Tasarı en çok CHP'li belediyeleri vuracak

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 01 Mart 2008 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sol kaleler bölünerek düşüyor

İçişleri Komisyonu'nda kabul edilen Yeni Belediye Kanunu, CHP'ye ağır darbe vuruyor. Tasarı ile İzmir'de CHP'nin kalesi sayılan Karşıyaka'dan yeni bir ilçe yaratılıyor. İstanbul'da ise Kadıköy'ün önemli mahalleleri yeni kurulacak Ataşehir İlçesi'ne aktarılıyor

TBMM İçişleri Komisyonu'nda tartışmaların ardından AKP'li milletvekillerinin oylarıyla kabul edilen Yerel Yönetimler Yasa Tasarısı ile solun kaleleri bölünüyor. Tasarı ile İzmir Karşıyaka'dan 23 mahalle alınarak ?Bayraklı? adı altında yeni bir ilçe oluşturuluyor. AKP'li Konak Belediyesi'ne bağlı 55 mahalle ise Karabağlar adıyla yeni bir ilçeye dönüştürülüyor. Tasarıya tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol dengelerin değişeceğini vurgulayarak ?Şu anda İzmir'de 7 CHP'li, 2 AKP'li belediye var. Tasarı ile 6 CHP'li ve 5 AKP'li belediye olacak? diye konuştu. İstanbul'da ise yine CHP'li Kadıköy Belediyesi'ne bağlı Yenisahra, İçerenköy, İnönü, Kayışdağı, Barbaros, Küçükbakkalköy, Atatürk Mahallesi'nin bir kısmı yeni kurulacak Ataşehir'e bağlanıyor. Tasarının getirdiği diğer önemli değişiklikler ise şöyle:

35 ilk kademe belediyesi, ilçe belediyesine dönüştürülüyor.

8 yeni ilçe kuruluyor. 239 ilk kademe belediyesi tasfiye edilerek, en yakın ilçeye mahalle olarak bağlanıyor. 9 ilk kademe belediyesi, büyükşehir sınırlarından çıkarılıyor. Türkiye'deki toplam 3 bin 225 belediye sayısı, 2 bin 103'e düşürülüyor.

Gaziosmanpaşa'ya bağlı 14 mahalle Sultangazi İlçesi'ne aktarılıyor.

Eminönü, Fatih'e bağlanıyor.

Ankara Bala'ya bağlı 7 mahalle Çankaya Belediyesi'ne bağlanıyor.

Nevşehir'in Ürgüp İlçesi'ne bağlı Göreme Belde Belediyesi tasfiye ediliyor. Ancak AKP Grup Başkanvekili Nihat Ergün, Göreme'nin durumunun daha sonra değiştirilebileceğini söyledi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay ise, AKŞAM'a yaptığı açıklamada ?Haritaya ve oy dağılımına bakarak tasarıyı hazırlamadık. Zaten kapatılan belediyelerin büyük bölümü AKP'li? dedi.

MEMUR KAOSU YOLDA

Tasarıyla kapatılan belediyelerde çalışan 3 bin 820 memur, 5 bin 840 işçi ve 134 sözleşmeli personel olmak üzere 9 bin 794 çalışanın kadroları da il özel idarelerine devredilecek. Ancak bu personelin durumuna karar verme yetkisi valilerde olacak. İl özel idarelerindeki ihtiyaç fazlası personel, aynı ildeki kamu kurum ve kuruluşlarına atanacak.

1 milyon 190 bin kişi köylü oluyor

YEREL Yönetimler Yasa Tasarısı, milyonlarca kişinin hayatını etkileyecek düzenlenemeler getiriyor. Buna göre, nüfusu 2 binin altına düşen toplam 863 belde belediyesi tasfiye edilerek köye dönüştürülecek. Bu beldelerde yaşayan 1 milyon 187 bin 637 kişi de kentli iken köylü haline gelecek. Daha önce temizlik, ulaşım gibi belediye hizmetlerinden yararlanan vatandaşlar, yeni düzenleme ile ?köye hizmet götürme birliklerinden' hizmet alacak

MİLLETİN EFENDİSİ

AKP'nin yasa tasarısı, köye dönüştürülen beldelerin hizmet kalitesini düşürecek. Bu nedenle duruma tepki gösteren MHP Milletvekili Mustafa Önez, köylü haline getirilen yaklaşık 1 milyon 200 bin kişinin psikolojik sorunlar yaşacağını savundu. AKP İstanbul Milletvekili Recep Koral ise ?Köylü Milletin Efendisidir' diyen bir liderin temsilcileriyiz. Bundan utanılacak bir şey yok? diye cevapladı.

Beldeyi bir kişi kurtardı

Hükümetin yeni projesinden bir-iki kişilik nüfus farkıyla kurtulan beldeler de var. Aydın'ın Dalama Beldesi 2001 kişilik nüfusuyla buna bir örnek. Uşak'ın Yayalar Beldesi 2000, Aksaray'ın Hamidiye Beldesi 2001, Isparta'nın Özbayat Beldesi 2002, Konya'nın Çamlık Beldesi 2003, Bolu'nun Dörtdivan Beldesi 2004, Bursa'nın Zeytinbağı Beldesi 2006, Muş Yoncalı Beldesi 2006 kişilik nüfuslarıyla uygulamadan kıl payı kurtulan beldeler arasında.

Ebru TOKTAR/ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber