Pardus e-devleti kolaylaştırdı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Şubat 2008 21:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Pardus kullanıcıları için İnternet Vergi Dairesi'nde oluşturulan "PiSi Deposu" e-Beyanname düzenleme işleminin, hızlı ve kolayca yapılabilmesini sağlıyor.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi'nin "https://e-beyanname.mb-ggm.gov.tr/ebyn/download.html" adresine giren mükellefler, kolayca e-Beyanname uygulamasından faydalanabiliyorlar. Mükelleflerin bu hizmetten yararlanabilmeleri için beyanname düzenleme ve yardım programlarını bilgisayarlarına indirmeleri ve kurmaları gerekiyor. Mükellefler, programların listesini ve tüm açıklamalarını yine bu adreste bulabiliyorlar. Beyanname Düzenleme Programı (BDP) ve Beyanname Düzenleme Programı Yardımı (BDP Yardım) bu sayfada iki ayrı dosya olarak bulunuyor. Mükellefler ister Windows, ister Linux isterlerse Pardus işletim sistemine uygun "BDP" ve "BDP Yardım" dosyalarını indirip kendi bilgisayarlarına kolayca kurabiliyorlar.

Bu projenin hayata geçmesi çalışmalarında yer alan Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Uygulama ve Veri Yönetimi Dairesi Başkanlığı mühendislerinden Bedri Keskin, başlangıçta e-Beyanname düzenleme ve yardım uygulamalarının Windows işletim sistemi için geliştirildiğini, mükelleflerden gelen talepler üzerine genel Linux dağıtımlarına (Ubuntu, Suse, ...) kurulabilen tar.gz'ler oluşturulduğunu anlattı. Keskin, şöyle devam etti: "İlk önceleri Pardus kullanıcıları da bu tar.gz'ler ile kuruyorlardı. Fakat tar.gz'ler ile kurulum komut satırından sıkıştırılmış dosyayı açmak, doğru klasöre kopyalamak, dosyaların okuma/yazma izinlerini ayarlamak gibi ileri seviye bilgi gerektiriyor, zahmetli oluyordu. Daha sonra Pardus işletim sistemine özel PİSİ (Packages Installed Successfully as Intended) paketleri hazırlanarak web sitesine konuldu. Böylece Pardus kullanıcısının e-Beyanname uygulamasını kurması için pisi paketini indirip çift tıklaması yeterliydi. Son olarak kurulum ve güncellemenin Paket Yöneticisi vasıtasıyla otomatik yapılabilmesi için depo inşa edildi ve paketler deponun içerisine konuldu"

ON BİNLERCE KEZ İNDİRİLDİ

1 Ağustos 2007'den bugüne "ebyn_pardus.tar.gz" dosyasının 30 bin 173 kez indirildiğini söyleyen Keskin, e-Beyanname PiSi Paketi'nin de 10 Ekim 2007 tarihinden bu yana 5 bin 710 kez indirildiğini söylüyor. PiSi Deposu'nu 11 Ocak 2008 tarihinde faaliyete geçirdiklerini anımsatan Keskin, sistemlerine depoyu ekleyen Pardus kullanıcıları sayısının da her geçen gün arttığını belirtiyor.

Pardus Proje Yöneticisi Erkan Tekman ise, özellikle Kamu hizmetlerinde açık standartlar ve platform bağımsız yapılar sunulmasının anlam ve önemine işaret ederek, "Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, e-Beyanname uygulamasını platform bağımsız bir yapıda tasarlaması, günümüz bilişim dünyasının beklentilerine en uygun yaklaşımı sergileyen çok başarılı bir örnek. Bu tasarımı gerçekleştirenlerin, Pardus'un Türkiye'deki yaygınlığını göz önünde bulundurarak ayrıca PiSi Paketi dağıtmaları ve Pardus kullanıcılarının yaşamlarını kolaylaştırmaları bizi pek çok açıdan heyecanlandırdı. Öncelikle, kamu hizmetlerinde açık standartlar ve özgür sistemlere yönelik böylesi bir güç ve işbirliği uzun zamandır beklediğimiz bir sürecin ilk olgun sonuçları arasında" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber