Dava kazanılırsa, 4/B'deki angarya bitecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Şubat 2008 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türk Sağlık-Sen, sözleşmeli personel için milat niteliğinde bir dava daha açtı. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 4/B statüsünde çalışan personel, hizmet sözleşmelerinde ve sözleşmeli personel çalıştırılmasına ilişkin esaslar başlıklı bakanlar kurulu kararında bulunan "o gün bitirilmesi gereken işlerin bitimine kadar, çalışma saatleri dışında da çalışmak zorundadır ve normal çalışma saatleri dışında ve tatil günlerinde yapılan çalışmalar için hiçbir ücret ödenmemesini" öngören düzenlemelere göre fazladan çalıştırılınca Türk Sağlık-Sen konuyla ilgili inceleme başlattı.

Hizmet sözleşmelerinde ve Bakanlar kurulu kararında bulunan bu hükümlerin açıkça Anayasa ve kanunlara aykırı olması üzerine Türk Sağlık-Sen Genel Merkezi, Danıştay'da açtığı davayla konuyu yargıya taşıdı.

Türk Sağlık-Sen'in açtığı dava dilekçesinde karşılıksız fazla çalıştırmanın Anayasa'nın "Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır." hükmüne açıkça aykırı olduğu belirtildi. Dilekçede ayrıca, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununda fazla çalıştırma karşılığı ücret ya da izin kullanılmasına ilişkin hükümlere atıfta bulunularak, düzenlemenin bu hükümlere de aykırı olduğunun altı çizilerek yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi.

Türk Sağlık-Sen'in açtığı davada ayrıca Ankara Üniversitesi'nin 4/B'li personele imzalattığı hizmet sözleşmelerinde yer alan "Taraflar, bir ay önce ihbar etmek şartıyla, sebep göstermeksizin sözleşmeyi feshedebilir" hükmünün de iptali istendi.

DAVA KAZANILIRSA TÜM 4/B'LİLER İÇİN ANGARYA SONA ERECEK

Türk Sağlık-Sen'in açtığı dava aynı zamanda Sağlık Bakanlığı ve diğer bütün kurumların 4/B hizmet sözleşmelerine dayanak teşkil eden; 7/15754 sayılı Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına Dair Esaslar başlıklı Bakanlar Kurulu Kararının 13. maddesindeki:"Bu karar Esaslarına göre çalıştırılacak sözleşmeli personel, o gün bitirilmesi gereken işlerin bitimine kadar, çalışma saatleri dışında da çalışmak zorundadır.Sözleşmeli personele normal çalışma saatleri dışında veya tatil günlerinde yapacakları çalışmaları karşılığında herhangi bir ek ücret ödenmez" hükmünün yürütmesinin durdurulmasını ve iptalini de kapsıyor.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci herhangi bir karşılık vermeden personeli çalıştırmanın açıkça Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek, "Türk Sağlık-Sen olarak bu hukuksuzluğa seyirci kalmamız mümkün değildi. Açtığımız dava ile konuyu yargıya taşıdık. Dava lehimize sonuçlandığı takdirde sözleşmelerde değişiklik yapılması için ilgili kurumlar nezdinde girişimlerde bulunacağız. Bu girişimlerimiz sonuçsuz kalırsa ve kurumlarda bu hükümden dolayı karşılıksız fazla çalıştırma yaşanırsa yine konuyu yargıya taşıyarak çalışanların hakkını savunacağız." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber