Türkiye yüksek öğretimde OECD sonuncusu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Şubat 2008 11:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) ?OECD Ülkelerinde Kadınlar ve Erkekler Raporuö, 30 OECD Ülkesi arasında yüksek öğrenim görme oranı açısından Türkiye'nin kadınlarda sonuncu, erkeklerde ise sondan ikinci sırada bulunduğunu ortaya koydu.

TİSK'ten yapılan açıklamada, ?OECD Ülkelerinde Kadınlar ve Erkekler Raporu"nun sonuçlarına yer verildi.

TÜRKİYE KADINLARDA SONUNCU, ERKEKLERDE SONDAN İKİNCİ

Buna göre; Türkiye'de 25-64 yaş grubundaki kadınların sadece yüzde 7,1'i yüksek öğrenim mezunu iken, bu oran Kanada'da yüzde 47,8'e çıkıyor. OECD ortalaması ise yüzde 24,8 düzeyinde. Anılan oran Meksika'da bile Türkiye'nin iki katı oldu.

25-64 yaş grubundaki erkeklerin sadece yüzde 10,7'sinin yüksek öğrenim mezunu olduğu belirlendi. Bu oran, Kanada'da yüzde 41,4, ABD'de yüzde 38,4, Meksika'da yüzde 19,4 düzeyinde bulunuyor. OECD ortalaması ise yüzde 25,4. Türkiye ancak, yüzde 10,2'de kalan Portekiz'i geçebiliyor.

Ülke verileri incelendiğinde, yüksek öğrenim görme oranı arttıkça kadınların bu açıdan erkekleri geçtiği de dikkat çekiyor. Türkiye'de kadınların oranının erkeklere göre daha düşük olduğu belirlendi.

Türkiye'de 25-34 ve 55-64 yaş gruplarının mezuniyet oranları arasındaki fark, kadınlar açısından 6,1 puan, erkekler açısından 3,2 puan düzeyinde bulunuyor. Buna karşılık, OECD ortalamasında genç nesil kadınlar yaşlılara göre 18,6 puan, genç erkekler ise 7,7 puan daha fazla oranda yüksek öğrenim görüyor. Söz konusu fark Kore'de kadınlar açısından 43,2 puana, erkekler açısından ise 35,4 puana kadar çıkıyor.

YÜKSEK ÖĞRENİM BÜYÜME HIZINA UYMUYOR

Yüksek öğrenim mezunu oranlarındaki değişim ülkeler itibariyle incelendiğinde, Türkiye'nin OECD sıralamasının dibindeki konumunun ekonomik büyüme hızına uygun olmadığı da meydana çıkıyor. Ekonomik büyüme hızı Türkiye'nin çok altında kalan gelişmiş ülkeler Türkiye'ye göre bu oranı çok daha süratli şekilde artırıyor.

Kadınlarda yüksek öğrenimi yaygınlaştırma konusunda başarı düzeyi en düşük ülkeler Çek Cumhuriyeti ve Türkiye oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber