Baykal: Başörtüsüne ilişkin düzenleme sorun yaratacaktır

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Şubat 2008 21:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, başörtüsü konusunda Anayasa düzeyinde adım atılmasının, hukuk ve siyaset alanlarında sorunlar yaratacağını öne sürdü.

Narlıdere Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen CHP İl Kongresine katılan Baykal, partisinin itirazlarına karşın Anayasa değişikliği yapıldığını, bu değişikliklere paralel olarak yasanın da değişmesi gerektiğini ifade etti.Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir sonraki adım için Anayasa Mahkemesinin değerlendirmesini bekleyecekleri yönünde açıklama yaptığını hatırlattı.

Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başbakan, uygulama kararında artık tereddüt göstermeye başladı. 'Hele bir bekleyelim' deme ihtiyacına girmeye başladı. Niye bu girişim gerçekleştirildi? YÖK Yasasına ilişkin düzenlemeyi askıya alıyoruz noktasındalar. O mutabakat metnini niye imzaladılar? İki parti arasındaki anlaşma niçin yapıldı? Kendi aralarında da bu konuda beraberlik yok. Bu iş düşünülenin ötesinde güçlükleri ve sıkıntıyı beraberinde getirmiştir. Önce Cumhurbaşkanı, sonra Anayasa Mahkemesi, iki aşama daha var."

Türban konusunda devlet katında ciddi tereddütün ortaya çıktığını savunan Baykal, bu tereddütün Çankaya'ya yansıyıp yansımayacağının hep birlikte görüleceğini kaydetti.

Söz konusu düzenlemenin ülke içinde kamplaşmaya neden olduğunu iddia eden Baykal, buna rağmen iktidarın arzu ettiği sonucu da elde edemediğini ileri sürdü. Baykal, "Bu girişimin bugün Türkiye'yi getirdiği nokta fiyaskodur, bu işin temelinde Başbakan'ın Türkiye'ye ilişkin çok sakıncalı, hiçbir şekilde kabul edilemez anlayışları yatıyor" dedi.

Getirilen düzenlemenin türban sorunu değil, laiklik sorunu olduğunu ifade eden Baykal, "Bir gedik açılmak isteniyor, Anayasanın tümünü değiştirmek istiyorlar, 80 maddesi değişti, getir 80 madde daha değiştirelim, ama tümünü değiştirmek istiyorlar. ABD 250 yıldır aynı anayasayla yönetiliyor, bunlar Cumhuriyet Anayasası'nı bir kenara itecek ve içinde binbir türlü tuzak olan düzenlemelerle 'alın yeni Anayasa bu' diyecekler" şeklinde konuştu.

Baykal, devletin kimsenin etnik kimliği, ırkını ve mezhebini, inancını ve dinini sorgulayıp teşhir edemeyeceğini, buna dayalı bir uygulama yapamayacağını belirterek, "Bu olduğu anda iş çığırından çıkar, Türkiye huzur içinde bir ülke olmaktan çıkar. İsteyen türbanı takar, isterse başörtüsünü takar, nasıl isterse öyle yapar. Ama siz türbanı bir dini örtünme biçimi diye, dinde bile olmayan katılıkta bir düzenlemeyi getirdiğiniz anda insanların değil, devletin başına türbanı geçirmiş oluyorsunuz ve bu çok tehlikeli ve yanlış olur" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber