Plastik ve köpük bardaklarda kanser riski var

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Şubat 2008 07:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selma Metintaş, plastik bardaklar içerisine konulan 70-90 derece sıcaklığındaki içeceklerin, içinde bulunduğu plastik malzemeyi ısı etkisiyle çözüp monomerlerine ayırdığını belirterek, bunun tehlikeli sonuçlara yol açtığını bildirdi.

Monomerlerin insan sağlığına zararlarının bulunduğunu anlatan Prof. Dr. Metintaş, "Bu monomerler tehlikeli kanserojen malzemelerdir. Köpük bardakların ısıya dayanıklılığı daha yüksektir. Ancak, daha yüksek ısıdaki sıvılar bu materyalin de çözünmesini sağlayabilir. Plastik ve köpükten imal edilen bardaklardan uzun süre sıcak sıvı içenler kanser tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir.'' dedi.

Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncer de poliklor ve etilen içeren plastik kapların 70 dereceden fazla sıcak ve asitli sıvılarla temas etmeleri halinde bazı kimyasal ürünlere dönüşebildiklerini söyledi. Tuncer, "Kanser ihtimali nedeniyle çok sıcak ve gazlı içeceklerin bu bardaklarda sunulması sakıncalıdır. Ancak su için kullanılabilir.'' uyarısını dile getirdi. Tuncer, köpük bardaklar için ciddi bir tehlikeden bahsetmenin şu andaki bilgilerle doğru olmayacağının altını çizdi.

PAGEV: İddia tamamen komplo teorisi

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Selçuk Aksoy ise yapılan araştırmaların plastiğin insana ve çevreye zarar vermeyen, ayrıca tamamen geri dönüştürülebilir bir malzeme olduğunu kanıtladığını söyledi. Plastik bardakların kansere yol açtığı konusunda öne sürülen iddiaların bilimsel dayanakları bulunmadığını öne süren Aksoy, "Eğer kansere yol açsaydı tüm dünya bu bardakları kullanmazdı." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber