TSK'dan muhalefete geceyarısı e-muhtıra

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 05 Mart 2008 06:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Başkanlığı, dün gece internet sitesine koyduğu açıklamada muhalefeti hedef aldı. 27 Nisan açıklamasını andıran sertlikteki duyuruda muhalefet liderlerinin eleştirileri için "haksız, seviyesiz, anlamsız saldırılar" ifadesi kullanıldı.

TÜRKİYE'yi erken seçime götüren 27 Nisan açıklamasını hatırlatan sertlikte bir duyuruyu yine gece saatlerinde internet sitesine koyan Genelkurmay Başkanlığı, bu kez iktidar partisi yerine muhalefet liderlerini hedef aldı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Meclis grup konuşmalarında Genelkurmay'a yönelttiği eleştirilere yanıt yine e-muhtıra yoluyla verildi. Saat 21.06'da Genelkurmay internet sitesine konulan 5 maddelik açıklamada Baykal ve Bahçeli'nin ismi geçmedi ama eleştirileri için "haksız, seviyesiz, anlamsız saldırılar" ifadesi kullanıldı. Metinde muhalefete dönük en ağır cevap, "Bu saldırılar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terörle mücadele azmine hainlerden daha fazla zarar vermektedir" cümlesi oldu. "Kamuoyuna saygı ve üzüntü ile duyurulur" diye biten Genelkurmay açıklamasının tam metni şöyle:

BASIN YOLUYLA AÇIKLIK GETİRDİK

1) Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 03 Mart 2008 günü düzenlediği basın toplantısında, Genelkurmay Başkanı tarafından, Irak'ın kuzeyinde icra edilen sınır ötesi harekát hakkında basın temsilcilerine detaylı bilgiler verilmiş ve kamuoyunda tartışma konusu edilen bazı noktalara açıklık getirilmiştir.

GENELKURMAY BAŞKANI ANLAŞILIR VE YALINDI

2) Genelkurmay Başkanı ve diğer komutanlar basın ve kamuoyu önündeki açıklamalarını, en anlaşılır ve yalın bir dille yapmışlardır.

BASIN DIŞI HAKSIZ SEVİYESİZ SALDIRI

3) Tüm bu iyi niyet ve şeffaflığa rağmen, 04 Mart 2008 günü basın dışından Türk Silahlı Kuvvetleri'ni hedef alan söylemler, ülke adına terörle mücadele eden ve şehitler veren bir kuruma haksız ve seviyesiz saldırılar olarak değerlendirilmektedir.

HAİNDEN FAZLA ZARAR VERİR

4) Siyasi kişi ve kurumlarla hiçbir zaman polemiğe girmek istemeyen Türk Silahlı Kuvvetleri, 24 yıldan bu yana devam eden terörle mücadele sürecinde, ilk defa bu tür anlamsız saldırılara hedef yapılmak istenmektedir. Bu saldırılar Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terörle mücadele azmine, hainlerden daha fazla zarar vermektedir.

KAMUOYUNA SAYGI VE ÜZÜNTÜ İLE DUYURULUR

5) Türk Silahlı Kuvvetleri'nin maruz kaldığı bu tür saldırıların değerlendirilmesini, Türk milletinin engin sağduyusuna havale ediyoruz.

Kamuoyuna saygı ve üzüntü ile duyurulur.


TSK'nın ?başarılı bir operasyonu' sekiz günde kesmesini sert dille eleştiren ve askerin açıklamalarını yeterli bulmayan muhalefete karşın, iktidar harekata ve orduya kol kanat gerdi

ERDOĞAN, ASKERE KALKAN OLDU

Sayın Baykal'ı susturmak için bile Kuzey Irak'ta fazla kalınmaz

Başbakan TSK'ya eleştirilere sert çıktı: Varsa söyleyecek sözü olan, muhatabı biziz, TSK'yı polemiğe karıştırmayın. Şehitlere saygısızlık yapmayın. Sizi susturmak için Irak'ta kalınmaz

Başbakan Tayyip Erdoğan, Türk birliklerinin Kuzey Irak'tan çekilmesi konusunda CHP lideri Deniz Baykal'ın eleştirilerini yanıtlarken, ?Sorumluluk bize ait. Muhalefet sakın Silahlı Kuvvetlerimizi polemik içine çekmeye çalışmasın. Varsa söyleyecek sözü olan, muhatabı biziz? dedi. Erdoğan, AKP Grup Toplantısı'nda şöyle konuştu:

BÜYÜKANIT HER ŞEYİ ANLATTI: Silahlı Kuvvetlerimizin gidişi de dönüşü de terör örgütü için sürpriz olmuştur. Teknik değerlendirmesini Genelkurmay Başkanımız, basın mensuplarıyla toplantısında bizzat yaptı.

DAVUL ZURNAYLA MI DÖNECEKTİ: Askeri birliklerimizin yurda dönmeleri üzerine yapılan spekülasyonlar, gerçeği örten yorumlardır. Herhalde ?Dönüyoruz, döndük' diye davul zurnayla duyurulmaz. Harekatın bitiş tarihinin kamuoyuna açıklanmamasını zaafmış gibi gündeme getirenler, Türkiye'nin terörle mücadelesine gölge düşürmektedir.

ALLAH BİZE O OYLARI NASİP ETMESİN: Söz konusu olan şehitlerimizin kanıdır, insan hayatıdır. Bu şartlar altında bir kez daha söylüyorum: Allah bize buradan gelecek oyu nasip etmesin.

BAYKAL, NE ZAMAN ÖĞRENECEKSİN: Muhalefete, özellikle de Sayın Baykal'a sesleniyorum: Oy hesaplarının da üzerinde değerler vardır. Allah aşkına, bunu ne zaman öğreneceksiniz? ?Hükümete muhalefet edelim' diye, o kahramanlara haksızlık yapmayın. Sınır ötesi harekat, öyle iç politika malzemesi yapılacak bir konu değildir. Seçmen tüketimi için, gaz almak için yapılmaz. Orada kalınması gerektiği kadar kalınır. Sayın Baykal, hatta sizi susturmak için bile daha fazla kalınmaz.

HAREKAT MÜKEMMELDİ: Böyle bir harekatın nasıl yapılacağını, askerin neye ihtiyacı olduğunu, ne kadar kalınması gerektiğini bu beyefendiler mi biliyor? Bırakın, onu da Genelkurmayımız bilsin. Silahlı Kuvvetlerimiz, hükümetimizle tam bir koordinasyon içinde bu harekatı mükemmel bir şekilde planlayıp icra etmiştir. Genelkurmay Başkanımız ve kuvvet komutanlarımız başta olmak üzere subayından erine, bu harekata katılan bütün kahramanlarımızı tekrar selamlıyor ve kutluyorum. Kim ne derse desin, maksat büyük ölçüde hasıl olmuştur.

ORDUMUZU POLEMİĞE KARIŞTIRMAYIN: Ordumuz, her şartta, her mevsimde üstüne düşen vazifeyi en iyi şekilde yerine getirmeye hazır ve buna muktedir olduğunu, gerekli cesarete de, kurmay zekasına da, kabiliyet ve donanıma da fazlasıyla sahip olduğunu bu harekatta göstermiştir. Harekatın siyasi sorumluluğu bize ait. Siyasi muhalefet, sakın Silahlı Kuvvetlerimizi polemik içine çekmeye çalışmasın. Varsa söyleyecek sözü olan, onların siyasi muhatabı biziz.

BAHÇELİ'DEN BÜYÜKANIT'a: Genelkurmay'ın açıklamaları PKK'ya prestij ve imaj sağladı MHP lideri, Büyükanıt'ın açıklamalarını eleştirerek, ?komuta merkezi' gibi nitelemelerin PKK'ya hak etmediği bir imaj ve prestij getirebileceği uyarısı yaptı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, TSK'nın Kuzey Irak'a yönelik kara operasyonunun sona erdirilmesi için, ?sözde kararlılık gösterileri ile kamuoyunda yaratılan beklentinin aksine kara operasyonunun kısa sürdüğünü? söyledi. Bahçeli, TSK'dan yapılan açıklamalarda, etkisiz hale getirilen hedeflere ilişkin, PKK'nın gerilla statüsüne sokulduğu çağrışımını yapacak ve uluslararası savaş hukukunda bu yönde karşılığı olan terim ve sıfatlara yer verildiğini de kaydetti. Partisinin grup toplantısında konuşan Bahçeli'nin mesajları şöyle:

AÇIKLAMALAR ENDİŞELERİ GİDERMEDİ: TSK'nın sınır ötesi harekatının seyri, sona erdirilme zamanı ve şekli ile bu konuda Türkiye'nin maruz kaldığı dış baskılar, her yönüyle tartışılmaktadır. Bu konuda yapılan resmi açıklamaların ve kamuoyuna verilen bilgilerin, oluşan bu endişeleri gidermede yeterli olduğunu söylemek maalesef mümkün değildir.

BAŞBAKAN SİYASİ EZİK: Başbakan'ın bu süreçte sergilediği siyasi eziklik ve tutarsızlık, devlet katında ortaya çıkan iletişim, uyum sorunları ile yaşanan kopukluk ve bilinen bazı çevrelerin taşeronluğunda siyasi çözüm senaryolarının piyasaya sürülmesi, Türkiye'nin çok ağır sonuçları olacak bir yola sürüklendiğine işaret etmektedir.

RESMİ MAKAMLARIN AFAKİ BEYANLARI: Resmi makamların, içinin doldurulamadığı sonradan anlaşılan hamasi ve afaki beyanları, sözde kararlılık gösterileri ile harekatın basın ve yayın organlarında ele alınış biçimi, kamuoyunda yüksek bir beklenti ortamı oluşmasına ilave katkılarda bulunmuştur.

TAVŞANA KAÇ TAZIYA TUT: ABD'nin, Kuzey Irak'ın istikrarının etkilenmemesi bahanesiyle terörle mücadelede Türkiye'nin önünü kesecek kırmızı çizgiler çıkarması, bu konuda ?Tavşana kaç tazıya tut' siyaseti izlediklerini bir kere daha göstermiştir.

PKK'YA SAVAŞAN TARAF STATÜSÜ: Operasyon ile ilgili yapılan açıklamalarda etkisiz hale getirilen hedeflere ilişkin, terör örgütünün gerilla statüsüne sokulduğu çağrışımını yapacak ve uluslararası savaş hukukunda karşılığı olan terim ve sıfatlara yer verildiği görülmektedir. ?Komuta merkezi', ?muhabere ve lojistik tesisi', ?mürettebatı olan uçaksavar mevzi' gibi terimlerin, teröristlere savaşan taraf statüsü atfedecek nitelikte olduğunu düşünmekteyiz. Bu nitelendirme ve atıfların, terör örgütünün hak etmediği bir imaj ve prestij kazanmasına ve kendisine büyük bir güç vehmedilmesine hizmet edebileceğinin hatırda tutulması yerinde olacaktır.

BAYKAL, ASKERİ KARŞISINA ALDI: Elbette konuşacağım tezkerenin altında benim imzam var! Baykal, ?TSK'nın görevini siz mi belirliyorsunuz?' diyen Büyükanıt'a yanıt verdi: İşim ?Kimse karışmadı, kendimiz karar verdik' diyenleri beraat ettirmeye çalışmak değil

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Kuzey Irak'ta gerçekleştirilen kara harekatından erken çekilme tartışmaları nedeniyle karşı karşıya geldiği Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a sert karşılık verdi. Baykal, ?Görevi siz mi belirliyorsunuz? diyen Büyükanıt'a, ?Ben milletin vekiliyim, tabii konuşacağım, tezkerede imzam var? dedi. Baykal, partisinin grup toplantısında şöyle konuştu:

VİCDANLARDAKİ SORU: ?Acaba Türkiye harekatı çok başarılı yürütürken 8 günde niçin son verme kararı almıştır?' Bu soru vicdanlarda, kafalarda; memleketini, silahlı kuvvetlerini seven bütün vatandaşlarca soruluyor. Bunun sorulmasını kimsenin ?Vatanseverlik ve TSK sevgisi ile çelişir' diye değerlendirmeye hakkı yoktur.

BÜYÜKANIT'IN SÖZLERİ İRDELENMELİ: Harekat yapılmadan önce ABD ile mutabakata varıldı. ABD Irak'taki hava sahasını açmadı mı, anlık istihbaratı onlar vermedi mi? Zamanlaması ve sürdürülüş biçimiyle ilgili bir şüphe var mı? Peki kara harekatına geçilince Amerika'ya bilgi vermedik mi? ?Bu işe başlarken iç ve dış kimseden işaret almadık' sözünü irdelememiz lazım.

BENİM İŞİM GİRMİŞKEN BİTİRMEK OLMALI: Geri çekilme haberini Iraklı Zebari'den duyduk. ABD Savunma Bakanı Gates, Ankara'dan ayrılırken, ?Çekilmeleri gerektiğini 4 kez benim ağzımdan duydular? dedi. Benim işim ?Onlar hiç bu işe karışmadılar, biz kendimiz karar verdik' diyenleri beraat ettirmeye çalışmak değildir. ?Bu işi biz yaptık, bizden bir talebi yok canım' diyenleri haklı görmek değildir.

8 GÜNE İNANMIYORUM: Türkiye'nin işi, eline geçen fırsatı sonuna kadar kullanmaktır. TSK'nın güç coğrafyada, güç koşullarda verdiği mücadeleyi sadece 8 gün sürdürebileceğine, onun ötesine taşıyamaya muktedir olmadığına inanmıyorum.

KİMSE KIZMASIN: Kimse alınmasın, kimse duygusallaşmasın, kimse kızmasın. Olayın askeri boyutu var, siyasi boyutu var. Siyasi boyutunu elbette konuşacağız. ?Sen ne hakla konuşuyorsun?' Ben Türk Milleti'nin, TBMM'nin ana muhalefet partisinin genel başkanıyım. Milletin vekiliyim ben.

Silahlı Kuvvetler'e bu görevi veren heyetin bir parçasıyım. O tezkerenin altında benim de imzam var. Milletin iradesi var orada.

Millete kabadayılık yapma

BİR vatandaşın ?Tayyip'in gözü toprağa bakıyor? sözlerine ?Doğrudur? yanıtını veren Baykal, ?Bu yol yol değildir. Milletle kavga ederek bir yere gelemezsiniz. Milletin verdiği yetkiyle millete kabadayılık yapmanı kabul etmiyorum. Unutma, alma mazlumun ahını, çıkar aheste aheste? diye konuştu.

Hainlerden daha fazla zarar veriliyor

Genelkurmay Başkanlığı, TSK'nın 24 yıldan bu yana ilk defa ?anlamsız saldırılara? hedef yapılmak istendiğini belirterek ?Bu saldırılar, hainlerden daha fazla zarar vermektedir? açıklaması yaptı

Terör örgütü PKK'ya yönelik olarak Irak'ın kuzeyinde gerçekleştirilen kara harekatında, askerin ?erken çekildiğine? ilişkin yapılan eleştirilere Genelkurmay yanıt verdi. Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, ?Siyasi kişi ve kurumlarla hiçbir zaman polemiğe girmek istemeyen Türk Silahlı Kuvvetleri, 24 yıldan bu yana devam eden terörle mücadele sürecinde, ilk defa bu tür anlamsız saldırılara hedef yapılmak istenmektedir. Bu saldırılar Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terörle mücadele azmine, hainlerden daha fazla zarar vermektedir'' denildi.

Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yayımlanan açıklama şöyle:

AYLI BİLGİ VERDİK

?'Türk Silahlı Kuvvetlerinin 3 Mart 2008 günü düzenlediği basın toplantısında, Genelkurmay Başkanı tarafından, Irak'ın kuzeyinde icra edilen sınır ötesi harekat hakkında basın temsilcilerine detaylı bilgiler verilmiş ve kamuoyunda tartışma konusu edilen bazı noktalara açıklık getirilmiştir.

FAFLIĞA RAĞMEN

Genelkurmay Başkanı ve diğer komutanlar basın ve kamuoyu önündeki açıklamalarını, en anlaşılır ve yalın bir dille yapmışlardır. Tüm bu iyi niyet ve şeffaflığa rağmen, 4 Mart 2008 günü basın dışından Türk Silahlı Kuvvetleri'ni hedef alan söylemler, ülke adına terörle mücadele eden ve şehitler veren bir kuruma haksız ve seviyesiz saldırılar olarak değerlendirilmektedir.

EMİK İSTEMİYORUZ

Siyasi kişi ve kurumlarla hiçbir zaman polemiğe girmek istemeyen Türk Silahlı Kuvvetleri, 24 yıldan bu yana devam eden terörle mücadele sürecinde, ilk defa bu tür anlamsız saldırılara hedef yapılmak istenmektedir. Bu saldırılar Türk Silahlı Kuvvetleri'nin terörle mücadele azmine, hainlerden daha fazla zarar vermektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin maruz kaldığı bu tür saldırıların değerlendirilmesini, Türk Milleti'nin engin sağduyusuna havale ediyoruz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber