Hastalara parmak iziyle ilaç dönemi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Şubat 2008 15:09, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Bursa'da özel bir hastane, ilaç hatalarının önüne geçebilmek için "parmak iziyle doğru hastaya doğru ilaç" sistemini kullanmaya başladı.

Parmak iziyle giriş yapılan, ilacın kim tarafından ne zaman ve ne miktarda alındığını gösteren sistem, yanlışlıkların önüne geçiyor. Sistemle ilgili bilgi veren hastanenin Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Seyyal Hacıbekiroğlu, ilaç hatalarının dünyadaki en iyi hastanelerde bile sık karşılaşılan hatalar olduğunu, Pyxis sisteminin de bu hataları önlemek amacıyla ortaya çıktığını belirtti.

Sistem sayesinde hastalara doğru ilacın doğru zamanda doğru dozda ve doğru etki sağlayarak ve kayıtla verildiğini anlatan Hacıbekiroğlu, "Hekim tarafından hasta adına elektronik olarak talep yapılan ilaçlar, ilacın besinlerle, başka ilaçlarla etkileşimlerinin kontrolü amacıyla eczacının ekranında elektronik olarak görünüyor. Eczacı tarafından kontrol edilip, ilgililerce onaylandıktan sonra hemşire ekranında görünen bu bilgiler doğrultusunda uygulamanın doğru bir şekilde hastaya ulaşması sağlanıyor. Sistem eczane tarafından merkezi olarak sürekli takip ediliyor. Bu sistemde ilaçların son kullanma tarihleri yaklaştığında, ilgili birimde ilaç azaldığında ve benzer durumlarda otomatik uyarı eczacı ekranına düşüyor. İlaç değişim ve dolumları yapılıyor.

Böylece bölümde çalışan kişilerin ilaç sayılarını kontrol etmeleri gerekmediği için sistem iş gücü kaybına da engel olmuyor" dedi.

Uluslararası akreditasyon standartları gereğince ilaçların emniyetli, düzenli ve temiz bir alanda depolanıyor olmasının da büyük önem taşıdığına dikkat çeken Hacıbekiroğlu, "Özellikle narkotik-psikotrop ilaçların güvenli bir alanda bulunması ve kullanım oranlarının takibi açısından da büyük bir konfor sağlıyor. Bu sistem sayesinde hastane eczanesinde ve bölüm stoklarında gerektiği kadar ilaç stoğu bulunduruyor olmakla birlikte, gereksiz maliyeti de önlemiş oluyorsunuz. İlaç yönetim sistemi aynı zamanda hasta güvenliğini sağlıyor, çalışanların iş yükünü ve gereksiz insan kaynağını azaltıyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber