Radarlar gece de çalışacak

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 05 Mart 2008 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Trafik denetleme ekipleri gece yapılan, hız kontrollerinde aydınlatılmış alanları kullanacak. Ayrıca radar aracı, seyir halinde de kontrol yapabilecek.

Emniyet Genel Müdürlüğü, karayollarında gündüz yaptığı radarlı hız denetimlerini gece de uygulamaya koydu. Polis artık karayollarında gündüz 5, gece ise 3 saat radarlı hız denetimi yapacak.

Kazaların büyük çoğunluğunun görüş mesafesinin düşük olduğu gece saatlerinde yaşanıyor olması, uygulamanın hayata geçirilmesinde en önemli etken.

Trafik sorununa çözüm amacıyla uygulamaya konulan Trafik Güvenliğinde Yeni Açılımlar, Hedefler ve Çözüm Projesi'nde radarlı hız denetimleri önemli yer tutuyor. Emniyet Genel Müdürlüğü, bu amaçla hareket halinde bile hız denetimi yapabilecek yeni radar cihazları alımı için ihale açıyor. Emniyet'in elindeki radar cihazları ile gece yapılan hız kontrolleri ise karayollarında yeterli aydınlatma olmaması sebebiyle trafiği tehlikeye soktu. Trafik Uygulama ve Denetleme Daire Başkanlığı'nca hazırlanan raporda, gece yapılan denetimlerle ilgili il emniyet müdürlüklerinin tespitleri sıralandı. Buna göre, şehirlerarası karayolu güzergâhlarında yeterli aydınlatılmış bölge bulunmadığından, yapılan uygulamalarda görevli personel ile denetime tabi tutulan yol kullanıcılarının güvenliği tam olarak sağlanamıyor. Ayrıca, video kameralı radar cihazıyla tespit edilen araçların sadece far görüntüleri alınabiliyor. Plaka, renk, marka vb. görüntüler net olarak görülemiyor. Bunlara bağlı olarak da geceleri radar kontrolleri gerçekleştirilemiyor.

Trafik denetleme birimlerinin gece radarlı denetim yapılamadığını bildirmesine rağmen Emniyet Genel Müdürlüğü, gece denetimlerinden hiçbir şekilde geri adım atılmayacağını 81 il emniyet müdürlüğüne bildirdi. Yayınlanan genelge ile öncelikle, kazaların büyük çoğunluğunun görüş mesafesinin az olduğu gece saatlerinde özellikle de aşırı hızdan dolayı meydana geldiğine dikkat çekildi. Bunun sonucunda da video kamera radarlı ekiplerin hız kontrollerinin gece de yapılmasının ne kadar gerekli olduğuna vurgu yapıldı.

Genelgeye göre, trafik denetleme ekipleri gece yapılan hız kontrollerinde aydınlatılmış alanları kullanacak. Bu alanların kısıtlı olması veya olmaması durumunda ise radar aracının seyir halinde ve araçların gidiş istikametine doğru olacak şekilde kontrollerin yapılması sağlanacak. Çevirme ekibi ise aydınlatılmış ve sürücülerin rahatlıkla görebileceği bir yerde konuşlandırılacaktır. Gece görev yapan personelin sürücüler tarafından rahatlıkla görülebilmesi için tam teçhizatlı olması sağlanacak, trafik ekipleri ve sürücülerin can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürecek herhangi bir duruma meydan verilmeyecek. Trafik kuralını ihlal eden aracın gece durdurulamaması ya da durdurulmasının riskli olması halinde ise ceza, plakaya yazılacak.

Sedat Güneç

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber