4 hastadan 1'i Acil Servis'ten hizmet alıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Mart 2008 15:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Acil Tıp Derneği Genel Sekreteri Aslıhan Yürüktümen, Türkiye'deki tüm sağlık hizmetlerinin yaklaşık 4'te birinin acil servislerden karşılandığını bildirdi.

Yürüktümen, İstanbul Tabip Odası'nda düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, acil servislerin son yıllarda artan hasta yoğunluğuyla tüm sağlık sisteminin aynası olduğunu söyledi.

''Türkiye'deki tüm sağlık hizmetlerinin yaklaşık 4'te biri acil servislerden karşılanmaktadır'' diyen Yürüktümen, Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2006 yılında verilen toplam 190 milyon poliklinik hizmeti sayısının 49 milyonun acil servislerde gerçekleştirildiğini ifade etti.

Yürüktümen, ''Yoğunluğun en önemli nedeni, temel ve önleyici sağlık hizmetlerindeki yetersizliktir. Hizmete ulaşamayanlar, hizmetlerin asla sınırlandırılmadığı, 24 saat 7 gün hizmet veren hastanenin her daim açık kapısına yani acil servise başvurmaktadır'' dedi.

Bu konuda çözüm olarak uygulamaya konulan aile hekimliği sisteminin, azaltmak yerine acil servise başvuruyu artırdığını belirten Yürüktümen, bu konuda pilot illerden olan İzmir'de son 2 yılda acile başvuru sayısının yüzde 15-16 düzeyinde arttığını dile getirdi.

Acil servislerdeki bu tıkanma ve yoğunluğun 3 aşamada azaltılabileceğini belirten Yürüktümen, acil öncesi temel ve önleyici sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi, hastanelerde gerçek acil olan ve olmayan hastaları sınıflandıracak bir sistem kurulması, acil servis içindeki hizmet kalitesi ve bakım özelliklerinin geliştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Yürüktümen, acil servis hizmetlerinin en büyük yükünü pratisyen hekimlerinin taşıdığını, ancak 24 saat hizmet veren acil servis hekimlerinin özlük ve maaş olarak hiçbir özendiriciliği bulunmadığını söyledi.

Acil servis hekimliğinin saldırı riskinin en yüksek olduğu meslek grupları arasında yer aldığını de anlatan Yürüktümen, sadece İzmir'de Ocak ayında 7 hekime karşı şiddet olayı gerçekleştiğini dile getirdi.

Yaşanan sorunlardan dolayı acil servise gelen hastaya iyi bir bakım verilemediğini de savunan Yürüktümen, ''Hekim hem hasta bakan kişi hem de güvenlikçi rolüne bürünmüş durumda. Acil tıp eğitim içinde 'Şiddetten nasıl korunabilirsiniz?' diye bir ders var'' diye konuştu.

İstanbul Tabip Odası Acil Sağlık Hizmetleri Komisyonu üyesi Serkan Emre de kentte 24 eğitim ve araştırma hastanesinde sadece 5 acil tıp uzmanı görevlendirilmesi yapıldığını, diğerlerinde ise acil tıp asistanlarının bulunduğunu söyledi. Acil servislerin iş yükünün fazla olduğunu, bunun da yeni sağlık sisteminden kaynakladığını savunan Emre, ''Hekimlere yönelik şiddetin giderek artacağını düşünüyoruz. Şu an acil servislerin hiçbir güvenliği yok'' dedi.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan ise hekimlere yönelik şiddetin boyutunun büyük olduğunu belirterek, ''Bunu ortaya çıkarmak için İstanbul'da hekimlere yönelik 'Alo Hekime Yönelik Şiddet Var' hattı kurduk. Şiddete uğrayan hekimler 0212 514 02 92/124 numaralı telefonu arayabilir. Bu konuda mağdur olanlara hukuki destek sağlayacağız'' şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber