'Korsan zam' bozgununa uğradılar, Başbakan emeklisine taktılar

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 01 Mart 2008 09:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Süleyman DEMİRKAN/ANKARA

ÇALIŞANLARDAN fedakarlık istenen Sosyal Güvenlik Tasarısı'na, emekli maaşlarını artırmak üzere hüküm koymaya kalkışan milletvekilleri, bu kez tasarıdan Başbakan ve Meclis Başkanı'nının emekliliğini düzenleyen 43. maddeyi tümüyle çıkarmayı planlıyorlar. Milletvekili ayrıcalıklarını savunan milletvekilleri, bu kez Başbakan Tayyip Erdoğan ve Meclis Başkanı Köksal Toptan'ın emekliliğinin tasarıdan çıkarılmasını bir "koz" olarak kullanmayı planlıyorlar.

1500 YTL'DE ISRAR: Milletvekilleri alt komusyondan geçen tasarıya "korsan ekleme" ile halen "TBMM'de aktif görev yapan emekli milletvekillerine ödenmeyen 1500 YTL temsil tazminatının ödenmesi, emeklilerine ise bunun yüzde 70 artışla ödenmesi" hükmünü koydular. Alt Komisyon Başkanı Zekai Özcan'ın iradesi dışında ekleme yapıldığının ortaya çıkması üzerine bu madde iptal edildi. Ancak milletvekilleri, Ecevit Hükümeti döneminde çıkarılan bir kararname ile 2001'den beri ödenmeyen 1500 YTL tutarındaki Temsil Tazminatı'nın, bir anayasal hak olduğunu, ödenmemesinin "Anayasa ihlali" olduğunu savunuyor. Bu nedenle, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, olmazsa Genel Kurul'da verilecek önerge ile Temsil Tazminatı'nın ödenmesini 43. maddeye eklemek istiyorlar.

EMEKLİ AYLIKLARI DÜŞECEK: Bu yapılırsa, TBMM Başkanı ve Başbakanın emekli aylıkları 7 bin 500 YTL'den 2 bin 650 YTL'ye düşecek. Bu durumda TBMM Başkanı Köksal Toptan ve Başbakan Tayyip Erdoğan ile emekli TBMM Başkanları ve başbakanlar devreye girecek, Anayasa'nın 86. maddesine uygun ayrı bir yasal düzenlemenin meşru zemini oluşmuş olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber