Prof. Yağcı'ya büyük onur

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Şubat 2008 07:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Yusuf Yağcı, "çevreye duyarlı plastik teknolojisine katkıları" nedeniyle Japonya'dan bilim ödülü kazandı

ÖNAY YILMAZ İstanbul

Türkiye'nin bilim duayenleri tarafından kimya alanında yaptığı başarılı ve nitelikli çalışmalarla Nobel alabilecek çapta Türk bilim adamları arasında gösterilen İTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi ve aynı zamanda TÜBA (Türkiye Bilimler Akademisi) asli üyesi olan Prof. Dr. Yusuf Yağcı, "çevreye duyarlı, zarar vermeyen plastik teknolojisine katkıları" nedeniyle, "2007 Japan Polymer Society Uluslararası Bilim Ödülü"nü kazandı.

18 Şubat 2008'de açıklanan ödülü kazandığını e-posta ile gelen resmi mektupla öğrenen Yağcı, "Bu ödülün özellikle plastikler olarak toplumda bilinen polimerlerin merkezi sayılan ve bu konuda birçok teknolojik gelişime öncü olan Japonya gibi bir ülkeden verilmesi büyük anlam taşımaktadır" dedi.

Bu ödül daha önceki yıllarda ABD, İtalya, Belçika gibi gelişmiş ülkelerin önemli bilim adamlarına verilmişti. Yağcı'ya ödülü, 29 Mayıs 2008'de törenle verilecek. Yağcı, törende bir de ödül konuşması yapacak.

Plastik teknolojisinde devrim

Günümüzde endüstriyel ve teknolojik gelişim toplumsal refaha hızla yansırken, bunların yarattığı olumsuz çevre ve sağlık etkileri de beraberinde düşünülmektedir. Polimerler diye bilinen ve yaygın olarak her alanda kullanılan plastiklerin üretilmesinde daha az çevreye ve sağlığa zararlı üretim koşulları üzerinde araştırmalar hızla sürmektedir. Işıkla, ultraviyole veya görünür bölgede (mesela güneş ışığı), monomer denen sıvıların katı plastiklere dö-nüştürülmesi, çevreye duyarlı bir teknoloji olarak bilinmektedir. Zira bu teknolojide hiç ısıtmadan daha az enerji ile polimerler elde edilebilmektedir. En bilinen basit uygulamaları olarak dişçiye gidip dolgu yaptırdığımızdaki ışıkla dolgunun sertleşmesi veya birçok tahta veya metal yüzeylerin plastiklerle kaplanması sayılabilir. Prof. Yağcı bu alandaki çalışmaları ile gün ışığında bile plastiklerin elde edilmesine olanak sağlayacak yöntemler geliştirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber