Rektörler 17. maddede ısrarlı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 24 Şubat 2008 07:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

REKTÖRLERDEN ORTAK GÖRÜŞ:

Önce 17. madde!

Rektörler, Cumhurbaşkanı Gül'ün anayasa değişikliklerini onaylamasına rağmen, üniversitelerde türban serbestisi için YÖK Kanunu'nun ek 17. maddesinin de değiştirilmesi gerektiği görüşünde birleşti

BAHAR ATAKAN Ankara BURCUM DEVREZ İstanbul

Rektörler, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinde yapılan değişikliği onaylamasının "üniversitelere türban serbestisi getirmeyeceğini" savundu. Rektörler, yasal sürecin devam etmesi gerektiğini belirterek, YÖK Kanunu'ndaki ek 17. maddenin de değiştirilmesi gerektiğinde birleşti.

Rektörlerin değerlendirmeleri şöyle:

Üniversitelerarası Kurul Başkanı (ÜAK) ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Akaydın: Ek 17. maddede yapılacak değişiklik beklenmeli. ÜAK'ın 7 Mart'taki toplantısında türban konusu gündeme alınabilir. Kanun değişmeden türbanlı öğrencileri üniversiteye alırsam suç işlerim.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nusret Aras: Üniversitelere türbanla girmek, anayasa değişikliğinden sonra ek 17. maddede yapılacak düzenlemeden sonra mümkün olabilecektir. Uygulama için bir bütün oluşturan yasal düzenlemelerin tamamlanması beklenmelidir.

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut: Hukuk devleti olduğuna göre, mahkeme kararlarına ve yasalara uymak zorundayız. Emredici bir hüküm var, 'Bu düzenlemenin sınırları yasayla belirlenir' diyor. Yasa çıkmadan herhangi bir yaptırımı yok. Anayasa değişikliğini hazırlayanlar, kendilerini bağlamışlar. YÖK'ün 'türbana izin verin' ya da 'vermeyin' deme yetkisi yok.

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Erdener: Üniversitelerde kılık-kıyafeti düzenleyen, YÖK Kanunu'nun ek 17. maddesidir. Bu madde değişmedikçe anayasa değişikliğinin bu işi beklendiği gibi çözmeyeceğini düşünüyorum.

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı: Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesiyle süreç tamamlanmadı. Ek 17. madde değişene kadar mevcut durum devam edecek.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ülkü Bayındır: Değişen 42. madde üniversitede eğitim yapma konusunda kanunlara atıfta bulunuyor. Atfedilen kanun yürürlüğe girmeden bir şey yapılamaz çünkü Anayasa Mahkemesi kararları duruyor.

19 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay: Şu anda mevcut uygulamada değişiklik gözükmüyor. Bu konuda verilmiş mahkeme kararları da var. Eski yolumuza devam edeceğiz.

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran: Anayasa değişikliği tek başına hiçbir anlam ifade etmiyor.

Bilecik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Azmi Özcan: Mevzuatı uygulamakla görevliyiz. Pazartesi kurula danışacağız ve nasıl bir yol izleyeceğimize karar vereceğiz.

Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu: YÖK'ten gelecek kararları bekleyeceğiz. Kapalı alanlarımıza türbanlı öğrenciler alınmıyordu, bu devam edecek. Ek 17. maddeyle ilgili süreç beklenecek.

Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aytekin Berkman: Anayasa değişikliği eski düzeni değiştirmiyor. Anayasa değişikliği tek başına derslere başörtülü girilmesini sağlamıyor.

İnönü Üniversitesi Rektörlüğü: Anayasa değişikliklerinin uygulamaya geçebilmesi için YÖK Kanunu'nda gerekli düzenlemeler henüz yapılmamıştır. Üniversitemizde mevcut uygulama aynen devam edecektir.

Gazi Üniversitesi Rektörlüğü: Ek 17. maddeye ilişkin düzenlemeye ihtiyaç olup olmadığı değerlendirilecek.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mesut Parlak: Şu anda yasal süreç tamamlanmadı. Sayın Cumhurbaşkanı onaylamıştır, ama üniversitelerde türban yasağının kalkması için ek 17. maddenin değiştirilmesi gereklidir.

Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necla Pur: Üniversitemiz senatosu olarak bir karar açıkladık. Ek 17. maddeyi aynen zikretmeden yapılacak düzenleme olmadığı takdirde kimseyi almayacağım. Bu kararı tüm kampuslara dağıttık.

Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu: CHP Anayasa Mahkemesi'ne gideceğini söylemişti. Bu sürecin tamamlanmasını beklemek gerekir. Yasal sürecin, 17. maddenin tamamlanmasını takiben yasalar ne söylüyorsa onu yaparız.

Teziç: Rektörler tereddüt etmesin

Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç: Yürürlükteki içtihatlar bağlayıcılığını hâlâ koruyor. Yasal düzenleme yapılmadan anayasa değişikliği uygulanamaz. Rektörlerin tereddüt edeceği bir durum ortada yok. Kendilerini geçmişte bağlayan uygulamalar devam etmektedir. Fiili bir durum yaratılmamalıdır. Dinsel örtünme biçimiyle ilgili yasaklar devam edecektir.

Eski YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz de: Değişen hiçbir şey yok. Ek 17. madde anayasaya aykırı olarak değiştirilemez.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber