Özel hastaneler ihtiyaç duyulan yerlerde açılabilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Şubat 2008 12:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Özel hastaneler sadece ihtiyaç duyulan yerlerde açılabilecek. Sağlık Bakanlığı, yeni özel sağlık kuruluşu açılmasına izin verirken, bölgedeki nüfus ve hasta sayısıyla hastalık yükünü dikkate alacak.

Bakanlığın özel sağlık kuruluşlarıyla ilgili 15 Şubatta yürürlüğe giren yönetmeliklere paralel olarak yaptığı düzenlemeye göre, halen faaliyet gösteren özel sağlık kuruluşları planlama yapılıncaya kadar yeni hekim ve sağlık elemanı alamayacak. Ek bina, yeni tıbbi hizmet birimi ve teknoloji yoğunluklu tıbbi cihaz ilavesi yapılamayacak.

Sağlık Bakanlığı, 15 Şubatta yürürlüğe giren "Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik" ile "Özel Hastaneler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik" ile ilgili olarak 2 ayrı genelge yayımladı.

Buna göre, 15 Şubattan itibaren özel hastane için ilk defa yapılacak ön izin müracaatları kabul edilmiyor.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Gümrükçüoğlu, yeni düzenlemelerin yürürlüğe girmesinin ardından özel sağlık kuruluşlarının yetkililerince yöneltilen eleştirilere ilişkin, soruları yanıtladı.

Her yıl Ekim ayında yeni ayaktan teşhis ve tedavi merkeziyle özel hastane açılabilecek bölgelerin ilan edileceğini kaydeden Gümrükçüoğlu, "Mevcut, kurulu, müktesep hakkı olan ayaktan teşhis ve tedavi merkezleriyle özel hastanelerin müktesep hakları geçerlidir, yürürlüktedir. Telaşlanacak hiçbir konu yoktur" diye konuştu.

Yeni yönetmelikler çerçevesinde, halen faaliyette olan merkezlerin fiziksel yapıları ve tıbbi hizmet birimleriyle ilgili düzenlemeleri yapmaları gerektiğini anlatan Gümrükçüoğlu, "Bunun için tanınan süre, 4 yıl gibi çok uzun bir süredir. Bu 4 yılda dünya yeniden kurulur" dedi.

Türkiye'de, geçen yıl 24 bin 500 uzman hekimin bulunduğu kamu hastanelerinde 210 milyon, 18 bin 500 uzman hekimin görev yaptığı özel sağlık kuruluşlarında ise 30 milyon hastanın muayene edildiğini anlatan Gümrükçüoğlu, özel sağlık kuruluşlarının, kamu ve vatandaşın cebinden çıkan paralarla 7 katrilyon lira kazanç elde ettiğini söyledi.

Hastaların bazı yöntemlerle muayenehane ve özel sağlık kuruluşlarına yönlendirildiğini kaydeden Gümrükçüoğlu, tam gün yasasının da en kısa sürede çıkarılacağını bildirdi.

Bir başka eleştiri konusu olan tıp merkezlerinin 4, polikliniklerin 2 tam zamanlı hekimlerle işletilebilmesinin de "gayet tabii" olduğunu ifade eden Gümrükçüoğlu, tıp merkezlerinin herhangi bir acil hastaya "müdahale etmiyorum" deme şanslarına sahip olmadıklarını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber