Göç İdaresi Başkanlığı: Sığınmacılar konusunda büyük bilgi kirliği var

Mülteciler sorununu 12 yıl boyunca başarılı bir şekilde yöneten ve dünyaya insanlık dersi veren Türkiye, şimdi de bazı muhalefet çevrelerinde ve sosyal medyada dolaşıma sokulan bilgi kirliliği ile mücadele ediyor. Bu konuda merak edilen tüm soruları Göç İdaresi Başkanlığı Uyumdan Sorumlu Genel Müdürü Gökçe Ok'a sorduk.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 09 Mayıs 2022 07:35, Son Güncelleme : 09 Mayıs 2022 07:51
Göç İdaresi Başkanlığı: Sığınmacılar konusunda büyük bilgi kirliği var

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin resmi rakamlarına göre dünyada 100 milyona yakın insan savaş, zulüm ve çatışma nedeniyle ülkesini terkederek sığınmacı olarak yaşamını sürdürmek zorunda kaldı. Coğrafi konumu, uluslararası hukuka ve insani değerlere verdiği önem nedeniyle, mülteciler sorunu ile en fazla yüzleşen ülkelerin başında Türkiye geliyor.

Tüm dünyada Türkiye'nin mülteciler konusunda izlediği örnek politikadan övgü ile bahsedilirken Türkiye'deki bazı muhalefet çevrelerinin sorumsuz davranışları nedeniyle önemli bir sorun haline geldi.

Sosyal medyadaki bilgi kirliliği ise bu sorunu bir mülteci düşmanlığına düşmanlığına dönüşmeye başladı. 12 yıldır dünyaya mülteciler konusunda insanlık dersi veren Türkiye'de sorun başka noktalara taşınılmaya çalışıldı. Bu konudaki bilgi kirliliğini Göç İdaresi Başkanlığı Umum ve İletişim Genel Müdürü Gökçe Ok'a sorduk. İşte açıklamalardan bazı başlıklar:

5.4 MİLYON YABANCI KAYIT ALTINDA

-Türkiye'de şu anda toplamda yasal statüde ikamet eden sığınmacı sayısı konusunda elimizde bir rakam var mı?

Ülkemizde yaklaşık 5.4 milyon yabancı bulunmaktadır, hepsinin parmak izi gibi biyometrik verileri dahil bütün bilgi ve belgeleri GöçNet sistemimizde mevcuttur. Bunların 3.7'si geçici koruma kapsamındaki Suriyeli sığınmacılar, 320 bini uluslararası koruma arayanlar, 1.4'si de ikamet izniyle ülkemizde kalanlardır. Elimizde, 192 farklı uyruktan yabancının göçe dair ciddi bir büyük verisi bulunmaktadır ki dünyada bu kadar çok çeşitlilikte verisi olan ülke yoktur.

2022'DE 25 BİN KİŞİ SINIR DIŞI EDİLDİ

-Düzensiz göç konusunda son dönemde tartışma biraz daha alevlendi. Bu konuda elimizde bir rakam var mı?

2022 yılında yaklaşık 25 bin kişi sınır dışı edilmiştir. Bütün AB'nin sınır dışı oranı % 15'ler civarındayken bizde bu oran % 40 civarındadır. Düzensiz göçle mücadelemiz 'Düzensiz Göç Strateji Belgemiz' kapsamında kaynağında, sınırda ve içeride devam etmekte ve etkili sınır dışı politikası olarak kurgulanıp, yürütülüp, yönetilmekte ve takip edilmektedir.

İSA TATLICAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber