Blu-ray, çarpışmayı kazandı ama asıl savaşı kaybedecek

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 24 Şubat 2008 08:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MAHMUT SANCAK

DVD film ve oynatıcı formatı için iki yıldır sürdürülen savaşı Blu-ray kazandı. Ancak uzmanlar geleceğin DVD'de değil, hafıza kartlarında olduğunu söylüyor..

Geleceğin dijital film formatı olabilmek için HD DVD ve Blu-ray adı verilen iki farklı teknoloji arasında süren savaşın galibi Sony'nin desteklediği Blu-ray oldu. Geçen ay Hollywood'un en büyük film stüdyolarından Warner Bros'un yeni filmlerini Blu-ray formatında sunacağını duyurmasının ardından Toshiba'nın da artık HD DVD'ye yönelik kaydedici ve oynatıcı üretmeyeceğini açıklaması, Blu-ray teknolojisinin iki yıldır devam eden format savaşını kazandığının ilanı oldu. Uzmanlar 24 milyar dolarlık ev sinema oynatıcısı pazarında Blu-ray teknolojisinin büyük bir avantaj sağladığını ancak bu başarının uzun süreli olmayacağını ileri sürdü. Gartner araştırma şirketinden Paul O'Donovan'ın açıklamasına göre Blu-ray dijital film oynatıcı alanında şimdilik bir adım öne geçmeyi başardı. O'Donovan dijital kayıt ve oynatma konusunda geleceğin DVD'de değil hafıza kartlarında olduğunu söyledi.

HOLLYWOOD CAMİASI MEMNUN

Toshiba Başkanı Atsutoshi Nishida yaptığı açıklamada, Warner Bros'un Blu-ray'e destek vermesinin, Toshiba'nın format konusunda verdiği karar üzerinde etkili olduğunu söyledi. Sony 1980'li yıllarda dönemin en popüler teknoloji cihazı olan video için yaşanan ve yaklaşık 10 yıl süren format savaşını kaybetmişti. Başlangıçta Betamax'ın yaratıcısı ve video sektörünün de hakimi gibi görünen Sony, VHS adındaki diğer formatın film şirketleri tarafından tercih edilmesi sonucu video format savaşını kaybetmişti. Ancak Japon şirket bu sefer toplam 2 yıl süren format savaşından zaferle çıkmayı başardı. Diğer yandan Hollywood'un önde gelen 6 film stüdyosu HD DVD ve Blu-ray konusunda teknoloji sektörünün bir format üzerinde anlaşmasından memnunluk duyduğunu belirterek, "Bu çözümün hem bizim hem de tüketiciler açısından en iyi yol olduğunu düşünüyoruz. Aslında kazanan tüketiciler oldu" açıklamasında bulundu.

'ALMAK İÇİN 18 AY BEKLEYİN'

Warner Bros.'tan yapılan açıklamada film stüdyolarının format savaşlarının bir parçası olmak yerine yeniden asıl işleri olan film üretimi üzerinde yoğunlaşabileceklerini söyledi. Uzmanlar teknoloji hayranlarının yeni Blu-ray teknolojisine sahip video oynatıcılarını alma konusunda aceleci davranmamalarını öneriyor. Yapılan yorumlara göre yeni Blu-ray teknolojili oynatıcıların hem teknik hem de çeşitlilik bakımından zenginleşebilmesi için 12-18 ay kadar bir zamanın geçmesi gerekiyor. Ayrıca bu zaman sonunda halen yüksek seviyede bulunan Blu-ray cihaz fiyatlarının da makul seviyelere ineceği belirtiliyor. Peki Blu-ray ne işe yarayacak:

* İzleyiciler DVD film seyretmek için iki format arasına sıkışıp kalmayacak.

* Filmleri tek cihazla seyretmek mümkün olacak

* Ancak format rekabetinin ortadan kalkmasıyla birlikte hem Blu-ray destekli DVD fiyatlarının hem de oynatıcıların fiyatlarında daha yavaş bir düşüş olacak.

Dijital oynatıcılar neden popüler oldu?

DİJİTAL film oynatıcı olarak tanımlanan DVD Player, Blu-ray ve HD DVD'lerin kısa sürede büyük bir popülariteye kavuşmalarına neden olarak LCD ve plazma televizyon satışlarındaki patlama gösteriliyor. Başta ABD olmak üzere özellikle Avrupa ve Japonya'da LCD ve plazmalar büyük ilgi gördü. Ancak bu ülkelerde bile yeni nesil dijital televizyonlara uygun dijital televizyon yayınları yaygın olarak hayata geçmedi. Film sanayisi ise bu alanda televizyon yayıncılarından birkaç adım öne geçerek en son filmlerini bu yeni dijital formatları kullanarak tüketicilere sundu. Teknoloji hayranları da yeni nesil plazma ve LCD televizyonlarının yüksek görüntü kalitesini, dijital film oynatıcıları HD DVD ve Blu-ray'in pürüssüz görüntü teknolojileriyle birleştirerek evlerini adeta sinema salonlarına çevirdi. DVD (Digital Versatile Disc) yüksek kalitede veri depolama özelliği sayesinde dijital film sektöründe yepyeni bir sayfanın açılmasına neden oldu. Ancak ses ve görüntü kalitesinin sürekli yenilenen dijital filtreleme sistemleriyle gelişmesi daha fazla depolama alanını gerektirdi. Toshiba ve NEC bu soruna çözüm olması için 2000 yılı başlarında HD DVD adı verilen yeni bir teknolojinin tanıtımını yaptı. Bu teknoloji klasik DVD'nin 4.7 gigabyte'lık depolama alanını 40 gigabyte'a kadar çıkarırken görüntü ve ses kalitesini de artırdı. Sony ise 2002 yılında ilk Bluray DVD'nin tanıtımını yaptı. Toshiba ve Sony 2005 yılında bir araya gelerek format savaşına girmemek için ortak bir çözüm üzerinde anlaşmaya çalıştı. Ancak girişim başarısız olunca taraflar Hollywood stüdyolarına yüksek bedeller ödeyerek kendi formatlarını desteklemeleri için harekete geçti. Şirketler için ödenen miktarın stüdyo başına 150-200 milyon dolar arasında değiştiği tahmin ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber