TUS Dosyası: Beş kişiden biri kontenjana yerleşiyor

Haber Giriş : 23 Eylül 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSYM'nin Tıpta Uzmanlık Sınavı sayısal verilerine göre, son beş yılda TUS'a giren her beş adaydan ortalama biri kontenjanlara yerleşebiliyor. Fakültelerin TUS Ağırlıklı Temel ve Klinik Tıp Bilimleri Testinden aldıkları puanlara göre sıralamasında yabancı dil ile eğitim veren tıp fakültelerinin daha başarılı oldukları görülüyor. Yine fakültelerin ÖYS giriş puanları ve TUS puanları sıralamasının büyük benzerlik gösterdiği gözlerden kaçmıyor.

İbrahim ERSOY / ANKARA

ÖSYM verilerinden son 5 yıl esas alındığında yaklaşık olarak her 5 adaydan birinin TUS'da bir kontenjana yerleştiği görülüyor. Bilim sınavına giren aday sayısında ise son beş yıl içinde anlamlı derecede artış görülmemiş, hatta çok az da olsa azaldığı görülmüştür. Bu azalmada son iki yılda yabacı dil sınavının kısmen daha zor olması etken olarak düşünülebilir. Son 5 yılda mezunlarının TUS'a girmeye ilk defa hak kazanan 7 fakültenin (Abant-Düzce, Celal Bayar, Gaziosmanpaşa, Harran, Kocaeli, Yeditepe, Yüzüncü Yıl), bilim sınavına giren aday sayısını anlamlı bir şekilde arttırmadığı açıktır.

En yüksek kontenjan 2004 Nisan TUS'unda Kontenjanlara yerleştirilen aday sayısına bakıldığında ise son 2 TUS'da artış görülmüş, yine son 5 yıl esas alındığında yerleşen adayın en yüksek olduğu dönem 2004 Nisan TUS dönemi olmuştur. Eylül 2004 TUS döneminde ise 2680 kontenjan açıldığı dikkate alındığında, kontenjanların artış politikasının devam ettiği sonucu çıkarılabilir. Ancak burada kontenjanlara yerleşen adayların, bazı branşlarda çok sık branş değiştirme isteğinin olduğu ve bunun dikkate alınarak bazı branşlarda ihtiyaçtan daha fazla kontenjanın açıldığı düşünülmektedir. Son 2004 Eylül kontenjanlarında anestezi ve reanimasyonun en fazla (250) kontenjan açan branş olması bu şekilde açıklanabilir.

nisan2004

Fakülte başarılarını ölçecek kriter yok
Türkiye'de tıp fakültelerinin başarılarının değerlendirileceği bir sistem henüz oluşturulmuş değil. TUS'un fakültelerin tıp eğitimi başarısını gösterip göstermediği bir taraftan tartışılırken, diğer taraftan fakültelerin TUS'daki başarısının hangi kriterlere göre belirleneceği de diğer bir tartışma konusudur. ÖSYM'nin tıp fakülteleri dekanlıklarına gönderdiği ve her tıp fakültesinin durumunu gösteren sayısal verileri içeren belgede, başarı kriteri olarak alınacak üç adet kriterin içerdiği görülmektedir. Bunlardan birincisi yerleşen aday yüzdesi, ikincisi yerleşen adayların toplam kontenjan içindeki yüzdesi ve son olarak da ağırlıklı temel ve klinik bilimler testi puan ortalamalarıdır.

Yabancı dilde eğitim görenler daha başarılı
Son 5 yılda ağırlıklı temel tıp bilimleri testi puan ortalamaları göz önüne alındığında en başarılı fakülte olarak Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi (İng) görülmektedir. Bunu İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi (İng) izlerken, üçüncülüğü olarak Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi almaktadır. Ağırlıklı klinik tıp bilimleri testi puan ortalamaları esas alındığında da sonucun yaklaşık aynı olduğu saptanmıştır.

nisan2004

ÖYS Giriş ve TUS puanları paralel
ÖSY Giriş puanına göre en düşük puanlarla yapılan sıralamada ilk dört fakülte genellikle aynı yerini korumaktadır. Birinciliği Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi (İng)'nin her zaman koruduğu sıralamada, ikinci İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi (İng), üçüncü Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi ve dördüncü Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi (İng) yer almaktadır.
Bu fakültelerin dışında genellikle ilk 10'da yer alan fakülteler ise; Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, GATA Tıp Fakültesi, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi ve 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'dir.
Başta ilk 4'te yer alan fakülteler olmak üzere, en düşük ÖYS Giriş puanları sıralaması ile, TUS'da ağırlıklı temel ve klinik tıp bilimleri ortalama puanlarında fakülte sıralamaları büyük benzerlik göstermektedir. Bu benzerlik fakültelerin ÖYS giriş puanlarındaki sıralama ile TUS temel ve klinik bilimler testi puan ortalamaması sıralaması arasında bir paralellik olduğunu açıkça göstermektedir. Diğer taraftan bazı fakültelerin ÖYS ile düşük puanla aldıkları öğrencileri, TUS'da yüksek puanla mezun ettiği de gözden kaçmamalıdır.

nisan2004

TUS Dosyası'nın birinci yazısı için tıklayınız




devam edecek...

Kaynak: Türkiye-Kilinikleri Dergisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber