Nüfusu 2 binin altındaki beldelere CHP'den destek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Şubat 2008 13:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nüfusu 2 binin altına düştüğü gerekçesiyle kapatılması gündeme gelen belde belediye başkanları, CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay'ı ziyaret etti.

TBMM CHP Grup salondaki ziyarette, heyette adına konuşan İzmir'in Menemen ilçesi Seyrek belde belediye başkanı Nurgül Uçar, 3 bin 225 belediyeden yaklaşık bin 200'ünün, bir grup partili tarafından kapatılma çalışılmalarının tartışıldığını söyledi. Uçar, belediye başkanları ve o bölge halkının devre dışı bırakıldığını savundu. Türkiye'nin, Avrupa Yerel Özerklik Şartnamesi'ni imzalayarak ''Bir mahalli idare birimine yapılacak bağlantıların veya o birimden ayrılmaların o bölgede oturan halkın iradesinin sonuçlarına göre olması gerekir'' kuralını onayladığını belirten Uçar, kapatma uygulamasının, imzalanan sözleşmeyle çeliştiğini bildirdi. Uçar, Türkiye'de 21 bin 850 kişiye, Fransa'da bin 700, İtalya'da 7 bin 300, İspanya'da ise 6 bin 800 kişiye bir belediye düştüğüne işaret ederek, ''Bu tablo ülkemizde belediye sayılarının azaltılması değil arttırılmasına ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Nüfusu bizden daha az olan Fransa'da yaklaşık 36 bin belediye varken, Türkiye'de bu rakam sadece 3 bin 225'dir'' diye konuştu. Yerel demokrasi olmadan, kentlerde kişi haklarından söz edilemeyeceğini dile getiren Uçar, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Alınmaya çalışılan kapatma kararları, ülkemizin adil ve daha demokratik yönetilmesini örseleyecek, verimliliği ve kalkınmayı arttırmayacaktır. Aksine çok sesliliği azaltarak merkezi idarenin isteklerini daha rahat dayatmasına yol açacaktır. Bu mantık çerçevesinde; eğer tek bir elden yönetimin daha verimli olacağı düşünülüyorsa, merkezi bir hükümetin olduğu bir ülkede vali ve il genel meclisinin bulunduğu bir ilde, büyükşehir ve ilçe belediyelerine de gerek bulunmamaktadır.''

''BÖLGE HALKI BELİRLESİN''

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay da AK Parti'nin, yerel seçimlerden önce belediyelerle ilgili tartışma açtığını söyledi. Okay, AK Parti'nin, yeni bir oyun ve tertip içinde, akılları karıştıracak, kendi siyasi hesabına göre yerel yapılandırma oluşturmak, bazı yerel yapılandırmayı ortadan kaldırmak istediğini savunarak, bunun Türkiye'de klasik bir yöntem haline geldiğini belirtti. Kapatılacak belediyeler arasında kent kültürünü özümseyen, 1950'lerden bu yana belediye olan belediyelerin de bulunduğuna işaret eden Okay, ''50 yılı aşkın süredir belediye hizmeti alan yurttaşlarımızın, yaşadığı belediyelerin, köy tüzel kişiliğine dönüştürülmesi, tarihle bağların koparılması sonucunu doğuracaktır. Yıllardır belediye olan yerlerin belediye olmasını ortadan kaldıramazsınız. Kaldırmak isterseniz, buna izin vermeyeceğiz'' diye konuştu. Okay, özellikle turizm bölgelerinde, yaz-kış nüfusu arasında farlılık bulunan belediyelerin kapatılmasının, turizme zarar vereceği uyarısında bulundu. Belediyelerin, nüfus kriterlerine göre kapatılması yerine, bunun, bölge halkı tarafından belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Okay, kazanılmış hakların alınmaması için tüm belde belediye başkanlarıyla el ele vererek mücadele etme kararında olduklarını söyledi. Okay, CHP'li milletvekillerinin, Belediye Kanunundan ''Nüfusu 2 binin altında düşen belediyeler, Danıştayın görüşü alınarak, İçişleri Bakanlığının önerisi üzerine müşterek kararnameyle köye dönüştürülür'' hükmünün çıkarılmasını öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığına sunduğu kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber