Kamu, geçen yıl nereye ne kadar harcama yaptı?

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 08 Şubat 2008 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devletin yıllık yiyecek-içecek masrafı 1,2 milyar YTL'yi buldu

Kamunun geçen yıl nereye ne kadar harcama yaptığına ilişkin rakamlar belli oldu. Geçen yıl 203 milyar YTL harcama yapan devletin en büyük gider kalemi ise yıl boyunca gerçekleştirilen iç ve dış borç faiz ödemeleri oldu.

Devlet, yıl boyunca 48 milyar 731,6 milyon YTL yani diğer bir deyişle günde 133,5 milyon yeni lira faiz ödemesi yaptı. Devletin harcama kaleminin ikinci önemli ayağını ise memurlara ödenen maaşlar oluşturdu. Personel giderleri için 43,5 milyar YTL harcayan devlet, mal ve hizmet alımları için de 22,2 milyar YTL ödedi. Aynı dönemde Hazine'nin görev zararı ise 8,6 milyar YTL olarak gerçekleşti. Kamunun toplam tedavi ve cenaze giderleri ise 6 milyar 624 milyon yeni lira oldu. Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan rakamlar dikkatle incelendiğinde ortaya daha da ilginç sonuçlar çıkıyor. Verilere göre devletin geçtiğimiz yıl giyim kuşam için ödediği miktar 60 milyon YTL'lik artışla 625 milyon YTL'ye çıkarken, spora olan ilginin de arttığı gözleniyor. Zira bir önceki yıl spor malzemesi alımları için 46,8 milyon yeni lira ödenirken 2007'de bu rakam yüzde 57'lik bir artış kaydederek 73,5 milyon YTL'ye yükseldi. Kamunun yiyecek gideri 1 milyar 234 milyon YTL olurken, içecek alımları için ödenen miktar ise 12 milyon yeni lira oldu. Bilgisayar alımları için 269 milyon YTL ödendi. Kamu kuruluşlarında 122 milyon YTL'lik telefon görüşmesi yapıldı. Bando malzemesi alımları için 1,7 milyon YTL ödendi. Geçen yıl milletvekillerinin ilaç giderinde önceki yıla göre artış olmayarak rakam 1,2 milyon YTL'de kaldı. Küresel ısınmanın da etkisiyle devletin su ve temizlik malzemesi alımları 50 milyon yeni lira artı göstererek 370 milyon Yeni Türk Lirası oldu.

Hayvan kiralamaya 20 bin yeni lira gitti

Harcama kalemleri içinde en dikkat çekici bölümlerden birisi de "Canlı hayvan kiralaması giderleri" bölümü. Maliye Bakanlığı yetkilileri bu kalemin doğa koşullarının ağır olduğu bölgelerdeki taşıma hizmetlerinde kızak, at veya eşek kiralanması için tahsis edildiğinin altını çiziyor.

Akaryakıta ödenen para azaldı

Kamunun bütçe giderlerini artırması beklenen akaryakıt ve yağa ödenen miktar petrol fiyatlarındaki artışa rağmen geriledi. Önceki yıl akaryakıt ve yağa 1,8 milyar YTL ödenirken aynı rakam geçen yıl 1 milyar 13 milyon yeni lira olarak gerçekleşti. Yakacağa ödenen para ise 70 milyon yeni liralık artışla 991 milyon YTL oldu. Elektrik alımları da 544 milyon yeni liraya çıktı. Kamunun geçen yıl posta ve telgraf giderleri 12 milyon YTL'lik artışla 118 milyon yeni liraya çıktı. Telefon abonelik ve görüşme ücreti ise 2 milyon YTL gerileyerek 122,1 milyon yeni liraya indi. Bütçe üzerinde yük oluşturan kalemlerden biri de 8,6 milyar Yeni Türk Lirası'nı bulan kamunun görev zararları oldu. 2007 yılında TC Devlet Demiryolları'na 218 milyon YTL görev zararı aktarılırken Toprak Mahsulleri Ofisi'ne aktarılan rakam 152 milyon yeni lira oldu. Ziraat Bankası'na aktarılan miktar ise 204 milyon YTL oldu. Önceki yıl ise görev zararı kapsamında Ziraat Bankası'na 130 milyon yeni lira aktarılmıştı.

Ercan Baysal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber