcı 100 mesajla faturalandırılmaktan kurtuluyor.

Türkçe karakter nasıl etkiliyor?

* Türkçe karakter kullanılması durumunda tüm dünyada 160 karakter olarak belirlenen SMS sınırı 70 karaktere düşüyor.

* Örneğin 160 karakterle yazılan mesaj, Türkçe karakter kullanıldığında cihazlardan 70+70+20 olarak üç SMS halinde gönderiliyor.

* GSM operatörleri gönderilen mesaj adedi üzerinden faturalandırma yaptıkları için tek bir mesaj en az 2 yada 3 mesaj gibi faturalandırılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber