Vestel'den digital hastane projesi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Şubat 2008 12:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Tolga Albay

Vestel Grubu bünyesindeki sağlık yazılımları şirketi Birim Bilgi Teknolojileri AŞ Genel Müdürü Ayhan Yıldırım, kağıtsız hastane projesini tamamladıklarını, mayıs ayında tanıtacakları sistemin bazı özelliklerinin dünyada da ilk olacağını ifade etti.

AA muhabirine açıklamalarda bulunan Yıldırım, 1991 yılından bu yana sağlık sektöründe, yazılım, donanım ve uygulama alanında 100'den fazla devlet ve özel hastanesine hizmet verdiklerini, 2006 yılında Vestel'in çoğunluk hisselerini almasıyla daha büyük çaplı Ar-Ge projelerini de başlattıklarını söyledi.

Dünyada sağlık ve elektroniği iyi bir şekilde etkileştirebilen gruplar arasına girdiklerini belirten Yıldırım, yeni bir trend olarak görülen "dijital hastane" konusunda da öncü bir sistem geliştirmeyi başardıklarını kaydetti.

Vestel'in, Birim'in taleplerine göre özel olarak ürettiği hasta başı LCD monitörleriyle desteklenen sistem sayesinde, hasta güvenliğinin üst seviyeye çıkarılacağını kaydeden Yıldırım, hastayla monitörün eşleştirileceği sistem sayesinde hastaya doktoru dışında kimsenin müdahale edemeyeceğini, yanlış tedavi ya da ilaç kullanımı sorununun ortadan kalkacağını ifade etti. Ayrıca, hasta bileziğinin de sisteme entegre edileceğini kaydeden Yıldırım, özellikle doğum hastanelerinde önemli bir ihtiyacın karşılanacağını kaydetti.

BEBEK KARIŞTIRMA TARİHE KARIŞACAK

Türkiye'de zaman zaman doğum sonrası bebek karışma olaylarının yaşandığını ifade eden Yıldırım, kağıtsız hastanede doğru şekilde eşleştirilen anne ve bebeğin karıştırılma olasılığının ortadan kalkacağını ifade etti.

Hasta başı monitörlerinin sadece tedavi amaçlı değil, hasta veya hasta yakınlarının kullanımı için TV, internet gibi ihtiyaçları da karşılayacağını ifade eden Yıldırım, şu bilgileri verdi:

"Bu sistemle artık hastaların tedavileri dosyayla değil LCD ekranlarla yürütülecek. Dünyada ancak birkaç hastanede uygulanan sistemi Türkiye'de aktif uygulayan bir bölüm yok. Sistemin fabrika ortamında denemeleri yapılıyor. İlk testlerden başarıyla geçti. Buna tüm hastanelerin ilgi göstereceğini düşünüyoruz. Çok makul bir fiyat belirledik.

Hastaneler kalite belgesi alabiliyor, ancak doğru hastaya doğru tedavinin yapıldığını belgeleyemiyorlar. Bu ürünle beraber doktor istese de yanlış hastaya tedavi uygulayamayacak. Sistem uyarı verecek. Hastayı kendi doktoru dışında kimse teşhis dahi edemeyecek.

Hasta başı monitör dünyada da ilklerden biri olacak. Tüm sistem Birim'in talepleri doğrultusunda Vestel tarafından özel olarak tasarlandı.

Dünyadaki diğer uygulamalardan bu yönümüzle farklıyız. Bizim kuracağımız kağıtsız hastaneler, dünyada söz sahibi olabilecek yerde olacak.

Sistemin Türk mühendisleri tarafından gerçekleştiriliyor olması ayrıca övgüye değer bir konudur." Yıldırım, Birim'in 1991 yılından bu yana sadece Türkiye'deki hastanelere hizmet verdiğini, yaptıkları planlamayla 2010 yılından itibaren dünya pazarlarına da açılacaklarını dile getirdi.

ULUSAL SAĞLIK BİLGİ SİSTEMİ

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen Ulusal Sağlık Bilgi Sistemi ihalesini Şubat 2007'de aldıklarını da hatırlatan Yıldırım, Vestel ve Birim'in liderliğini yaptığı konsorsiyumun, projenin ilk fazını tamamlayarak bakanlığa teslim ettiğini bildirdi.

Projenin sağlıkla ilgili tüm bilgi setleri, teşhiş ve tedavilere ilişkin verilerin tek merkezde toplanmasını öngördüğünü kaydeden Yıldırım, yakın bir zamanda tüm sağlık kuruluşlarının bu portala bağlanacağını kaydetti.

Türkiye'nin dijital sağlık haritasının çıkarılacağını, kişilerin hastalıkları, teşhiş ve tedavilerinin online ortamda izlenebilir olacağını ifade eden Yıldırım, "72 milyon insanın sağlık kayıtlarının girileceği sistemin ilk fazını tamamladık, şu anda testleri yapılıyor" dedi.

Türkiye için stratejik önemde görülen sistemde, dünyadaki en son teknolojik seviyenin uygulandığını kaydeden Yıldırım, bu konuda kabul edilen uluslararası standart Health Level 7'nin (HL7) en üst sürümünün ilk kez Türkiye'de kullanıldığına dikkati çekti.

İngiltere, Kanada, Avustralya, Finlandiya gibi dünyada sadece birkaç ülke tarafından uygulanan sistemin şu ana kadar ikinci sürümlerinin kullanıldığını dile getiren Yıldırım, üçüncü sürümü ilk kez kullanan Türkiye'nin, sağlıkta teknolojiyi en iyi kullanan ülkeler arasına girdiğini ve burada uygulanacak sistemin pek çok ülkeye referans olacağını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber