Mesleki eğitimin imdadına iş dünyası yetişiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Şubat 2008 12:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversiteye girişte yaşanan problemler son yıllarda meslek liselerine talebi azalttı. Bu durum, uzun vadede hem işsiz ordusu ve kalifiye eleman sıkıntısı demek.

Üniversite giriş sistemindeki uygulamalar son yıllarda meslek liselerine talebin azalmasına neden oldu. Bu durum ileride üniversite mezunu bir işsiz ordusuna ve işletmelerde ara eleman sıkıntısına yol açacak. Kalifiye eleman sıkıntısı çeken iş dünyası yeni eğitim olanakları oluşturmaya çalışıyor.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), kalifiye ara eleman ihtiyacını karşılamak ve teknolojinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek eleman yetiştirmek amacıyla lise yaptırıyor. MTSO Meclis Başkanı İbrahim Kiper, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oda tarafından yaptırılan meslek lisesi ile işletmelerin ihtiyaçlarına yanıt verebilecek öğrenciler yetiştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Açılacak okulun her yönüyle örnek olmasını planladıklarını ifade eden Kiper, ''Hem eğitim kalitesi hem de öğrenci kalitesi yönünden aranan bir okul olmasını istiyoruz. Bu okulda okuyan öğrencinin iş bulabilme olasılığı yüzde 100 olabilmeli'' dedi. Meslek liselerinde verilen eğitimin yetersiz olduğunu savunan Kiper, tek başına kalitenin yükseltilmesinde öğretmenlerin çabasının yetmeyeceğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

''Meslek liselerinde, öğretmenlerin ellerindeki imkanlar kısıtlı. Bütün okullarda bilgisayar sınıfları olması lazım. Ama ekipman eksiği çok fazla. Meslek liselerinde teknolojik gelişmelere uygun eğitim verilemiyor. Örneğin, 20 yıl önceki motorda mesleği öğrenen öğrenci, işletmeye gittiğinde şaşırıp kalıyor. Oysa, artık bakkal bile kendini yeniliyor. Her alanda rekabetin arttığı günümüzde kendini yenileyemeyenler kaybolup gidiyor.''

-ÖĞRENCİLER SINAVLA ALINACAK-

Kiper, 2008-2009 eğitim öğretim yılında eğitime başlanmasının planlandığı okula öğrencilerin sınavla alınacağını söyledi. Müfredatın hazırlanmasında Milli Eğitim Müdürlüğü ile koordineli çalışma yürüttüklerini belirten Kiper, şöyle devam etti:

''Okulda üyelerimizin ve işletmelerin istediği kalifiye elemanlar yetiştirmek adına dersler olacak. Okulda günümüzün ihtiyaç duyduğu meslekler olmalı ki mezun olanlar tüm sektörlerde rahatlıkla iş bulabilsinler. Bunun yanı sıra, hem işletmeler bu okuldan mezun olanları ısrarla arasın hem de öğrenciler bu okula girmek için mücadele versin.''

-OKULUN ÖZELLİKLERİ-

Çağdaşkent Mahallesi'nde temeli geçen yıl temmuz ayında atılan, 5 bin 153 metrekare alan üzerine kurulacak okulun planı Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Selçuklu Mimarisi tarzında hazırlandı. Yaklaşık 2 milyon YTL'ye mal olacak, 480 öğrenci kapasiteli okulda, 16 derslik ve 8 laboratuvarın yanı sıra spor ve eğitim salonları ile tenis kortu yer alacak.

Okulun daha sıcak bir ortam yaratması için kapılar renkli yapılırken, okul engelli öğrenciler için de uygun olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber