Kar yurtta etkili oluyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Şubat 2008 15:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'ne göre, bu haftasonu soğuk hava ve kar yağışı tüm yurdu etkisi altına alacak.

Yetkililer, özellikle Orta ve Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşayan vatandaşları çığ tehlikesine karşı uyarıyor. Hakkâri, Van, Bitlis, Bingöl, Muş ve Erzurum'un yanı sıra Artvin, Bayburt ve Gümüşhane gibi illerde çığ vakalarının yaşanabileceği belirtiliyor.

Türkiye'de deprem, sel ve yangın gibi afetlere nazaran daha az önem verilen çığ felaketine karşı artık daha profesyonel bir mücadele veriliyor. Özellikle ülkenin doğusundaki yüksek rakımlı bölgelerde, çığ vakalarının etkilerini azaltmak için birçok kurum işbirliği içinde çalışıyor. Bu bölgelerde gerçekleştirilen çığ önleme yatırımları ve bilgilendirme faaliyetlerinin sonucunda hem can hem de ekonomik kayıplarda önemli oranda azalma görüldü. Kesin olmamakla birlikte, 1890 yılından bu yana 1371 kişinin çığ düşmesi sonucu hayatını kaybettiği biliniyor. Kayıtlara göre, en çok kayıp 443 kişi ile 1992 yılında verildi. Özellikle 2000'den sonra bu, 10'lu rakamlara kadar düştü. 2006'da 13, 2007'de ise 4 kişi çığ altında kalarak can verdi. Fakat 2008'in ilk iki ayında rakamın altıya ulaşması yetkilileri endişelendiriyor. Bunun üzerine başta Doğu illerinde olmak üzere çığa karşı önlemler artırıldı. Meteorolojinin verileri değerlendirilerek Valiliklere bağlı Bayındırlık ve İskân İl Müdürlüklerine çığ konusunda sürekli uyarı yapılıyor.

- Soğuk hava ve kar yağışı ulaşımı olumsuz etkiliyor. Kar yağışı nedeniyle yurdun çeşitli yerlerinde 248 köy yolu ulaşıma kapandı.

Orta Karadeniz Bölgesi'nde dün akşam saatlerinden itibaren özellikle iç kesimlerde etkili olan kar yağışı devam ediyor.

Halen Samsun'da 35, Sinop'ta 81, Ordu'da ise 13 olmak üzere 129 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor.

Yetkililer, kapalı köy yollarının ulaşıma açılması için çalışmaların devam ettiğini bildirdiler.

Öte yandan, olumsuz hava koşullarının yol açtığı elektrik ve telefon arızalarının giderilmesi için de çalışmaların sürdürüldüğü öğrenildi.

Zonguldak, Karabük, Bartın

Zonguldak'ta 15, Karabük'te 45, Bartın'da 44 olmak üzere 104 köy yolu ulaşıma kapandı.

Kar yağışı nedeniyle, Eflani ilçesindeki okullardaz eğitime bugün ara verildi, Ovacuma beldesinde taşımalı eğitim kapsamında öğrenciler, yolların kapalı olmasından dolayı Safranbolu'daki okullarına gidemediler.

Elbistan

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde kar yağışı nedeniyle 15 köy yolu ulaşıma kapandı. İlçe merkezinde kar kalınlığı 16 santimetreye yükseldi.

Ekinözü ilçesinde de iki gündür aralıklarla yağan kar yağışı sonucu, 7 köy ile 40 mezra yolu ulaşıma kapandı. İlçede, kar ve tipinin yanı sıra şiddetli poyraz da günlük hayatı olumsuz yönde etkiliyor.

Köy Hizmetleri Şefliğine ait araçlar, kapalı yolları trafiğe açmak için yoğun şekilde çalışıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber