OECD beyin göçü tartışmasını bitirdi

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 23 Şubat 2008 09:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

OECD araştırmasına göre, Türkiye eğitimli göçmen sıralamasında sondan üçüncü; ayrıca Türkiyeli göçmenlerin yüzde 7'si yüksek öğretimli iken, bu oran Çinlilerde yüzde 41'i, Hintlilerde ise yüzde 53'ü geçiyor

EKONOMİ SERVİSİ

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı'nın 2007 göçmen raporu, Almanya'da İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra görülen en büyük ırkçı saldırıların, Türklere karşı kundaklama eylemlerinin arttığı günlere rastladı. Göçmen raporunun yayınlanması dolayısıyla bir açıklama yapan OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, "OECD'ye üye ülke hükümetleri, entegre olmaları ve becerilerinden yararlanmaları için göçmenlere daha fazla yardımcı olmalılar. Daha iyi belirlenmiş göçmen politikaları daha başarılı bir entegrasyon getirecektir. Bu da göçmenlere karşı siyasi tepki riskinin azalmasına yardımcı olacaktır" dedi.

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, kurum tarafından hazırlanan "21'inci Yüzyılda Göçmen Nüfusun Profili" başlıklı raporun yayınlanması dolayısıyla açıklama yaptı. "OECD'ye üye ülke hükümetleri, entegre olmaları ve becerilerinden yararlanmaları için göçmenlere daha fazla yardımcı olmalılar" diyen Angel Gurria, "Daha iyi belirlenmiş göçmen politikaları daha başarılı bir entegrasyon getirecektir. Bu da göçmenlere karşı siyasi tepki riskinin azalmasına yardımcı olacaktır" şeklinde konuştu.

UYGUN POLİTİKALAR OLUŞTURULMALI

OECD Genel Sekreteri Gurria rapordaki bulguların entegrasyon politikalarının daha iyi tasarlanması ve uygulanması gereğini ortaya koyduğunu belirtirken, ülkelerin yüksek nitelikli meslek insanlarını çekmek istediklerini, ekonomik büyümeyi patlatacak ve yabancı topluma hızla entegre olacak bu kişilerin en verimli olabilecekleri işlerde çalıştırılmaları sorununun üzerinde önemle durulması gerektiğini bildirdi. Angel Gurria, "Hükümetlerin geleceğe hazırlıklı olmak için şimdi, kısmen göçle sağlanan işgücünün ihtiyaçlarını tatmin etmek için yardımcı olacak uygun politikaları oluşturmaları ve göçmenlerin entegrasyonlarını sağlamaları gerekmektedir. Her OECD ülkesi buna öncelik vermelidir, bunu yapmak sosyal, siyasi, etik ve ahlaki olarak doğrudur ve aynı zamanda ekonomik olarak rasyoneldir" dedi.

El Salvador bile önde

OECD bölgesinde yüksek öğretim almış vatandaşların oranı açısından Türkiye belli başlı göçmen gönderen 50 ülke arasında sondan üçüncü sırada bulunuyor. OECD ülkelerinde bulunan yükseköğretimli vatandaşlarının oranı yüzde 5.7 olan Meksika sonuncu sırada olurken, Meksika'yı yüzde 6.4 üniversite mezunu vatandaşıyla Portekiz, yüzde 6.9 göçmen vatandaşıyla Türkiye, yüzde 7.7 üniversite mezunu vatandaşıyla El Salvador ve yüzde 9.9'luk oranla "sosyalizmin eski kalesi" Arnavutluk izliyor.

Türk işçilerde profesyonellik düşük

OECD göçmenler raporundaki Uluslararası Meslek Sınıflandırma Standardına (ISCO) göre yapılan bir tabloya göre, Türkiye'de do

ğup ülke dışındaki OECD ülkelerinde yaşayan çalışan Türklerin yüzde 6.3'ü "profesyonel", yüzde 10.4'ü "teknisyen", yüzde 88.3'ü ise "operatörler" niteliğinde. Mesleği ya da doğduğu yer bilinmeyenler istatistik dışı tutuldu. OECD ülkelerine işgücü sağlayan diğer 49 ülkeyle karşı laştırıldığında Türkiye dışarıda bulunan "profesyonel" sınıfındaki göçmenlerinin oranı açısından sondan dördüncü oldu. Türkiye, dışarıda çalışan profesyonel işçileri açısından Bosna Hersek, Arnavutluk ve Ekvator'dan daha iyi durumda. Bu alanda birinci ABD. ABD'de doğup ülke dışında ve OECD alanında çalışan Amerikan işçilerinin yüzde 46.9'u ISCO standartlarına göre "profesyonel" işçi konumunda.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber