Remzi Kaya, öğretmen atamalarına yönelik soruları cevapladı

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 12 Şubat 2008 00:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Konu: Öğretmen Atamaları

Konuklar: Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürü Remzi Kaya

Celal Pir: Evet haftanın ilk Yakın Plan programından hepinize mutlu günler. Sayın seyirciler bugün milli eğitim bakanlığının İstanbul il milli eğitim müdürlüğünden size sesleniyoruz haftalardır bizim açık hattımızı meşgul eden bir konu vardı öğretmen atamaları konusu çok sayıda izleyicimizden sorular geliyordu ne zaman yapılacak ne zaman yapılacak diye. Hemen vurgulayalım öğretmen atamalarıyla ilgili başvuru süresi bugün başladı ve ayın 21'ine kadar başvurmanız mümkün. Ayın 25'inde de 7 bin öğretmen,in ataması yapılacak gelen bilgeler bu yönde. Peki atamalarda be olacak ne bitecek nasıl olacak bu atamalar bunları konuşacağız bugün. Yakın Plan'ı biraz da NTV'ye Sorun tadında yapacağız ve Ankara'da çok değerli bir konuğumuz var Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürü sayın Remzi Kaya. Sorularınızı hemen Remzi Kaya'ya ileteceğin çünkü çok sayıda soru var elimde fazla konuşmak istemiyorum. Remzi bey hoşgeldiniz efendim programımıza.

Remzi Kaya: Ankara'dan iyi günler diliyorum sayın Pir.

Celal Pir: İzlinizle hemen sorularla başlayalım. Bir Eğitmen sayın Selin Demirci sormuş diyor ki; bu yıl şubat atamaları neden biraz geç yapıldı diyor böyle bir gecikme söz konusu mu efendim?

Remzi Kaya: Şimdi sayın Pir şöyle bir durum var taktir edersiniz kamuoyu bunu çok iyi biliyor ki bakanlığımız her yıl yaz aylarında öğretmen ataması yapardı. Bu 2003 yılına kadar böyleydi. 2003 yılından sonra biz 2004'de Şubatta da atamayı esas aldık 2 grup halinde atıyoruz hem Şubat hem Ağustos ataması. Bunun sebebi de teknolojiyi bakanlığımız çok iyi kullandığı için bunu yapıyoruz. Ama taktir edersiniz ki atama yapabilmeniz için eklinizde kadronuz olması lazım. Şu anda 2008 yılında kullanılacak kadroların ne kadarı milli eğitim bakanlığına tahsisi edildiği henüz açıklanmadı. Biz onu bekledik biraz onun için gecikme oldu ama kamuoyunun da biz beklediğini bildiğimiz için sayın bakanımız 2007 yılında boşalmış kadrolarımızın yüzde 50'sine kullanma gibi bir yetkimiz var o yetkiye dayalı olarak şu anda atama yapıyoruz. Yani 2008'de henüz ne kadar kadro kullanacağımı ilan edilmediği için biraz gecikme ondan kaynaklanmıştır. Ama yine Şubat ayı içinde atama gerçekleşecektir.

Celal Pir: Çok teşekkür ediyorum hemen bir başka soru bir eğitmen Ahmet Öztürk'ten geliyor. Diyor ki; kadrolu ve kadrosuz olarak atanacak sayı belli mi bu konuyu bizimle paylaşır mısınız ne kadar kadrolu ne kadarı kadrosuz olacak?

Remzi Kaya: Şimdi şöyle kadrosuz atama diye bir şey söz konusu değil. Kamuoyu şunu çok iyi bilsin ki yaptığımız her sözleşmeli atamanında mutlaka karşılığında bir kadro vardır. Eğer kadro yoksa bu sözleşme pozisyonu yoksa atama yapmanız mümkün değil bütçeden bir ödeme yapılamaz buna. Burada yapılan şudur; 4786 kadro ilan edilmiştir bunlar kadrolu öğretmen alımı. Yalnız sistemde şu anda çalışan halihazırdaki sözleşmeli öğretmenimizden yaklaşık 2005 civarındaki arkadaşımız tercih yaptıkları zaman onlardan da geçiş olacak kadroya. Onların yerine boşalacak yere de biz sözleşmeli öğretmen ataması yapacağız. Dolayısıyla 7 binin üzerinde bir rakam atanmış olacaktır. Kadrosuz diye bir atama söz konusu değil tamamen kadroludur.

Celal Pir: Efendim yine bir eğitimci sayın Muammer Gümüş sormuş diyor ki; sosyal bilgiler öğretmenliği için neden tarih ve coğrafyadan daha fazla matematik sınavına giriyoruz? bunun için milli eğitim bakanlığı herhangi bir şey yapacak mı diyor. Zannediyorum sınavlara ilişkin bir soru bu buyurunuz efendim.

Remzi Kaya: Şimdi sayın Pir sosyal bilgiler öğretmenliği ayrı taktir edersiniz tarih öğretmenliği ayrı coğrafya öğretmenliği ayrı. Ayrı ayrı fakültelerden mezun oluyorlar şu anda ihtiyacımız olan sosyal bilgiler öğretmenliğidir. Bunlarda biliyorsunuz ilköğretim okullarında derse giriyorlar. Tarih coğrafya öğretmeni ihtiyacımız şu anda sisteme de görünmüyor. Dolayısıyla da ihtiyaç olursa alacağız. Onların yetişmeleri olsun sınavlardaki soru yöntemi olsun tamamen ÖSYM'nin ve fakültelerin programından geçmektedir.

Celal Pir: Remzi bey bir öğrenci bu sefer bir öğrenciden sayın Kudret Yanardağ'dan geliyor soru. Diyor ki size; matematik öğretmenliği 3. sınıf öğrencisiyim. 2008 yılında 30 bin öğretmen ataması yapılacağı ve tüm açığın kapanacağı açıklanmıştı. Bu beni ve arkadaşlarımı karamsarlığa itti. Çünkü biz daha mezun olmadan bütün atamalar kapanacak gibi düşünceye sahip olduk. Acaba yeni mezunların durumu ne olacak bu konuda bir bilgi verebilir misiniz demiş. Buyurunuz efendim.

Remzi Kaya: Şunu söylemek istiyorum hiç bir arkadaşımın endişeye kapılmasına gerek yok. Milli eğitim bakanlığı her yıl öğretmen alacaktır. Çünkü çok büyük bir kadroya sahip bir teşkilat dolayısıyla emekli olan öğretmenimiz var o oranda da öğretmen alacağız. Artı her yıl sisteme yeni öğrenci girmektedir yani çağ nüfusu ilköğretime kayıt olan öğrencimiz var. Dolayısıyla öğretmen ihtiyacımız hiç bir zaman noktalanmayacaktır. Her yıl olacaktır bu çünkü sürekli gelişen büyüyen bir bakanlığız. Öğrenci sayımız her yıl artmaktadır bunun mukabilinde emekli olan sistemden ayrılan öğretmenlerimiz olacaktır onların yerine de sürekli öğretmen alımı devam edecektir endişeye kapılmalarına gerek yok.

Celal Pir: İzlinizle efendim bir eğitmen sayın Ayla Tümeş'in sorusunu aktarayım size diyor ki kendisi; her yıl yaklaşık 500 sosyal bilgiler mezunu atanıyor. Mezun sayısı ise 4500. Bu fark nasıl kapanacak demiş ya da bu farkın kapanması için herhangi bir şey yapacak mısınız diyelim.

Remzi Kaya: Şimdi biraz öncede cevap verdim ihtiyaç oranında atama yapılıyor yani şu anda bizim elimizde mevcut olan kadro neyse o oranda atama yapmak durumundayız. Yani elimizde olmayan kadro oranında bir atama söz konusu olamayacağı için elimizdeki kadro oranında bir oranlama yapıyoruz. İhtiyaç oranlarını bütün branşlara göre belirliyoruz ihtiyaçlara göre atama yapıyoruz. Daha çok okullardan mezun olan adayların durumuna göre değil bakanlığımızın ihtiyacı olan öğretmenleri alıyoruz biz. Arkadaşlarımız bunu böyle bilsinler.

Celal Pir: Sayın Kaya bir eğitimi Burak Titiz bir soru aktarmış ilginçte bir soru diyor ki efendim; açıktan atama Ağustos döneminde yapılmıştı ve akademik personelin ataması gerçekleşmişti. Bu dönem yine açıktan atama gerçekleşecek mi? Eğer atama söz konusu ise felsefe alanından açıktan atama için herhangi bir kadro var mı yada kaç kadro var demiş ne dersiniz kendisine.

Remzi Kaya: Şimdi eğer arkadaşlarımız bizim her yıl atama dönemlerini takip ediyorlarsa mutlak suretle biz ilk atama açıktan atama ve kurumlar atama şeklinde yapıyoruz. Ama bunun içinde başbakanlıktan iznin çıkması gerekiyordu. Henüz bize 2008 yılı için atamalarla ilgili henüz bir izin yazısı gelmedi gelmediği içinde zaman geçmesin biran önce atama yapalım diye geçen yıldan emekli olan öğretmenlerimizin yerine bize bütçe kanunuyla verilen sayı oranında atama yapıyoruz. Dolayısıyla açıktan atam için bir izin gelmediğinden atama yapamıyoruz bu dönem. Ama inşallah yaz ayında Ağustos atamalarında açıktan atama yapacağız. O günkü ihtiyaca göre de eğer felsefe de ihtiyaç varsa mutlaka felsefeye de kadro ayrılacaktır.

Celal Pir: Aslına bakarsanız Remzi bey şunu da soralım 2008 yılında ne kadarlık bir kadro bekliyorsunuz. Tabi çok kesin net söylemek mümkün değil ama sizin mutlaka öngörüleriniz vardır düşüncesiyle soruyorum.

Remzi Kaya: Şimdi sayın Pir şöyle bir durum var. Taktir edersiniz hükümetimiz açıklama yaptı 23 bin kadro kullanacağız dedi 2008 yılı için. Şu geçtiğimiz 5 yıla baktığımızda bu kadroların yüzde 50'sinden fazlası hep milli eğit,im bakanlığına verilmiştir. Biz inanıyoruz ki yine yüzde 50'sinden fazlası bizim bakanlığımıza verilecektir. Bizim talebimizde bakanlık olarak bir 15 bin civarında bir talebimiz oldu bu yıl için geçen yıldan da bir 9 bin civarında kadromuz var. Başbakanlık bilemiyoruz yani artık bakanlar kurulunda herhalde kararlaştırılacak. Bu sayı 10 bin mi verilir 11 bin mi verilir 12 bin mi verilir bilemiyoruz. Ama en azından bir 10 bin 11 bin verilir diye bir beklentimiz var. Bununla emekliden boşalan kadromuz 20 bin kadrolu oluyor. Sayın bakanımızın da açıkladığı üzere bir 10 bin de sözleşmeli planlanmaktadır. Toplan 30 bin öğretmen ataması düşünülmektedir 2008 yılı için.

Celal Pir: Çok teşekkür ediyorum sayın Kaya şimdi bir eğitimci Dilek Ünal sormuş. Diyor ki kendisi ; ben 4-b kapsamında çalışan bir İngilizce öğretmeniyim. 2 bin 500 sözleşmeli öğretmenin kadroya alınması söz konusu mu demiş ki siz bunun söz konusu olduğunu belirtmiştiniz ama soru şu; 4-b'li sözleşmeli öğretmenlere kadroda öncelik tanınacak mı diyor. Böyle bir öncelik var mı efendim?

Remzi Kaya: Hayır öncelik yok. Yani şimdi hukuk devletindeyiz eşit olmak durumundayız adaletli olmak durumundayız. Sözleşmeli öğretmenimizle kadrolu öğretmenimizin sahip olduğu bütün haklara sahiptir. Ama kadroya geçmek istiyorsa burada tek ölçüt puan üstünlüğüdür. Yani KPSS'de aldıkları puan üstünlüğüne göre. Kimin puanı yüksekse önce o atanacak. Dolayısıyla sözleşmeliye kadroya geçişte bir önceliğimiz söz konusu değil.

Celal Pir: Anladım. Efendim şimdi bir eğitimci Mehmet Demir spormuş diyor ki; 1999 yılında ilköğretim öğretmenlerinin sınavsız atanma hakkı vardı. atanma hakları daha sonra elimizden alındı. Bizim durumumuz ne olacak demiş bir açıklama var mı kendileri için?

Remzi Kaya: Efendim 1999 yılında bir yönetmelik çıkartıldı devlet memurlarının memuriyete alımlarıyla ilgili. Kamu personeli seçme sınav yönetmeliği yani kamuya alınacak bütün çalışanlar sınavla alınacaklardır. Dolayısıyla sınavsız atama söz konusu değildir. Sadece 200 7 yılında milli sporcularımıza yönelik bir düzenleme yapılmıştır. Onlar KPSS'ye girmiyorlar onunda kendine göre bir takım kriterleri var. Onun dışında sınavsız kamu personeli olması söz konusu değildir.

Celal Pir: Sayın Kaya ilginç bir soru biraz uzun ama sabrınıza sığınacağım. Bir eğitmenden sayın Mehmet Şinasi Çövüt'ten geliyor diyor ki; 13 Nisan 2007 yönetici atama yönetmeliği'nin Danıştay 2. Dairesi'nce yürütmesi durdurulmuş ve bu yönetmeliğe göre ataması yapılan yaklaşık 15 bin idareci; müdür, müdür yardımcısı görevlerinden alınarak eski görevlerine iade edilmişlerdi. Danıştay dava daireleri kurulu'nun bu yürütmeyi durdurma kararını kaldırdığı Milli Eğitim Bakanlığı ve ilgili sendikalara tebliğ edilmişti. Bu süreç nasıl yürüyecektir diyor. Ayrıca kısa zamanda yeni yönetici atama yönetmeliği yayımlanacak mıdır bunu da merak ediyorum demiş. Buyurunuz efendim.

Remzi Kaya: Şimdi şöyle söyleyeyim sayın Pir geçen yıl arkadaşımızın sorusunda da belirttiği gibi Nisan 2007 yılında çıkarttığımız yönetici atama yönetmeliği Danıştay 2. dairesi tarafından yürütme durdurma kararı verilmesi suretiyle durduruldu. Ve bu paralelde de biz işlemlerimizi durdurduk. Daha sonra yine verdiği kararlar atamalar geri alındı. Tabi bi bakanlık olarak itirazlarımızı yaptık Danıştay idari dava daireleri genel kurul kararı 2. dairenin bu kararının yanlış olduğunu ve bu vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararına yönelik bir yürütmeyi durdurma verdi. Yeniden karar vermek üzere. Şu anda biz danıştan 2. dairesinin yeni kararını bekliyoruz o karar verilmeden bizim bir işlem yapmamız hukuken doğru olmuyor. Şimdi onu bekliyoruz onu da bildiğim kadarıyla bir süresi var bu süre içinde Danıştay ikinci dairesi yeni bir karar verecektir. O karar ne şekilde çıkarsa uygulamalarımız o yönde olacaktır. Yeni yönetmelikle ilgili çalışmalarımızda son aşamasına gelmiştir. İlgili kuruluşlarla yazışmalarımız devam etmiştir. Başbakanlık devlet personel başkanlığından görüşlerimizi aldık son aşamasındadır inşallah yakın bir zamanda başbakanlığa resmi gazete yayınlanmak üzere göndereceğiz. Gönderdiğimizde yayınlandığında ve yeni işlemlerimizi ona göre yapacağız. Biraz da bu yargının danıştayın idari dava dairelerinin kararı biraz bizi beklemeye aldırdı. Şimdi asıl önemli olan bizim yargı kararını bekliyoruz.

Celal Pir: Şimdi sayın Kaya bir eğitimci Ali Canatan sormuş. Diyor ki efendim; rotasyon affı söz konusu mu bu konuda herhangi bir hareket için bir plan içine girecek misiniz demiş. Nedir bu rotasyon affı var mı böyle bir şey?

Remzi Kaya: Şimdi rotasyon affı diye bir şey düşünülemez. Yani sayın Pir ben daha önceki yayınlarımda da hatırlarsanız birlikte yaptığımız yayınlarda da söyledim. 15 Ekim 1978'de göreve başlayanlar zorunlu hizmete tabi tutulmuş kamu personelinde. Öğretmenlerimiz de buna dahil. Bir iki dönem uygulanmış sonra 1.1.1990 tarihinden sonra başlayanlar diye bir erteleme yapılmış. Daha sonra 11 Haziran 2000'den sonra göreve başlayanlar şeklinde kararlar alınmış o dönemler için. Ama bakıyorsunuz o tarihlerden önce zorunlu hizmet bölgelerine giden arkadaşlarımız adeta cezalandırılmış o bölgelere gitmeyen arkadaşlarımızda adeta ödüllendirilmiş gibi olmuşlar. Ve siz zorunlu hizmet bölgesine serbest bölgeden kimseyi gönderemediğiniz zaman da zorunlu hizmet bölgesin de kimseyi getiremiyorsunuz. Böyle olunca da bir adaletsizlik söz konusu. Zorunlu hizmet bölgesine giden arkadaşlarımız geri gelemiyorlar. Biz 2004 yılından bu yana çok titizlikle ve adaletli bir şekilde bunu uyguluyoruz bundan sonrada bunu uygulamaya devam edeceğiz bir af söz konusu değil. Hatta biz zorunlu bölgeyi iller bazından ilçeler bazına getirdik. Yani eğer bir insan Ankara'da görev yapmak istiyorsa yani illa ki doğu bölgelerine gitmesi gerekmiyor. Ankara'nın zorunlu ilçeleri var oralara gidebilir. Bu sadece Ankara için değil bütün 81 ilimizde bu şekilde ilçeler bazında bir değerlendirme yaptık. Ona göre insanlar tercihlerini yapabilirler. Buralarda zorunlu hizmetini tamamlayabilirler. Zorunlu hizmetin affedilmesi veya kalkması gibi bir durum söz konusu değil.

Celal Pir: Aslında konumuzun özüyle ilgili bir soru vardı onu unutmuştum hemen onu sorayım bir eğitimci sayın Fevzi Eraslan sormuş diyor ki; sözleşmeli atamalarda hangi branştan kaç kişi alınacak? Baraj puanında düşme olacak mı demiş. Eğer kadrolu atamalarda da branşlar belliyse onu da sizden rica edeyim.

Remzi Kaya: Şimdi şöyle sayın Pir. Bizin şu anda ilan ettiğimiz taban puanları yani alacağımız 4786 kadroluyla birlikte sözleşmeliyi de dahil ettiğimizde 7 bin civarında. İlan ettiğimiz taban puanlar yaklaşık 3 katı kadardır her branşa. Bu da toplan 15 ile 20 bin öğretmen arasında 20 bin civarında bir adaya tekabül ediyor. Dolayısıyla belirlenen taban puanlar sözleşmeli içinde belirlenmiştir. Ama şu anda sözleşmeli olup kadroluya kimler tercih edilip atanacak belki de atanmayacaklar var yani tercih etmeyecek insanlar var. Onları biz bilemediğimiz için tamamen kişisel tercihleriyle gerçekleşecek. Onları biz varsayımlarla yürüttük. Onu tahmini olarak belirledik puanlarını esas almak suretiyle tahmini yaklaşık bir rakam belirledik. Onun için taban puanın düşmesi söz konusu değil. Branşlarda ada atamaya bağlı örneğin sosyal bilgiler alanında bir sözleşmeli öğretmenimiz kadroya geçtiği zaman otomatikman bir tane sözleşmeli sosyal bilgiler öğretmeni alacağız. Bu bu şekilde belirlenmiştir.

Celal Pir: Peki şimdi bir eğitimci sayın Hakan Yılancıoğlu sormuş diyor ki hakikatten ilginçte bir soru belki bu yönde bir kaç öğretmenimiz ya da bir kaç yüz öğretmenimiz olabilir. Diyor ki; kısa dönem olarak ben askerliğimi yaptım. Ocak ayının sonunda askerlikle ilişkim kesildi fakat Milli Eğitim Bakanlığı'nın atama ekranında hala askerde olduğum görünüyor. Bu durumu düzeltmek için ne yapmam gerekir diyor. Böyle sorunları olanlara ne tavsiye edersiniz?

Remzi Kaya: Şimdi sayın Pir öncelikle aracılığınızla şunu söylemek istiyorum kamuoyuna ve adaylarımıza. Biz milli eğitim bakanlığı olarak adaylarımızdan savcılık belgesi istemiyoruz. Askerlik durum belgesi de istemiyoruz herhangi bir sosyal güvenlik kurumuyla ilişiği olup olmadığına dair belgede istemiyoruz. Kişi TC kimlik numarasıyla bizim başvuru ekranına müracaat ettiğinde bütün bilgiler karşısına çıkacaktır. Eğer askerlikle ilişiği henüz kesilmemişse bu devam ediyor görünüyorsa bu bilgiler online olarak bize milli savunma bakanlı asker alma dairesi başkanlığından gelmektedir. Hemen oraya müracaatını yapacak bilgilerini güncelleyecek. Bu şekilde bunun dışında bakaya olan arkadaşlarımızda aynı şekilde tahkikata yer olmadığına dair bir karar getirmeleri gerekiyor bize. Bunların hepsi orada öğretmenlerimizin öğretmen adaylarımızın lehine yapılan düzenlemelerdir. Onun için arkadaşlarımız takip etsinler ekranda açıklayıcı bilgiler kendilerine gelmektedir. Başvurularını hiç kimseye hiç bir yere para vermeden herhangi bir ücret ödemeden yapacaklardır. İnterneti olan herhangi bir bilgisayardan müracaat yapacaklar ama müracaatlarının geçerli olabilmesi için mutlak suretle bir il veya ilçe milli eğitim müdürlüğümüze müracaata gidip oradan çıktı almak suretiyle oradaki yetkililere onaylatacaklardır. Eğer başvuru sırasında bir sorun yaşanırsa bakanlığımızın canlı forum hattı dediğimiz personel genel müdürlüğü forumu insan kaynakları forumu hattımız var orada anında e-mail olarak yazışma yapmak suretiyle bakanlığımızdan sorunlarına cevapta verecektir. Çok sağlıklı bir şekilde başvuruları alınacaktır. Ve iddia ediyoruz hiç bir arkadaşımızda mağdur olmayacaktır. Ama öncelikle kılavuzumuzu iyi okusunlar başvurularını ona göre yapsınlar.

Celal Pir: Peki sayın Kaya izlinizle bir başka soruya geçelim. Öğrenci Dinçer Güçlü sormuş. Diyor ki size efendim; coğrafya öğretmenliği son sınıf öğrencisiyim. Liselerin 4 yıla çıkarılması ağustos atamalarında branş atamalarını nasıl etkileyecek demiş. Böyle bir etkilenme söz konusu olabilir mi liseler 4 yıla çıkınca.

Remzi Kaya: Şimdi ses biraz karışık geldi tam soruyu anlayamadım ama şu kadarını söyleyeyim. Öğretmen atamalarımız ne şekilde yapıyor diye cevap verirsem sanıyorum soruyu da cevaplamış olacağız. Şimdi biz atama yapacağımız zaman elimizdeki kadro oranında sisteme biz bu kadroları veriyoruz. Sistem branşlar bazında Türkiye genelinde aylık karşılığı okutulan ders saati sayısına göre bir oranlama yapıyor. Hangi alanda ne kadar ihtiyaç varsa elimizdeki kadroyu ona göre dağıtımını yapıyor. Buradaki belirleme tamamen bilgisayarın belirlemesine bağlıdır. Yani bir kişi tasarrufu söz konusu değil. Yani ben şu branştan 10 kişi alayım 20 kişi alayım şeklinde değil. Bu ders yükü de taktir edersiniz okullarımızda okutulan derslerle ilgilidir. Ne karda ihtiyaç varsa o kadar siteme giriş yapmaktadır ona göre belirlenmektedir.

Celal Pir: Evet izlinizle efendim bir başka soruya geçelim yine bir eğitimci sayın Erdinç Özcan sormuş. Diyor ki; biz ilköğretim müfettiş yardımcılığı sınavını kazanmış ama yedek yazılmış müfettiş yardımcısı adaylarıyız. Bir yıldır beklemekteyiz. 2000-2500 kişilik ihtiyaç olduğu belirtiliyor bizim neden atamamız gerçekleşmiyor demiş bilmiyorum ne dersiniz efendim. ,

Remzi Kaya: Şimdi şöyle sayın Pir biz arkadaşlarımızı mevcut kadromuz oranında aldık yani ilan ettiğimiz kadrolara atama yaptık. Ancak bazı branşlarda yeterli sayıda aday yoktu onarlın yerine başka branşlardan alalım diye biz hukuk müşavirliğimize yazışmalarımız devam ediyor eğer oradan da maliye bakanlığından da uygun görüş gelirse yedeklerden o kazanmış arkadaşlarımızı ihtiyaç olan branşlara atamalarını gerçekleştireceğiz. Onların sınavlarının sonuçları kendileri de biliyorlar bir sonraki sınava kadar geçerlidir.

Celal Pir: Evet bir eğitimci Mustafa Özkan'ın bir sorusu var biraz uzun onu da sabrınıza sığınarak aktaracağım. Diyor ki; kamuda 657 sayılı hizmete tabi olarak hizmetli, bekçi, aşçı ya da daha farklı bir pozisyonda çalışan öğretmen adaylarının durumu ne olacak? Bu kişilerin KPSS puanı geçersiz sayılıyor. İstifa edip altı ay bekleseler bile ilk atamaya müracaat edemiyorlar. Yürürlükteki yönetmeliğe göre bu kişilerin tek atama kriteri hizmet yılı. Oda 15-18 yıl sürüyor. Demiş ki; 15 yıl sonra bir öğretmenin kendine ne yararı olacak ki öğrencilere yararı olsun? Şu 657 sayılı hizmetli olarak görülen öğretmenlerin durumunda bir değişme olacak mı efendim?

Remzi Kaya: Sayın Pir sorunu 657'nin hangi kısmı onu pek anlayamadım biraz ses?

Celal Pir: Bir daha söyleyeyim diyor ki; kamuda 657'ye tabi olarak hizmetli, bekçi, aşçı ya da daha farklı bir pozisyonda çalışan öğretmenlerin durumu ne olacak demiş buyurunuz efendim.

Remzi Kaya: Şöyle söyleyeyim ben sayın Pir. Bizim kılavuzumuzda da açıkça yazılıdır. Şimdi iki tür öğretmen alıyoruz bir kadrolu bir dolayısıyla sözleşmeli. Şu anda kamuda halihazırda çalışıyor olan kadrolu çalışıyor olan veya bir kadro karşılığı sözleşmeli çalışıyor olanların tamamı isterlerse kadrolu öğretmenliğimize başvuru yapabiliyorlar. Ama ilk atama şeklinde olanlardan sınav kazananlar. Bu kadrolu çalışıpta bize geçmek isteyenler ancak kurumlar arası atama yöntemiyle geçebileceklerdir. Yani kendi kurumu muvafakat verecek bakanlığımız da almak suretiyle bunların geçişini sağlayacaktır. Ancak herhangi bir kamu kuruluşunda kadro karşılığı sözleşmeli olarak çalışanlar varda hangi meslek grubunda olursa olsun bunların sözleşmeli öğretmen alımı söz konusu değil. Orada bir sınırlama var. Biz 657 4-b kapsamında aldığımız öğretmenlerde ilk defa yöntemiyle alıyoruz. Çünkü bize bakanlar kurulumuzun verdiği yetki bu şekilde sınırlandırılmış bu çerçevede alabiliyoruz. Ama kadrolularda böyle bir sorun yok ister kadrolu olsun ister sözleşmeli olsun alabiliyoruz. Sözleşmeli olan şu anda halihazırda başka kurumda sözleşmeli olarak çalışanlar ilk atama şeklinde başvuru yapabileceklerdir. Ama kadrolu çalışıyorlarsa kurumlar arası şeklinde geçebileceklerdir. Bu defa almıyoruz ama yaz aylarında kurumlar arası alacağız inşallah o zaman müracaat edebilirler.

Celal Pir: Peki bu arada çok sayıda öğretmenden geliyor mesajlar özellikle kimyacılardan gelen mesajlar var. Mesela eğitimci Esra Dede demiş ki; kimya öğretmenliği mezunu bir öğretmen adayıyım. Kimya öğretmenlerinin yıllardır ataması yapılmıyor ya da çok az yapılıyor öyle demeyelim demiş. Bu şubat atamasında da branşıma kadro verilmedi. Sözleşmeli alımlarda kimya öğretmenlerinde herhangi bir gelişme var mı demiş. Kadroda yok ama sözleşmelide var mı diyor.

Remzi Kaya: Şu anda ilan edilen branşlardan alıyoruz sözleşmeliyi de ilan edilen branşlardan alıyoruz. Ban programın başında da arz etmiştim boşalan sözleşmeli kadroya yani sözleşmeli olupta kadroya geçen öğretmenimizin yerine alacağımız için ilan edilen bu 31 branşın dışında sözleşmeli bu Şubat atamasında olmayacak. Ne yani sözleşmelide de olmayacak. Yalnız bu Ağustos ayında da olmayacağı anlamına gelmemelidir gelmez. Çünkü o tarihte bir bakacağız sisteme eğer kimya öğretmeni ihtiyacımız varsa başka branşlarda da aynı şekilde mutlak suretle onlara da kadro verilecektir ataması yapılacaktır. Yani bu dönem atama yapılmadı bir sonraki döneme de yapılmayacağı anlamına gelmemelidir onu o zaman değerlendirmek lazım.

Celal Pir: Peki sayın Kaya şimdi bir eğitimcinin sorusunu soralım. Coşkun Küçük diyor ki; eşim 4b'li sözleşmeli öğretmen. Aynı ilde olmamıza rağmen farklı ilçelerde görev yapmaktayız. Ben öğretmen değilim. İl içi tayinler yapılacak mı diye merak ediyorum diyor. Bunun herhalde atamalarla bir ilgisi yok.

Remzi Kaya: Şimdi bizim il içi tayinlerimiz normalde kadrolu öğretmenlerimizde Nisan ayında başvuruları alınır değerlendirmeye alınır ve sıra şeklinde bunlar belirlenir. Eğer açık varsa öğretmenimizin atanmak istediği yerde Mayıs ayı içinde ataması yapılır okulların kapanışında da ilişiği kesilmek suretiyle Haziran ayında öğretmenimiz gider göreve başlar. Bu kadrolu öğretmenimizde bu durum söz konusu. Ancak sözleşmeli öğretmenimizde sadece mazerete dayalı olarak çünkü bir öğretmenin il içinde görev yeri değişikliği yapabilmesi için bulunduğu yerde en az 2 yıl çalışması lazım bu kadroluda. Sözleşmelide de aynı durum söz konusu bulunduğu yerde 2 yıldır çalışan arkadaşlarımızın il içinde durumlarını değerlendireceğiz bu yazın. Ama mazeret atamaları yani eş durumu dediğimiz sağlık durumu dediğimiz sebeplerle sözleşmeli öğretmende de kadrolu öğretmende olduğu gibi bir yıl geçtikten sonra onunda müracaatını alıyoruz talep ettiği bir ildeki boş kadro pozisyonuna oranla onları da değerlendirip taleplerini yerine getiriyoruz.

Celal Pir: Aslında konu konuyu açıyor ben bir soru sorabilir miyim bu İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğüne geldim daha buraya gelirken de çok soru vardı hep 4b'lerden sözleşmelilerden kadrolulardan bahsettiniz. Zannediyorum personeliniz arasında oldukça öneli miktarda 4c personeli de var onlarla ilgili bir tasarruf söz konusu mu?

Remzi Kaya: 4c mi dediniz efendim ben anlayamadım soruyu.

Celal Pir: Evet özelleştirmeden geçenlerden bahsettim.

Remzi Kaya: Şimdi sayın Pir 4c taktir edersiniz bunlar evet bize çalışan bir 10 bin 300 civarında bir personelimiz var ama bunlar sadece milli eğitim bakanlığında çalışmıyor. Bunlar özelleştirilen kuruluşlardan ve kapatılan kuruluşlardan bakanlığımıza ve diğer çeşitli kurum ve bakanlıklara verilen personelin istihdam?

Celal Pir: Remzi bey çok özür dilerim şu anda zannediyorum Ankara'da başbakanlıkta bir açıklama var. Onu izleyelim sonra devam ederiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber