Türkiye genişbant internette sınıfta kaldı

Haber Giriş : 03 Mart 2008 16:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Avrupa ülkelerinde yüzde 20'ye ulaşan genişbant internet kullanım oranının artırılması amacıyla yeni yasal düzenlemeler yapılması tartışılırken, Türkiye'de genişbant internet kullanımı yüzde 5'in üzerine çıkamıyor.

Avrupa ülkelerinde yüzde 20'ye ulaşan genişbant internet kullanım oranının artırılması amacıyla yeni yasal düzenlemeler yapılması tartışılırken, Türkiye'de genişbant internet kullanımı yüzde 5'in üzerine çıkamıyor.

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Başkanı Yusuf Ata Arıak, genişbant erişiminin yalnızca Türk Telekom'un eline bırakılmaması gerektiğine vurgu yaparak, "2000 yılında başlatılan serbestleşmenin gerektirdiği tüm şartlar yerine getirilmiş olsaydı, telekomünikasyon alanından elde edilen gelir 32 milyar dolara çıkabilecekti. 2008'de alternatif işletmecilerin pazardan yüzde 20 pay almalarının hedeflenmesi ve gerekli yasal düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor" diye konuştu. Alternatif Telekomünikasyon Operatörleri Derneği'nin (ECTA) yılda iki kez yayımlanan ve Avrupa'da genişbant kullanımı ile rekabeti inceleyen raporunun sonuçları açıklandı. Buna göre, Avrupa ülkelerinde genişbant pazarının yaygınlık oranı yüzde 20'ye ulaşırken, Türkiye'de ise bu oran yüzde 5'de kalıyor.

-"TÜRKİYE'DE 20 KİŞİDEN 1'İ GENİŞBANT KULLANIYOR"-

Raporda göre, Avrupa'da her 5 kişiden birinin genişbant internet abonesi olmasına rağmen yeterli rekabet ortamının sağlanmamasından dolayı artış hızı yavaşlıyor. Öte yandan, yerleşik operatörlerin pazar payı yüzde 46'ya yükselirken, genişbant bağlantıların artış oranı ise yüzde 10 düzeyinde kalıyor. ECTA, yüzde 10'luk artış hızının yetersiz olduğunu vurgulayarak, yetkilileri rekabeti artıracak tedbirler almaya çağırıyor. ECTA raporunda, Türkiye'deki genişbant internet pazarının "içler acısı" hali ise gözler önüne seriliyor. Ne rekabetin yaşandığı ne de pazara ilişkin yasal düzenlemelerin bulunduğu Türkiye'nin genişbant internet kullanımında Avrupa'nın çok gerisinde kaldığı belirtiliyor. Rapora göre, Türk halkının yalnızca yüzde 5'i, DSL üzerinden sağlanan genişbant teknolojilerinden yararlanıyor. Türkiye'de kablo, fiber ve diğer erişim teknolojilerinin kullanım oranlarının ise yüzde 0 olduğu belirtiliyor.

-"AVRUPA'DA 92 MİLYON GENİŞBANT KULLANICISI VAR"-

Raporda dikkat çeken bazı noktalar şöyle: "-Avrupa'da toplam genişbant hatları, 6 ayda yüzde 10 arttı. 2007'nin ilk çeyreğinde 84 milyon olan hat sayısı, 2007'nin üçüncü çeyreğinde 92 milyona çıktı. Türkiye'de ise Türk Telekom (TTNET) tarafından sunulan ADSL hat sayısındaki artış yetersiz kalıyor. Kablo İnternet abone sayısı da gerilemeye devam ediyor. -Kuzey Avrupa ülkeleri, genişbantta dünya lideri olmayı sürdürdü. Danimarka ve Hollanda'da yüzde 35 olan genişbant kulanım oranı, İsveç, Finlandiya ve İngiltere'de yüzde 25'in üzerine çıktı. Öte yandan, Türkiye'deki kullanım oranı ise yüzde 5'te kaldı.

-"TÜRKİYE'DE KABLO VE FİBER ERİŞİM YÜZDE 0'A YAKIN"-

-Avrupa genelinde genişbant hatların üçte ikisi, yerleşik operatörlerin bakır yerel ağlarına dayanıyor. Geriye kalan üçte birlik erişim, kablo, fiber, sabit kablosuz ve uydu gibi diğer yöntemlerle sağlanıyor. Türkiye'de ise yüzde 5 olan erişimin tamamı, yerleşik operatörün bakır yerel ağına dayanan ADSL üzerinden sağlanıyor. Kablo, fiber ve diğer tüm erişimler yüzde 0'a yakın pay alıyor. -İşletmecilerin pazar payları dikkate alındığında, Avrupa'da, alternatif işletmeciler genişbant pazarının yüzde 54'ünü, yerleşik operatörler ise yüzde 46'sını ellerinde tutuyor. Yerleşik operatörlere yönelik rekabetin büyük bölümü, yerel ağın paylaşıma açılmasından (YAPA) ve kablo şebekesi üzerinden sağlanan genişbant erişiminden kaynaklanıyor. Türkiye'de ise alternatif işletmeciler yüzde 3, yerleşik operatör yüzde 97 pazar payına sahip bulunuyor."

-"2008'DE YASAL DÜZENLEMELER HAYATA GEÇİRİLMELİ"-

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Başkanı Yusuf Ata Arıak, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ECTA raporu ile sektörde 2000 yılında başlatılan serbestleşme çalışmalarının bugün geldiği noktanın istenen seviyeden çok uzakta olduğunun ortaya çıktığını söyledi. Arıak, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Genişbant erişiminin sadece fiili tekel Türk Telekom'a bırakılınca sonuç böyle oluyor. Serbestleşmenin gerektirdiği tüm şartlar, çalışmaların başladığı yıldan itibaren yerine getirilmiş olsaydı, telekomünikasyon alanından elde edilen gelir, şimdiki rakamın iki katına, yani 32 milyar dolara çıkabilecekti. Bu nedenle, 2008 yılında, alternatif işletmecilerin pazardan yüzde 20 pay almalarının hedeflenmesi ve gerekli yasal düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber