Prof. İlbey Ortaylı'dan başörtüsü değerlendirmeleri..

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 14 Şubat 2008 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

'Cumhuriyetimize Dair'e, adlı kitapta söyleşisi yer alan İlber Ortaylı, başörtüsünün hiçbir tehdit oluşturmayacağını söyledi.

ORHAN TURAN / İSTANBUL

Gazeteci İsmail Küçükkaya'nın ?Cumhuriyetimize Dair? adlı kitabı, geçtimiğimiz hafta kitapseverlerle buluştu. Aşina Kitaplar'dan çıkan 263 sayfalık kitapta, ünlü tarihçi İlber Ortaylı ile ?Atatürk'ü anlamak?, Deniz Ülke Arıboğan ile ?21. Yüzyıl Türkiyesi?, Hilmi Yavuz'la da ?Türk Modernleşmesi? üzerine söyleşiler yer alıyor.

İHL'DE ÇETE YOK

Röportajlardan oluşan kitapta İlber Ortaylı, Türkiye'de başörtüsünün hiç bir tehdit oluşturmayacağını söyledi. Ortaylı, Millet imam hatip okullarına çocuklarını taassuptan yollamıyor. Bu okullarda disiplin var. Çocuğunun okula gittiği zaman doğru dürüst bir atmosferde, çetelerden uzak eğitim almasını istiyor. Bunu kimse görmüyor. Okullarımız tıpkı Amerika'da olduğu gibi aşırıbir laubalilik çetecilik halinde ama imam hatipler geleneksel yöntemlerle bunu önlüyor. Ortaylı, söyleşisinde başörtüsü tartışmalarıyla ilgili olarak da ?kabul edilemez? yorumunu yapıyor.

Kitapta başörtüsüyle ilgili olarak, Hilmi Yavuz'un yorumlarına da yer veriliyor. Yavuz, ?Nasıl ki göğsüne taktığı haç madalyonu ile dolaşan kişi siyasal Hıristiyan olmuyorsa biraz da biz kendi insanımıza Müslümanlara da böyle bakmalıyız. Türban takıyor diye şeriatçı, yok böyle bir şey!' ifadesini kullanıyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü, stratejist Deniz Ülke Arıboğan da kitapta, Türkiye'nin stratejik önemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Arıboğan, Cumhuriyet Türkiyesi'nin, imparatorluk vizyonuna yeniden kavuşması gerektiğini belirterek, ulus devlet kaynaklı yeni bir devlet yapılanması önerdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber