Rektörler: Yasalara uygun davranırız

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 11 Şubat 2008 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rektörler: Yasalara uygun davranırız

Pervin KAPLAN/Nergis DEMİRKAYA

Yürürlüğe girmesi için Cumhurbaşkanı Gül'ün onayını bekleyen üniversitelerde başörtüsünü serbest bırakan anayasa değişikliğine rektörlerin yorumu: Yasalar hepimizin üzerinde..

Üniversitelerde türban serbestliği getiren anayasa değişikliği TBMM'de kabul edildi. Değişikliğin yürürlüğen girmesi için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayı gerekiyor. Bu değişiklikten sonra rektörlerin tavrı merak konusu oldu. SABAH, rektörlere sordu. İşte rektörlerin türban düzenlemesine ve nasıl davranacaklarına ilişkin görüşleri:

* Prof. Dr. Attila Aşkar (Koç Üniversitesi Rektörü): "Yasalar hepimizin üzerindedir, yasaların öngördüğü şekilde davranırız. Uygulama esasları henüz belirlenmedi. Şimdilik halihazırdaki durum geçerli. Cumhurbaşkanı henüz imzalamadı, Resmi Gazete'de yayımlanmış değil. Ayrıca Anayasa Mahkemesi'ne gidip gitmeyeceği, mahkemenin kararı ortada değil. YÖK Kanunu'nun Ek 17. maddesi değiştirilmedi. Şu anda konuşmak için erken."

* Prof. Dr. Necla Pur (Marmara Üniversitesi Rektörü): "Bizler yasaların üzerinde değiliz ve yasalara aykırı davranmamız diye bir şey söz konusu olamaz. Ancak Meclis'ten geçmiş olması uygulamanın başlaması anlamına gelmiyor. Yasal düzenlemeler tamamlandıktan sonra, türbanlı öğrencilerin yükseköğretim kurumlarına girişinin önündeki engeller kalkmış olur."

* Prof. Deniz Ülke Arıboğan (Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü): "Biz rektörler yasalarla bağlıyız. Ancak şu aşamada serbestlik konusu ile ilgili yasal düzenlemenin tamamlanıp tamamlanmadığı net değil. YÖK Kanunu'nun 17'nci maddesi değişmeli. Anayasa Mahkemesi'ni beklemek gerek. Henüz hukuki prosedür tamamlanmadı."

* Prof. Dr. Faruk Karadoğan (İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü): "Yasaların izin vermediği şekilde davranmamız mümkün değil. Yasal prosedür tamamlandığında da yasa izin verdiğinde buna uymak zorundayız."

* Prof. Dr. Attila Sezgin (İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü): "Şu anda beklemek durumundayız. Cumhurbaşkanı'ndan geçmediği için yapacak bir şey yok. Ama sonuçta anayasa değişikliği yapıldığı takdirde bizler de o yasalara uymak zorundayız."

* Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu (İnönü Üniversitesi Rektörü): "Benim kanaatim anayasada yapılan değişiklik türbanın önünü açmıyor. İlgili YÖK Kanunu Ek 17. Madde'nin de değişmesi gerekiyor. Bu da yapılmalı. Tüm bunların sonunda Danıştay'dan dönmediği, Anayasa Mahkemesi de iptal etmediği takdirde o zaman türbanın önü açılır."

* Prof. Uğur Erdener (Hacettepe Üniversitesi): "Yasa Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanmadan hiçbir değişiklik olmaz. Bu onay geldikten sonra da YÖK'ün ilgili maddesinin değişmesi gerek. Bu maddede bir değişiklik olmazsa karışıklık ortamı doğar."

* Prof. Tahsin Kesici (TOBB Üniversitesi): "Meclis'ten çıkan kanunlara uymak zorundayız. Ama 17'nci maddenin de bir an önce değişmesi gerek. Yoksa özellikle büyük üniversitelerde kargaşa yaşanabilir."

* Prof. Nusret Aras (Ankara Üniversitesi): "Yarın (bugün) bir şey olmayacak. Mevcut yasaları uygularım. Gelemez. Daha anayasa değişikliğini Cumhurbaşkanı imzalayacak. Ondan sonra bir yasal düzenleme yapılması gerek. O çıkmadan olmaz. Bunlar olursa yasaları uygulamaktan başka birşey yapamayız."

* Prof. İbrahim Büyükaksoy (Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü): "Biz bir hukuk devletinde yaşıyoruz. Süreç içinde doğru olup olmadığını tartışır, fikirlerimizi söyleriz. Ancak yasa koyucu ne derse o olacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber