50 bin kişi Anıtkabir'e giderek türbanı protesto etti/ Video

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 03 Şubat 2008 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhuriyet mitinglerinin örgütleyicisi kadın dernekleri, bu kez de türban düzenlemesini protesto etmek için Anıtkabir'e yürüdüler...

Önder Yılmaz - Yıldız Yazıcıoğlu'nun yürüyüş notları: ...

- Anıtkabir Komutanlığının verdiği bilgiye göre, Anıtkabir avlusu 15 bin kişi alıyor. Ancak insanlar çok sıkışık ve dip dibe olduğu için 25 bin kişi avluyu doldurdu.

- Anıtkabir'in çevresinde bulunan yollar ve caddeler de yoğun şekilde doluduğu için katılım 50 bin civarında tahmin ediliyor.

- Yürüyüşe katlıranın çok heyecanlı ve mazoleyi de ziyaret etmek istemesi izdihama neden oldu.

- Türkiye genelinde 59 kadın kuruluşu ve laik dernek ve kuruluş yürüyüşe katıldı.

-Yürüyüşte hiç pankart açılmadı, katılımcılar ellerinde Türk bayrağı taşıdı.

- Yürüyüşe aileler, dedeler, nineler, torunlar, karı-koca, arkadaş, eş-dost birlikte katıldı.. Bu da biriysel katılım olduğunu gösterdi.

- Ellerinde bayraklar Atatürk posterleri, kırmızı beyaz atkılar taşıyan binlerce kişi Anıtkabir meydanını ve Anıtkabir'e bağlantılı caddeyi tamamen doldurdu.

-Anıtkabir içindeki alandaki toplanan grup "Tayyip türbanı, Bahçeli'ye tak", "Türkiye laiktir laik kalacak", "Satılmış AKP, işbirlikçi MHP" sloganları attı.

-Kalabalığın içinde türbanlı kadınların da bulunduğu dikkat çekti.

-Aslanlı Yol'dan birlikte yürüyerek Atatürk'ün manevi huzurunda saygı duruşunda bulunulduktan sonra katılımcılar adına, ÇYDD Ankara Şubesi Başkanı Ülkü Günay mozoleye çelenk koydu.

-Hazırlanan ortak metin, Anıtkabir Ziyaretçi Defteri'ne Günay tarafından yazıldı.

-Günay Anıtkabir Ziyaretçi Defteri'ne şunları yazdı:

"Yüce Atatürk, güzel yurdumuz zorlu bir dönemeçten geçiyor. Cumhuriyetimizin temelini oluşturan kazanımlarımız iktidarın ve yandaşlarının siyasi emellerine kurban edilmek isteniyor. Ulus devletleri milletlere ve inançlara bölerek birbirine düşürmek isteyen enperyalizm şimdi de ülkemizde kutsal din duygularını araç edinerek, cumhuriyetimizin temel ilkelerinden olan laikliği ortadan kaldırmaya çalışıyor. Devrimlerimizle karanlıklardan aydınlığa çıkmayı başarmış olan kadınlarımız esaret simgesi olan türbana mahkum edilmek isteniyor. Bu esaret de 'özgürlük' gibi gösteriliyor. Biz bu oyunun farkındayız ülkemizi karşı devrimin işgaline teslim etmeyeceğiz. Sizden güç alarak buradayız. Ayakta ve uyanık olmaya devam edeceğiz".

- Anıtkabir civarındaki yollarda tedbir alan güvenlik kuvvetleri bazı yolları trafiğe kapatırken, Çevik Kuvvet şüpheli araçlar ve şahısları kontrolden geçirdi.

-Yürüyüşün sonlarına doğru kalabalığın attığı sloganlar sertleşti. Yürüyüşçüler, "Tayyip şaşırma, saçımıza karışma", "Hepimiz Kemal'in askerleriyiz", "Türbana karşı, faşizme karşı omuz omuza" "Fehullahçılar, yıldıramaz bizleri" sloganları attılar.

-Yürüyüşe katılanlar, elleriyle AKP'nin amblemi ampul işareti yaparak, "Tayyip baksana, kaç kişiyiz saysana" diye bağırdılar.

-Törenin ardından Anıtkabir'den ayrılanların bir bölümü daha sonra TBMM yönüne yürüyüşe geçtil. Gruptakiler, Gençlik Caddesi ile Necatibey Caddesinin kesiştiği noktada polis tarafından durduruldu. Burada da "Türkiye uyuma devletine sahip çık", "Mollalar İran'a" sloganları atıldı.

- Polis barikatını aşarak yürüyüşe devam eden gruptakiler, Necatibey Caddesi'nin İnönü Bulvarı'na çıktığı noktada yeniden durduruldu. Bunun üzerine, gruptakiler, Gençlik Marşı'nı okudular. Polis, eylemin yasal olmadığı konusunda uyararak, gruptakilerin dağılmasını istedi.

Gruptakiler, uyarıya ıslıkla karşılık verdi. Gruptaki bazı kişiler, "PKK Meclis'te ona engel yok. Bizi engelliyorsunuz" diye tepki gösterdiler.

- Burada da saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı okuyan gruptakiler, hükümet aleyhine sloganlar attılar. Bu sırada gruptakilerden bazılarının, "Bu, Atatürk ilke ve devrimlerine yönelik yapılmış bir karşı devrimdir. Laik Türkiye savunucuları buna asla müsaade etmeyecektir. Gelecek Cumartesi Meclis önünde olacağız" dediği duyuldu. Gruptakiler, daha sonra dağıldılar.

Genelkurmay Başkanlığı'nın Anıtkabir ziyaretçi sayısına ilişkin verilerine göre, türban eyleminin yapıldığı bugün Anıtkabir'i 126 bin 240'ı yerli, 275'i yabancı olmak üzere toplam 126 bin 515 kişi ziyaret etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber