Bakan Atalay: Belediye düzenlemesi en büyük reform

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Şubat 2008 13:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, 863 belediyenin kapatılmasını, 43 yeni ilçenin açılmasını öngören tasarıyı ?En büyük reform" diye tanımladı.

TBMM İçişleri Komisyonu Ziyaeddin Akbulut başkanlığında dün Meclis'e sevk edilen ve 28 Mart'tan önce yürürlüğe girmesi amaçlanan, ?Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Öngören Tasarıyı" görüşmek üzere toplandı.

Toplantıya Hükümet adına katılan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, tasarı hakkında komisyona bilgi verdi.

Yerel yönetimler konusunda hazırlanan tasarıyı, ?Cumhuriyet tarihinin en büyük reformuö diye anlatan Atalay, ?Bu tasarı yerel yönetimlerde kapsamlı iyileştirme amaçlayan ve atılan en cesur adımdır. Bu kanun tasarısıyla yerel yönetim hizmetleri daha verimli hale gelecek" dedi.

Atalay, eski hükümetlerin her dönem seçim programlarına koymalarına rağmen, yerel yönetimlerle ilgili düzenlemeleri gerçekleştirme cesareti göstermediklerini öne sürdü. AKP Hükümetlerinin diğer konularda olduğu gibi yerel yönetimlerde de büyük reformlara imza attığını ve atacağını kaydeden Atalay, ?Yerel yönetimlerin görev yetkilerinin artırılması konusunda AKP hükümetleri güçlü ve kararlı bir irade ortaya koymuştur" dedi.

Atalay, nüfusu 2 binin altına düşen belde belediyelerinin, konumunun düzenlendiğini, belde belediyelerin tüzel kişiliğinin kaldırılacağını belirterek, yeni belediyelerin kurulması için asgari nüfusunun 5 bin olması gerektiğini söyledi.

NÜFUS SAYIMI VERİLERİNİ BEKLEDİK

Bu tasarrufun yapılmasını ve tasarının getirilme zamanına yönelik eleştirileri ise, ?Nufüs ile ilgili bilgiler bize yeni ulaştı. Nüfus sayımını bekledikö yanıtını verdi. Tasarının hazırlanma amacını Atalay şu şekilde açıkladı:

?Yerel yönetimlerimiz bu derece parçalı ve küçük ölçekli olması başlatılan reform sürecini de olumsuz yönde etkiledi. Yeterli hizmet üretememektedir. Kaliteli personel istihdam edememektedir. Vatandaşların yerel yönetimlerle ilgili çok sayıda şikayetleri doğmaktadır. Netice olarak bu yerlerin belediye olarak kalmasının bu hizmetlerin yeterli olmasına katkısının bulunmadığı görülmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber