Rektör baskısına rağmen üniversitelerde bir ilk yaşanıyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 04 Şubat 2008 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÜNİVERSİTELERDE başörtüsünün serbest bırakılması girişime destek veren öğretim üyelerince başlatılan Özgürlük Bildirisi'ne imza atan akademisyon sayısı hızla artıyor. Bildiriye dün de Samsun 19 Mayıs ve Elazığ Fırat Üniversitesi'nden öğretim üyelerinin yanı sıra aralarında onlarca profesöründe bulunduğu yüzlerce bilimadamı destek verdi. Hafta boyunca http://universitedeozgurluk.blogspot.com sitesinde imzaya açık olacak bildiriye ilk dört günde bin 700 öğretim üyesi imza atarken, dün destek veren akademisyen sayısı 2 bini aştı. Girişimin öncülerinden Doç. Dr. Şaban Çalış, bildiriye atılan imzaların 2 bine yaklaştığını söyledi.

FIRAT TARİHİNDE BİR İLK YAŞANDI

DOÇENT Dr. Çalış, ?Hedefimiz, destek veren akademisyenlerin sayısını 5 bine çıkarmak. Mail atan, henüz listeye adı girmemiş 200 isim daha var. Rakam, dakika dakika artıyor. Çığ gibi büyüyen bir katılım var' dedi. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği üyesi 200 öğretim görevlisi, üniversitelerde türban yasağının kaldırılmasını desteklediğini açıkladı. Fırat Üniversitesi'nde görevli 34 öğretim görevlisi de Fırat Üniversitesi tarihinde bir ilki gerçekleştirerek üniversitelerde kılık kıyafet serbestliğinin hiçbir din, inanç, düşünce, ırk, grup ve cinsiyet ayırımı yapılmadan tanınması gerektiğini belirten bir açıklama yaptı.

Başörtüsü yasağı beni sinirlendiriyor

Türkiye Enstitüsü tarafından Hollanda'nın Utrecht şehrinde düzenlenen Türkiye'deki demokratikleşme ve modernleşme konulu konferansta konuşan Prof. Baskın Oran ve Avrupa Birliği-Türkiye Karma Parlamentosu Eş Başkanı Joost Lagendijk, başörtüsünün üniversitelerde serbest olmasını savundu.

ÇOK KOLAY HALLEDİLİR

BAŞÖRTÜSÜ yasağının kalkmasının gerektiğini belirten Oran ?Başörtüsü yasağı gerçekten kalkmalı. Bunu içtenlikle bu yasağın kalkmasını savunuyorum. Bu başörtüsü meselesi kadar beni sinirlendiren bir mesele yok. Dünyanın en kolay halledilecek meselesi' dedi. Çözümün basit olduğunu kaydeden Baskın Oran, şunları söyledi: Devlet hizmeti veren takamaz. Çünkü devlet bütün inançlara eşit mesafede durmak zorundadır. Fakat devlet hizmeti alan takar. Üniversitede takar, devlet dairelerinde takar. Bu yasaklara gerçekten sinir oluyorum.

AK PARTİ'Yİ DESTEKLİYORUM

JOOST Lagendijk de üniversitelerdeki başörtüsü yasağının kalkmasından yana olduğunu söyledi. ?Başörtüsü yasağının kalkması, Avrupa Birliği ilkeleri ve kriterleri ile çelişmez' diyen Lagendijk, ?AK Parti'nin bu yöndeki çalışmalarını son derece destekliyorum. İki taraf bir uzlaşma zemini bulup, üniversite öğrencilerinin ne yapacağını bilecek kadar büyük olduklarını kabul etmeli ve ortamlarını özgürleştirmeliler' dedi.

Her görüşten isim imza attı

ARALARINDA Mete Tunçay, Baskın Oran, İskender Pala, Ali Nesin, Hüseyin Hatemi, Hayrettin Karaman, Vedat Bilgin, Şükrü Koç, Ferhat Kentel gibi çok farklı kesimlerden isimlerin imza attığı bildiride, ?İstisnasız her demokratik ülkede olduğu gibi üniversitelerimizde de kılık kıyafet serbestliğinin, hiçbir din, inanç, düşünce, ırk, grup ve cinsiyet ayrımı yapılmaksızın bütün öğrencilere tanınması gereğine inanıyor, aksi yöndeki tüm düzenleme ve uygulamalara bir an önce son verilmesini talep ediyoruz' dendi.

ÖZLEM YILMAZ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber