Geçici işçilere iyi haber

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Şubat 2008 12:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Danıştay 12. Dairesi'nden, geçici işçi statüsünden çalışan örnek teşkil edecek karar...

TPAO Genel Müdürlüğü'ne bağlı Jeofizik Operasyonlar Müdürlüğü'nün Sismik 1, Sismik 2, Gravite, Jeoloji ekiplerine bağlı olarak ülkenin çeşitli bölgelerindeki iş yerlerinde çalışan Petrol-İş Sendikası'na üye 211 işçi, daimi işçi kadrosuna alınmamalarına neden olan 22 Ağustos 2007 tarihli kararın ve bu kararın uygulanmasıyla ilgili 31 Ağustos 2007 tarihli genel yazının ?dönemsellik arz eden sürekli iş sözleşmesi? ile kadroya alma ve ?yılda 8 ay süre ile çalıştırma? kısmının iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle Danıştay'da dava açtı.

Danıştay 12. Dairesi davaya ilişkin kararında, 5620 sayılı Kamuda Geçici İşçi Pozisyonlarında Çalıştırılanların Sürekli İşçi Kadrolarına veya Sözleşmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri, Geçici İşçi Çalıştırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un, 2006 yılı içerisinde usulüne uygun olarak vizesi yapılmış geçici iş pozisyonlarında toplam 6 ay veya daha fazla süreyle çalışmış olan geçici işçileri kapsadığı belirtildi.

Kararda, 2005 veya 2006 yıllarında aynı şartlarda çalışıp askerlik, doğum veya sağlık kurulu raporuyla belgelendirilen sağlık sorunları sebebiyle iş sözleşmeleri askıya kalanların da kapsam içerisinde değerlendirildiği kaydedildi.

Kararda ayrıca, kanunda kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları ile Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun çerçevesinde özelleştirme kapsamında veya programında bulunanlardan sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası kamuya ait kuruluşlar ile Telgraf ve Telefon Kanunu ile kurulmuş ve sermayesinin tamamı Hazine'ye ait kuruluşlarda çalıştırılanların sürekli işçi kadrolarına geçirilme hakkı bulunduğuna işaret edildi.

Uyuşmazlık konusu düzenleme ile Jeofizik Operasyonlar Müdürlüğü ekiplerinde geçici olarak çalışan işçilerin ?dönemsellik arz eden sürekli işçi sözleşmesi? ile yılda 8 ay süreyle çalıştırılmaları suretiyle kadroya alındıklarının görüldüğü belirtilen kararda, şu değerlendirmeye yer verildi:

?Bu durumda, anılan yasa hükmünde kamu kurum ve kuruluşlarında 2005 veya 2006 yılında usulüne uygun olarak vizesi yapılmış geçici işçi pozisyonlarında 6 ay veya daha fazla süreyle çalışmış olan geçici işçilerin sürekli işçi kadrolarına geçirilmeleri amaçlanmasına karşın dava konusu düzenleme ile kanun kapsamının daraltılması suretiyle davacıların ?dönemsellik arz eden sürekli işçi sözleşmeleri' imzalanmak suretiyle yılda belli bir süre çalıştırılmaları sağlanarak yasa hükmünün amacına aykırı olarak bir düzenleme yapıldığı anlaşıldığından, üst norma ve hukuka uyarlılık görülmemektedir.?

Kararda, belirtilen nedenlerle yürütmenin durdurulmasına karar verilebilmesi için gerekli olan koşulların gerçekleşmiş olduğu anlaşıldığından, dava konusu yazının ?dönemsellik arz eden sürekli işçi sözleşmesi? ile kadroya alma ve ?yılda 8 ay süreyle çalıştırma? kısmının yürütmesinin durdurulmasının oy birliği ile kararlaştırıldığı kaydedildi.

BİR AN ÖNCE GEREĞİ YERİNE GETİRİLMELİ

Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen, 211 üyeleri adına Danıştay 12. Dairesi'nin vermiş olduğu karardan memnun olduklarını söyledi.

Söz konusu uygulama nedeniyle 31 Aralık 2007'den bu yana üyelerinin çalışma sürelerinin askıya alındığını ifade eden Özgen, şöyle konuştu:

?Oysa üyelerimizin yasanın gerektirdiği şartları çok açık şekilde taşıdıkları ortadaydı. Buna rağmen üyelerimizin daimi kadroya geçirilmesi yerine yeni bir çalışma düzeni getirilmek istendi. Bunun Danıştay kararı ile engellenmesi, uygulamanın yanlışlığını tescillediği gibi haklılığımızı da gösterdi. İddiamız doğrulanmıştır. İdarenin kararı bugüne kadar mağduriyet yaratmıştır. Bundan sonra itiraz yoluna gitmeden bir an önce kararın gereği yerine getirilmeli, üyelerimiz bir an önce işbaşı yaptırılmalıdır.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber