Türkiye'nin ilk SGK binası açıldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Şubat 2008 17:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumunun 70 milyonu gölgesinde toplayan bir şemsiye olduğunu belirterek, ''Gelişmiş ülkeler, oluşturdukları sinerjiyle geliştiler. Bizim de bu sinerjiyi oluşturmak için bir eksiğimiz yok'' dedi.

Çelik, Adapazarı'nda Türkiye'nin ilk Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) il müdürlüğü binasının açılışını yaptı.

Açılışta konuşan Çelik, SGK'nın 70 milyonu gölgesi altına toplayan bir kurum olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek ''Hele hele şu Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasası önümüzdeki haftalarda Meclis'ten geçince, 70 milyon vatandaşımız bu şemsiyenin altına girmiş olacak'' dedi.

Çelik, şunları söyledi:

''Bu kurumun müşterisi, 70 milyon. Bu kadar müşterisi olan bir kurum olamaz. O halde bu kurumda çalışan arkadaşlarımıza önemli görevler düştüğüne inanıyorum. Engelli ve problemli vatandaşlar huzurunuza geldiğinde, onun derdiyle dertlenmeyen bir bakış açısını sergilemeyin. Çünkü buraya gelen vatandaşlarımız yıllarını alın terini bu ülke için akıtmış ve 'beni emekli edin' diye talepte bulunacak. Biz, bu vatandaşımızı 6 ay, 8 ay bu kapıda bekleteceğiz ya da çağdaş bir ülkeye yakışır bir şekilde 'Buyur çayımızı iç, 15 gün sonra gel emekli maaşını al' diyeceğiz.''

SSK'dan emekli 4,5 milyon vatandaşın artık sağlık karnesiyle uğraşmaktan kurtarıldığını, bu örnekleri çoğaltmak gerektiğini ifade eden Çelik, ''Önümüzde vatandaşlarımızın emeklilik süreci var. Önümüzde diğer sorunlar var. Bu sorunları bir bir çözmemiz gerekiyor. Vatandaşlarımız bu bayrak altında yaşadıklarına sevinmeli. Yoksa vatandaşı canından bezdiren bürokratik işlemler, 'bugün git, yarın gel' anlayışları çok yaşandı bu ülkede. Bunlara son deme zamanı geldi geçiyor'' diye konuştu.

-DEVASA SORUNLARI OLAN KURUM-

SGK'nın çok önemli ancak, devasa sorunları olan bir kurum olduğunu kaydeden Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

''2007 yılında 56 milyar YTL geliri, 82 milyar YTL gideri; 26 milyar YTL açığı var. 44 milyar YTL çalışanların primlerinden kesintiler yapılıyor. Yalnızca emekli maaşlarına ödenen 52 milyar YTL. Peki sağlık ne olacak? Vatandaşlarımızın ilaçları var. Bunları da bu açığa ilave edeceksiniz. SGK olarak prim alacaklarımız 8,6 milyar YTL yapıyor. Başka nereden alacağımız var. Bağ-Kur'dan 10,6, yani toplamda 20 milyar YTL alacağımız var. Şimdi hizmeti daha iyi vereceğiz.''

İl müdürlüklerinin yeterli olmayacağını, merkez müdürlükler de kuracaklarını bildiren Çelik, vatandaşın en yakın yerde hizmet almasını amaçladıklarını ifade etti.

Alacakların tahsili için hassasiyetlerinin devam edeceğini söyleyen Çelik, ''El birliği yapmalıyız; seferber olma zamanı geldi. Azim ve kararlıklık çok şeyleri yaptırıyor. Gelişmiş ülkeler oluşturdukları sinerjiyle geliştiler. Bizim de bu sinerjiyi oluşturmak için bir eksiğimiz yok. Olmaz dedikleri şeyler oldu. 'Hastaneler birleşmez' diyorlardı, bakın birleştiler. 'İlaç kuyrukları bitmez' diyorlardı, bakın bitirdik'' diye konuştu.

Yaklaşık 10 bin metrekare alanda kurulu olan; eski SSK hastanesi iken 5 milyon YTL maliyetle yenilenen Sakarya SGK İl Müdürlüğü binasında 185 personel görev yapacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber