Prof. Dr. Işıkara: Din adamları deprem için uyaracak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 05 Şubat 2008 16:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ertan KORKMAZ/MANİSA,

Deprem dede olarak bilinen Kandilli Rasathanesi eski Başkanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Kızılay öncülüğünde başlatılan Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi'nin Manisa'daki tanıtımını yaptı. Prof. Dr. Işıkara, proje kapsamında öğretmen, din adamı ve muhtarlara Kızılay uzmanlarının afet eğitimi vereceğini söyledi. Prof. Dr. Işıkara, ?Camiden okula, muhtarlıklara kadar afet eğitimi verilecek. Önceki hafta Adana'da bir camide vaaza katıldım aynı anda ilçeler dahil 900 camide afet ile ilgili vaaz dinlendi'' dedi.

Kızılay'ın önceki yıl başlattığı ?Toplum Liderlerini Teşkilatlandırma Projesi' kapsamında olası afet zararlarını azaltmak için, şubeler aracılığıyla yerel anlamda kurumlar arası işbirliği hedeflendi. Bu kapsamda Kızılay şubelerince eğiticiler yetiştirme, toplum liderleri için eğitim projeleri geliştirilmesi ve zarar azaltma kültürünün oluşturulması düşünüldü. Kızılay tarafından Türkiye genelinde belirlenen 11 pilot kentten biri olan Manisa'da da proje, Kızılay'a danışmanlık yapan ?deprem dede' adıyla bilinen Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın sunumuyla başladı. Kızılay Manisa şubesinde projeyi tanıtan Kandilli Rasathanesi eski Başkanı Prof. Dr. Işıkara, Türkiye'de bazı kentlerin ciddi afet bölgesi kapsamında olmasına rağmen yetkililerin yeterince önlem almadığını söyledi. Prof. Dr. Işıkara şöyle konuştu:

?Toplum Liderleri Teşkilatlandırma Projesi benim emekli olduktan sonra gerçekleştirmek istediğim projeler arasında yer alıyordu. Bu projeyi Türkiye'nin yıldızı Kızılay çatısı altında hayata geçirmeye karar verdik. Yetkililer ile görüştüğümüzde Kızılay'ın şubelerinin kullanılarak toplumun belli kesiminde afet bilinci oluşturabilir miyiz bunu düşündük. Toplum liderleri ile kastımız din görevlisi, öğretmen, muhtar gibi yerel bazda küçük topluluklara liderlik eden kişiler. Bunların afet ile ilgili bilinçlendirilmesi sonrasında edindikleri bilgiyi hakim oldukları topluluklara aktardıkları zaman projemiz hedefine ulaşmış olacak. Örneğin ben önceki hafta Adana'da bir cami vaazına katıldım. Vaazın aynı anda Adana ilinin tamamındaki 900 camide dinlendiğini öğrendim. Müftüye sorduğumda beni yaklaşık 1 milyon kişinin dinlediğini söyledi. Bu korkunç bir rakam. Bu kadar insana kolayca ulaşabiliyorsak afet ile ilgili vermek istediğimiz bilgileri kolayca verebiliriz. Pilot iller arasında yer alan Manisa'da da topum liderleri belirlenecek ve eğitime alınacak.'' Prof. Dr. Işıkara, proje kapsamında ulaşılması düşünülen hedefleri ise şöyle açıkladı:

?İlk ve orta öğretimde her okuldan en az bir öğretmenin toplum lideri olarak kazanılması. İbadet yerindeki her biriminden en az bir din görevlisinin ve Türkiye genelindeki muhtarların toplum lideri olarak kazanılması. Kızılay şubesinde afete hazırlık ve zarar azaltma kapsamında oluşturulan toplum liderlerini harekete geçirme kapasitesinin atırılması. Eğitilen toplum liderleri aracılığıyla halkın afete karşı hazırlıklı olma ve zarar azaltma konularında 2015 yılı sonuna kadar eğitim, seminer düzenlenmesi.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber