MHP'den kapatılacak belde belediyeleri için araştırma önergesi

Haber Giriş : 12 Şubat 2008 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MHP'DEN KAPATILACAK BELDE BELEDİYELERİ İÇİN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

-Hükümet, yerel seçimler öncesinde 800'ün üzerinde belde belediyesini kapatmak için kolları sıvarken MHP de kapatılacak olan belde belediyeleri ile diğer belediyelerin sorunları ve çözüm yollarının tespit edilmesi için araştırma önergesi verdi. Önergede, belde belediyelerinin kapatılmasının sakıncalarına dikkat çekilerek ?bu uygulamayla beldelerimizin yerel imkanlardan süratli ve yoğun olarak aldığı hizmetler sona erecek, mevcut belediyelerimizin yok edilmesi ve köy haline getirilmesi çağdaş yaşamın şartlarını da olumsuz yönde etkileyecektir? denildi.

-Mahalli İdarelere Hizmet Derneği'nin rakamları ise nüfusu 2 binden az belediye sayısının 893 olduğunu ortaya koydu. Avrupa ülkeleri ile yapılan kıyaslamaya göre de Türkiye'de yaklaşık 21 bin 850 kişiye bir belediye düşerken, Fransa'da bin 700 kişiye, İtalya'da 7 bin 300 kişiye, İspanya'da 6 bin 800 kişiye bir belediye düşüyor. Nüfusu Türkiye'ye yakın ülkeler arasında sayılan Fransa'da 36 bin 621 adet, nüfusu Türkiye'den az İspanya ve İtalya'da ise 8 binin üzerinde belediye bulunuyor.

Hükümet, nüfusu 2 binden az belde belediyelerini kapatmak üzere harekete geçerken, MHP Manisa Milletvekili Mustafa Enöz ve bir grup MHP milletvekili, kapatılacak belde belediyelerinin sorunlarını ve çözüm önerilerini, Araştırma önergesi ile Meclis gündemine getirdi. Önergede, son nüfus sayımlarına göre Türkiye'de yaklaşık 800'ün üzerinde belde belediyesinin kapanacağına dikkat çekilerek hem belde belediyeleri hem de diğer belediyelerin yaşadığı sorunların ve çözüm yollarının tespit edilmesi için Meclis Araştırması açılması istendi. Önergenin gerekçesinde Türkiye genelinde 16 büyükşehir, 65 il merkezi, 850 ilçe merkezi, 283 ilk kademe belediyesi, 2 bin 11 de belde belediyesi olmak üzere toplam 3 bin 225 belediye bulunduğuna işaret edilerek şöyle denildi:

?Birçok belde belediyemiz çevresindeki yakın köylere hizmet götürmekte ancak bu köyler belediye tüzel kişiliğine bağlı bulunmamaktadır. Hizmet bütünlüğü açısından bunların belde tüzel kişiliğiyle hukuken ilişkilendirilmesi mümkündür. Belediyeler, yöredeki insanına uygarca yaşama imkanı sağlamakla görevli olan, ürettiği bilgileri kamuoyuyla paylaşmak durumunda olan kurumlardır. Hizmetlerin her aşamasında vatandaşla belediye sürekli karşı karşıyadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de belediye hizmetleri sürekli gelişmektedir. Ülkemiz insanının daha çağdaş yaşam şartlarına kavuşması için elde etmiş olduğu kazanımları bir anda ellerinden almak yerine bu yapının daha da güçlenmesini sağlamak gerekir.?

-TÜRKİYE'DE 21 BİN 850, FRANSA'DA BİN 700 KİŞİYE BİR BELEDİYE DÜŞÜYOR-

Bu arada Mahalli İdarelere Hizmet Derneği'nin rakamları ise nüfusları 2 binden az belediye sayısının 893 olduğunu ortaya koydu. Buna göre 2 bin ile bin 500 arasında olan belediye sayısı 380, bin 500 ile bin arasında olan belediye sayısı 334, bin ila 500 arasında olanların sayısı 165 ve 500'den az olanların sayısı da 14'ü buluyor. Türkiye'deki belediyelerin sayısı Avrupa ile kıyaslandığında ise ilginç bir tablo ortaya çıkıyor. İstatistiklere göre Türkiye'de yaklaşık 21 bin 850 kişiye bir belediye düşerken, Fransa'da bin 700, İtalya'da 7 bin 300, İspanya'da 6 bin 800 kişiye bir belediye düşüyor. Türkiye'deki toplam 3 bin 225 belediyeye karşılık nüfusu Türkiye'ye yakın olan Fransa'da 36 bin 621 adet belediye bulunuyor. Türkiye'den nüfusu daha az olan İspanya ve İtalya'da ise 8 binin üzerinde belediye bulunuyor. (

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber