Tapudaki rüşvete 136 yıl hapis istemi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Şubat 2008 10:36, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

- Ankara Keçiören Tapu Sicil Müdürü Ömer Gültekin'in de aralarında bulunduğu 14 kişinin, "suç işlemek için teşekkül oluşturmak" ve "kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle menfaat sağlamak" suçlarından 7 yıldan 136 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istemiyle dava açıldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Keçiören 4. Bölge Tapu Sicil Müdürlüğündeki "rüşvet" iddiaları üzerine başlattığı soruşturmayı tamamladı.

Memur Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Abbas Özden tarafından açılan davanın iddianamesinde, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün suç ihbar yazıları üzerine soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Diğer tapu sicil müdürlüklerine oranla daha fazla iş yüküne sahip olan Keçiören 4. Bölge Tapu Sicil Müdürlüğünde günde ortalama 150'ye yakın işlem yapıldığına yer verilen iddianamede, görevlilerce, iş yoğunluğu ve personel yetersizliği de gerekçe gösterilerek, "bu dairede, işlemlerin para verilmeden süresi içerisinde yapılamayacağı" intibanın uyandırıldığı belirtildi.

"Başta müteahhit ve emlakçılar olmak üzere dairede işlem yaptıran ve yeminli tanık sıfatıyla ifadelerine başvurulan şahısların tamamının, bu durumu doğruladıkları, tapu dairesindeki görevlilere para verilmediği takdirde o gün işlerinin bitirilmeyeceğini bildiklerini, artık bu işlerin sıradan ve alışılagelmiş bir durum olduğunu beyan ettikleri" aktarılan iddianamede, bu durumun çeşitli tanık ve şüpheli ifadeleriyle de doğrulandığı ifade edildi.

İddianamede, yeminli tanık sıfatıyla dinlenen müteahhit, emlakçı ve diğer iş sahiplerinin de benzer doğrultudaki anlatımları ile "Tapu dairesinde işlemlerinin normal yürüyebilmesi için kurum çalışanlarına belirli miktarlarda para vermek zorunda kaldıklarını, vermedikleri takdirde işlemlerin bir haftaya kadar uzatıldığını, bu nedenle isimlerini belirttikleri kişilere de para verdiklerini, bu tür işlemleri para vermeden yaptırmanın çok zor ve uzun zaman aldığını" ifade ederek iddiaları doğruladıkları belirtildi.

136 Yıla kadar hapis cezası istemi

İddianamede, Ömer Gültekin, Salih Yücel, Melek Metin, Rıtvan Işık, Oral Turmuş, Mahmut Hilmi Akçay, Yılmaz Özata, Mustafa Çekirdek, Çağatay Cenan, Kazım Erdem, Ergün Güleç, Bilal Köse, Deniz Tıknazoğlu ve Hasan Ata için 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 37. maddesi delaletiyle, 220/1. maddesinde düzenlenen "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" ile 250/1. maddesinde yer verilen "kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle menfaat sağlamak" suçlarından cezalandırılmaları talep edildi.

"Kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle menfaat sağlamak" suçundan, Ömer Gültekin'in 7, Salih Yücel'in 13, Melek Metin'in 5, Rıtvan Işık'ın 2, Oral Turmuş'un 4, Mahmut Hilmi Akçay'ın 7, Yılmaz Özata'nın 4, Mustafa Çekirdek'in 3, Çağatay Cenan'ın 3, Kazım Erdem'in 10, Ergün Güleç'in 3, Bilal Köse'nin 6, Deniz Tıknazoğlu'nun 1, Hasan Ata'nın ise 2 kez cezalandırılmaları istendi.

TCK'nın 220/1. maddesinde düzenlenen "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" suçu için 2 yıldan 6 yıla kadar hapis, 250/1. maddesinde yer verilen "kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle menfaat sağlamak" suçu için de 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor.

Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesine sunulan iddianamenin kabul edilmesi halinde, 14 kişinin yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

Genel Müdür Vekili hakkında suç duyurusu

Cumhuriyet Savcısı Abbas Özden, Tapu ve Kadastro Genel Müdür Vekili Mehmet Zeki Adlı hakkında da soruşturma sırasında yaptığı açıklamalar nedeniyle "suçu ve suçluyu övmek", "yargı görevini yapanları etkilemek" ve "adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs"ten işlem yapılması istemiyle suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusu dilekçesinde, Ankara Keçiören 4. Bölge Tapu Sicil Müdürlüğü görevlilerinin "başta emlakçılar ve müteahhitler olmak üzere iş sahiplerini, işlem başına belli bir rayiç üzerinden pazarlığa zorladıkları ve rüşvet aldıkları" iddiasıyla bizzat Mehmet Zeki Adlı tarafından suç ihbarında bulunulduğu kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber