Çelik: 2 milyon 135 emekli kayıt dışı çalışıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Şubat 2008 14:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'de 38-40 yaşında emekli olan 2 milyon 135 bin kişinin kayıt dışı çalıştığını belirterek, "Türkiye bugün işsizine iş veremiyor, emeklisine ise kayıt dışı iş veren bir ülke haline geldi" dedi.

Çelik, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında değişiklik öngören tasarıya ilişkin soruları yanıtladı.

Tasarının alt komisyon çalışmalarının tamamlandığının hatırlatılması üzerine Çelik, "Bir saatin bile önemli olduğunu düşündüğümüz bu yasanın, alt komisyonda bu kadar kalmaması gerekirdi. Bu süre ana parametrelerle ilgili tartışmalarla geçseydi, biraz daha makul olabilirdi" dedi.

Alt komisyonda tasarıda çok değişiklik yapılmadığını, ana parametrelerin korunduğunu vurgulayan Çelik, tasarının bundan sonra komisyonda ele alınacağını, daha sonra Genel Kurula sevk edileceğini söyledi.

Tasarıya ilişkin kamuoyundan gelen tepkileri de değerlendiren Çelik, şunları kaydetti:

"Tasarı anlaşılmadı. Tepki gösteren bazı kesimlerin konuyu anlamıyor, anlayan kesimler de ideolojik yaklaşıyor. Bazıları da farklı öneride bulunuyorlar. Üçüne de saygı duymak durumundayız. 'Karşı çıktığınız nedir?' diye sorduğunuzda da prim gün sayısını söylüyorlar. Prim gün sayısı bugün devreye girmiyor ki... 2028'de işe başlayacak olan bir vatandaşımızdan, 2052'de emekli olduğunda 9 bin prim ödeme gün sayısı isteyeceğiz. Yasa yürürlüğe girdikten sonra işe başlayanlar, 7 bin günle başlıyor. 2009'da 7 bin 100 gün ile emekli olacak. Bunu, bu şekilde anlatmıyorlar, 'İşçi 9 bin prim gününü nereden toplayacak?' diyorlar. 65 yaş için de öyle. Şu anda bayanlar 45, erkekler 48 yaşında emekli oluyor. 2028'te, bu 58-60 yaş olacak. Şu anda Avrupa'da emeklilik yaşı 65, ama Avrupa 71'i tartışıyor."

Tasarının bazı kesimlerde hak kayıplarına yol açacağının hatırlatılması üzerine Çelik, "Milletvekillerinin de hak kayıpları var. Milletvekillerinin de gazeteciler gibi fiili hizmet hakkı vardı. Milletvekillerinin hiçbir şeyi kalmadı. Sıfırdan milletvekili olacakların emeklilik primleri, işçi ve memur ile aynı olacak" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber