Diyanet'ten, 'Devrim gibi' hadis projesi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 28 Şubat 2008 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İNGİLİZ BASINI, 'DİYANET, 21.YY İSLAMI İÇİN ÇALIŞIYOR' DİYE YAZDI

İngiliz basını, Diyanet'in "Müslüman inançlarıyla Batı ilkelerini kaynaştıran bir proje" üzerinde çalıştığını yazdı. Cizvit bir din adamının da Ankara'da profesörlerle birlikte çalıştığı, Batı'yla ilgili tarihi bilgi verdiği belirtildi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiliz basını, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın hadisler üzerinde yaptığı kapsamlı çalışmaya geniş yer verdi. The Guardian gazetesinde, "Türkiye, 21. yüzyıl İslamı için çalışıyor" başlığıyla yayımlanan haberde, proje, "Müslüman inançlarıyla Batı ilkelerinin kaynaşması" olarak yorumlandı. Haberde, şeriat hukukunun temellerinin yeniden yazılması ve Kuran'ın modern çağa göre yeniden yorumlanmasının hedeflendiği belirtildi.

Guardian, İslam inanışları ve gelenekleriyle Avrupa ve Batı'nın felsefi metod ve ilkelerinin kaynaştırılmasıyla "bir 21. yüzyıl İslamı" oluşturmak istendiğini yazdı.

Tamamlanması yıllar alabilecek projenin sonucunda, taşlayarak öldürme ve uzuv kesme gibi şeriat hukukuyla ilişkilendirilen şiddetli cezaların ve kadınlara karşı ayrımcılığın ortadan kalkabileceği ve Türkiye'de İslam'ın modern ve dinamik bir güç olarak yeniden tanımlanabileceği belirtildi.

Projede bir Cizvit

Gazete, Türkiye ve İslam uzmanı Cizvit din adamı Felix Körner'in de Ankara'da profesörlerle birlikte çalışarak, Batı'daki dini ve felsefi değişimlerle ilgili tarihi bilgi verdiğini yazdı.

Körner'in, Hıristiyan reform hareketlerinden alınan derslerin modern İslama uyarlanması konusunda fikir verdiği belirtildi. Körner, "Bu, modern Avrupa eleştirel düşünce şekliyle, Müslüman Osmanlı Kuran geleneğinin sentezi" dedi. Körner, projenin aynı zamanda "siyasi bir gündeminin" de bulunduğunu belirterek, "Bu hükümetle, bu modern teologlara daha fazla güveniliyor" diye konuştu.

'Devrim niteliğinde'

The Daily Telegraph gazetesi de hadislerin yeniden yorumlanması çalışmasını, "devrim niteliğinde" bir çaba olarak yorumladı. Haberde, "Terörizmle savaşın önemli bir ortağı olan Türkiye'de hadislerin bugüne uyarlanmasının, ABD'nin etkisiyle hazırlanmış ve İslami radikalizmle mücadeleyi amaçlayan planın bir parçası olabileceği" yolundaki görüşlere dikkat çekildi.

Financial Times, "Peygamber'e yeni bakış çabaları sonuca yaklaşıyor" başlıklı haberinde de Türkiye'de yürütülen çalışmanın, "Batı'da ve İslam dünyasında ateşli tartışma yaratmasının beklendiği" belirtildi. Haberde, "Değişiklik çalışmasıyla, kadınlara baskıya olanak veren hadislerin yeniden yorumlanmasının hedeflendiği" ifade edildi.

Haberde, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Görmez'in, "Yeniden yorumlayarak, hadisleri bilime, tarihsel gerçeklere ve 21. yüzyıl Türk insanına daha uygun hale getirmeyi amaçladıkları" sözlerine yer verildi.

'Dindarlık sadece örtüyle olmaz'

ANKARA Milliyet

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, AA'ya yaptığı açıklamada, din alanında daha entelektüel konuları tartışmak gerektiğini belirtti. Bardakoğlu özetle şunları söyledi:

"İslamın kaynaklarının doğru yorumu birden fazla olabilir. Yeter ki kaynağından doğru usulle elde edilsin. Onun için günümüzde Pakistan, Malezya, Endonezya, Türkiye, Uzakdoğu, Kuzey Afrika... Birbirinden farklılığı olan birçok Müslümanlık tarzıyla ve İslam bilginlerinin farklı bakış açılarıyla karşı karşıyayız. Bunların sadece birisi Allah katında doğrudur diyemeyiz.

Herkes Müslümanlık deyince camide namaz kılanı, başını kapatan kadınları, sakal bırakan erkekleri, ramazanda oruç tutan insanları anlıyor. Halbuki Müslümanlık çok daha kapsamlı ve hayatın her anını kuşatıcı, bütün davranışları güzelleştirici bir bilinç halidir.

Dindarlık sadece namazla, oruçla, başörtüsüyle, içki içmemekle ölçülebilecek kadar kolay değil. Yalnızca namaz kılan birinin dindar olduğu söylenemez.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber