Geliri düşen belediye başkanı istifa edecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Mart 2008 10:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son yapılan adrese dayalı nüfus kayıt sistemiyle nüfusu 10 bin 600'den 4 bine düşen Konya'nın Akören ilçesi Belediye başkanı Tahir Dinç, "Görevi bırakmaktan başka çare yok'' dedi.

Durumun içler acısı olduğunu ve işin içinden nasıl çıkacağını bilmediklerini dile getiren Dinç, yetkili mercilerden yardım istedi. Dinç, yaptığı açıklamada konu ile ilgili şunları söyledi:

''Daha önceleri yapılan nüfus sayımı sonrası Belediye bünyesinde 10 bin 600 nüfusa göre verilen norm kadro memur sayısı 51, sürekli işçi kadrosu ise 26 olarak belirlenmiş. Ayrıca, geçici işçi statüsünde çalışan 57 işçiye de kadro verilmiş. Memurlarla birlikte 68 kişi oluyor ve sadece bu kişilerin maaş ve SSK'sı 80 bin YTL'yi buluyor.

Yeni açıklanan nüfusa göre bize gelen parayla bırakın diğer harcamaları, memur ve işçinin maaşı bile verilemiyor. 100 bin YTL civarlarında yakın bir para geliyorken şimdi ise 20 bin YTL civarında gibi bir para geliyor. Bu parayla ne yapılır siz söyleyin" dedi.

Dinç, ikamete dayalı nüfus kayıt tespitine göre nüfusu 2 bin'in üzerinde olan ve önceki dönemlerde aşırı sayıda geçici işçiyle doldurulan belediyeler üzerinde ciddi bir araştırma yapılırsa, kroniklemiş hataların vebalinin ilk defa belediye başkanlığı yapan kendilerinin üzerine yıkılmış olacağını söyledi. Dinç, böylece bir çok belediye başkanının sadece personel maaşlarının yarısını bile ödeyemez duruma düşeceğini kaydetti. Başkan Dinç, şöyle devam etti:

"Ancak bu yasa tasarısı hazırlanırken bu durum göz önüne alınırsa ve zamana yayılırak bir geçiş süresi sağlanırsa ya da alternatif çözüm yolları üretilirse bundan sonrada belediyelerin geleceğine hiç bir belediye başkanı ipotek koyamaz.

Sayın Milletvekillerimizden sesimizi duymalarını istiyoruz.Bizleri sorunlarımızla baş başa bırakmasınlar.İller bankasından gelecek olan gelirler mi artar yoksa başka bir çözümmü olur bunu bilemeyiz ama bir an önce bir şeylerin yapılması gerekiyor.

Aksi takdirde istifa etmekten başka bir çare gelmiyor aklımıza. Çünkü, şu anda Belediye intihara doğru sürükleniyor. Gelirlerin azalmasından sonra küçülmeye gitmeye mecbur kaldıklarını belirten Başkan Dinç, belediye bünyesinde hizmet veren ve gelirleri belediye kasasına giren yem fabrikası, benzinlik istasyonu ve un değirmeni gibi işletmelerin de kiraya verilmeye devam edeceğini söyledi."

ESNAF ALACAĞININ PEŞİNE DÜŞTÜ

Ayrıca, Akörenli Ahmet Pancar isimli esnaf, Belediye personeli maaşını düzenli olarak alamadığı için kendilerine borçlandığını ve bundan dolayı da personelin zor günler geçirdiğini dile getirdi. Ahmet Pancar, personelin kendisine yaklaşık 10 bin YTL borcu olduğunu, fakat gelir kesintisinden dolayı borcunun dörtte birini ancak ödeyebildiğini söyledi.

Kömür ve tüp işiyle uğraşan İlyas Akyol isimli esnaf ise durumun bir an evvel açığa kavuşturulmasını, aksi taktirde 2-3 ay gibi bir süre içerisinde esnafların kapanma noktasına geleceklerini belirtti. Şu ana kadar belediye personellerinin çoğundan ödemelerini alamadıgını belirten Akyol, "Böyle giderse belediye personellerinin ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma düşeceğiz'' diye konuştu.

İlçenin 2 eczanesinden biri olan Akören Eczanesinin sahibi Eczacı Ramazan Aşıroğlu ise ''Belediye ile olan anlaşmamız gereği personele ilaçlarını veriyoruz fakat uzun zamandır belediyeden para alamıyoruz. Böyle giderse anlaşmayı feshetmekten başka çare kalmayacak'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber