KESK: Memura 10 katrilyon lira verin yeter

Haber Giriş : 23 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KESK Genel Başkanı Sami Evren, memur maaşlarına yapılacak artış konusundaki taleplerinin bütçeden 10 katrilyon liralık kaynak ayrılarak karşılanabileceğini söyledi. Evren, bu kaynağın verilmesiyle memurların sorunlarının çözüleceğini kaydetti.

15 Eylül'de başlayan toplu görüşme sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Evren, en düşük kamu çalışanı maaşının 481 milyon lira olduğunu, bunun da insanca yaşayacak bir düzeye olarak hesapladıkları 840 milyon liraya çıkarılmasını istediklerini bildirdi. Evren, bürokratların ise bu artışı karşılayacak kaynağın bütçede olmadığını savunduklarını bildirdi. 840 milyonun açlık sınırı düzeyinde bir ücret olduğunu ifade eden Evren "840 milyonu Başbakan'a verelim; bununla 30 gün nasıl geçineceğini izah etsin. 481 milyonla zaten yapamaz, yarısını kiraya verse, gerisini hangi kalemlerde harcayacak meçhul" dedi.

Evren, bugün yapılacak toplu görüşmede hükümeti inadından vazgeçmeye çağırarak, "Hükümet, taleplerimize cevap vermezse iş bırakma ve genel greve kadar gideriz" uyarısında bulundu. Hükümetle anlaşamazlarsa; bütçe sürecinin sonuna kadar beklemeyeceklerini duyuran Evren, hafta sonuna kadar 81 ilde mitingler yapılacağını, 3 konfederasyon ile ortak bir eylem belirleyeceklerini sözlerine ekledi.

Öte yandan KESK'in araştırmasına göre, 1980'de ortalama memur maaşının dörtte biri düzeyinde bulunan kira payı, Ağustos 2004'te yüzde 50'yi aştı. Bu dönemde ortalama memur maaşıyla alınabilen ekmek miktarı 1407 kilodan 520 kiloya, et 93 kilodan 57 kiloya, peynir 136 kilodan 85 kiloya düştü.

Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, dün Türkiye Kamu-Sen'in Abdi İpekçi Parkı'ndaki toplu görüşme çadırını ziyaret ederek destek verdi. Kılıç, memur maaş zammının "IMF'ye danışarak değil, geniş kitlelerin istemlerine yanıt verecek ölçüde" belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, "İşçi kesiminin desteği, mücadelemizdeki haklılık inancımızı daha da artırıyor" diye konuştu.

Bahçeli'den destek

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kamu-Sen'in Abdi İpekçi Parkı'ndaki çadırına destek ziyaretinde bulundu. Kamu çalışanlarının yoksulluk, hatta açlık sınırında yaşadığına dikkat çeken Bahçeli, IMF'nin, Türkiye Kamu-Sen'in oluşturduğu toplu görüşme takip çadırını ziyaret etmesini beklediklerini söyledi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber