Türkiye sigaraya kaç milyar ödüyor?

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Şubat 2008 15:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

On yedi milyon kişinin sigara tüketicisinin bulunduğu Türkiye'de, günde 40 milyon dolar, yılda ise 15 milyar dolar sigaraya veriliyor.

Her yıl 100 bin insanın sigaraya bağlı gelişen hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiği Türkiye'de 17 milyon sigara içicisinin 4 milyonu hayatından 7 yıl, 4 milyonu ise 22 yıl kaybederek öleceğine dikkat çeken uzmanlar, sigaranın yol açtığı hastalıkların tedavisi nedeniyle yapılan sağlık harcamasının yıllık 3 milyar dolar civarında olduğunu söylüyor.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle bastırılan broşürde sigaranın zararları anlatılıyor.

Sigarayı bırakmanın zor olabileceğinin vurgulandığı broşürde; şunlara yer veriliyor: "Şimdiye kadar sizin gibi pek çok kişi sigarayı bırakmayı başarmıştır. Çünkü onlar sigarayı bırakmaya hazırdılar ve sigaraya duyacakları isteğe karşı koymayı planladılar. Ayrıca sigarayı bırakmış olan çoğu kimse bunu başarmadan önce defalarca denediler. Sigarayı bırakanların sayısı hergün giderek artmaktadır. Siz de sigarayı bırakarak daha sağlıklı bir hayatı seçin. Kendinize uygun bir plan yapın ve ona bağlı kalın. Sağlıklı bir hayata doğru attığınız bu ilk adım için tebrikler. Sigarayı bıraktığınızda kalp hastalıkları, felç, kanser, amfizem veya bronşit gibi akciğer hastalıklarına yakalanma ve sağlıksız bebek sahibi olma riskiniz azalacak, daha uzun ve sağlıklı bir yaşam için şansınızı artıracaksınız. Bırakmadan önce; ailenize ve arkadaşlarınıza bu kararınızı anlatın, onlardan destek ve anlayış isteyin. Bırakma nedenlerinizi bir kağıda yazın. Bir kopyasını hergün görebileceğiniz bir yere, örneğin buzdolabının üzerine asın. Evinizdeki, çalışma odanızdaki bütün sigaralarınızı, çakmaklarınızı, kül tablalarını ve size sigarayı hatırlatacak her şeyi atın. Sigaradaki nikotin, eroin ve kokain gibi bağımlılık yapıcıdır. Sigarayı bıraktıktan sonraki ilk bir kaç hafta en zor zamanlardır. Vücudunuzda nikotin eksikliği ortaya çıkar. Konsantre olun. Az bir müddet sonra 'sigara içmiyor' olacaksınız. Tekrar sigara içmeye başlasanız bile vazgeçmeyin. Kaçamaklar öğrenmek için şanstır, vazgeçmek için değil. Bu, sigarayı bırakma için bir alıştırmadır. Denemeye devam edin. Çoğu insan sigarayı bıraktıklarında kilo alırlar. Tüm alışkanlıkları bir anda değiştirmek mümkün olmasa bile, akşam yemekten sonra biraz yürüyüşe çıkmayı deneyin. Yemekten sonra duyacağınız sigara isteğine engel olacak ve biraz egzersiz yapmış olacaksınız."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber