CHP'den, belediyeler için referandum çağrısı

Haber Giriş : 03 Mart 2008 12:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, kapatılacak belde belediyeleri ve kurulacak yeni ilçeler konusunda AKP'yi "hasan almaz basan alır" mantığıyla hareket etmekle suçladı. Anadol, Başbakan Erdoğan'ın "Türkiye referandum kültürüne alışmalı" sözünü hatırlatarak, belediyeler için referandum çağrısında bulundu.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, kapatılacak belde belediyeleri ve kurulacak yeni ilçeler konusunda AKP'yi "hasan almaz basan alır" mantığıyla hareket etmekle suçladı. Anadol, Başbakan Erdoğan'ın "Türkiye referandum kültürüne alışmalı" sözünü hatırlatarak, belediyeler için referandum çağrısında bulundu. Anadol, kapatılacak belde belediyeleri ve kurulacak ilçelerle ilgili tasarının yasalaşması halinde, anayasaya aykırılık gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvuracaklarını bildirdi.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, toplam 3 bin 225 belediyeden bin 1147'sinin kapatılması ve 43 yeni ilçe kurulmasını öngören tasarının, Kuzey Irak'a kara harekatı ve türban tartışmaları arasında Meclis İçişleri Komisyonu'na getirildiğini söyledi. Komisyonda, konuşma hakkı ve önerge verme hakkı sınırlandırılarak muhalefetin sesinin kısılmak istendiğini ve bu nedenle CHP, MHP ve DTP'nin komisyon toplantısını terk ettiğini ifade eden Anadol, "10 dakikada 7 maddelik yasayı geçirdiler bu AKP'nin içinde bulunduğu anti demokratik anlayışı gösteriyor" dedi. Anadol, AKP'nin yerel seçimlerde uygulayabilmek için yasayı 28 Mart'a yetiştirmek istediğini ve bu nedenle acele ettiğini savundu.

"SEÇİM SANDIĞINI ZATİ SUNGUR KUTUSUNA ÇEVİRİYORLAR"

İzmir'de 9 mahallede, muhtarlar, sivil toplum örgütleri ve AKP dışındaki partilerin isteğiyle referandum yapıldığını belirten Anadol, kullanılan toplam 31 bin 714 oydan 31 bin 689'unun hayır, 23'ünün evet ve 2'sinin de geçersiz oy olduğunu bildirdi. İzmir'de halen AKP'nin 2, CHP'nin 7 belediyesinin bulunduğunu ifade eden Anadol, tasarının bu haliyle geçmesi durumunda, CHP'nin 6, AKP'nin ise 5 belediyesinin olacağını söyledi. Anadol, "Bunlar gayriresmi oylar diyebilirler. O halde siz gerçeğini yapın. Çağırın seçmenleri referandum yapın" dedi. Başbakan Erdoğan'ın İstanbul il başkanlığının iftar yemeğinde "Türkiye referandum kültürüne alışmalı, öyle kanunlar gelecek ki, referanduma gidilecek" dediğini hatırlatan Anadol, "Gül'ün cumhurbaşkanlığının meşruiyeti tartışılınca mı Erdoğan'ın aklına referandum geliyor. Vatandaşın kaderi, yazgısı Recep Tayyip Erdoğan'ın iki dudağının arasında mı? Kendi seçmenlerinden mi korkuyorlar, sandık koyamıyorlar. Özal'ın yaptığı gibi sandıktan korkup seçim sandığını zati sungur kutusuna çeviriyorlar" dedi.

"HASAN ALMAZ BASAN ALIR"

AKP'nin belediyeler konusunda yaptığının "hasan almaz basan alır" mantığı olduğunu kaydeden Kemal Anadol, "ondan sonra millet iradesi denilecek. Bu millet iradesi değil, illüzyon, halkın iradesine, vatandaşa saygısızlık. Bu vatandaşı teba olarak görmektir" dedi. Tasarının bu hafta Genel Kurul gündemine getirileceğini CHP olarak tasarıya muhalefet edeceklerini ifade eden Anadol, "bize rağmen yasa çıkarsa Anayasa Mahkemesi'nde hakkımızı arayacağız. Bu tasarı anayasaya aykırıdır. 9 mahalle muhtarının gösterdiği cesareti, yüzde 47 oy alan iktidar da göstersin. Cesareti varsa iktidarı halka gitmeye, referanduma davet ediyoruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber