Karargâhtaki brifingin şifreleri

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 05 Mart 2008 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İsmail Küçükkaya'nın yazısı

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın brifingdeki sözleri tüm gazetelerde manşet, tüm televizyonlarda birinci haber oldu. Açıklamaların önemi aşikâr. Karargâhtaki İnönü salonuna en son yaklaşık dört ay önce 9 Kasım'da girdiğimizde Yaşar Paşa, ?sınır ötesi operasyon için gerekli sürecin tamamlandığını ve hükümetin siyasi direktifini beklediklerini? açıklamıştı.

5 Kasım'da Başbakan Erdoğan'ın Beyaz Saray'da Başkan Bush'la yaptığı görüşme ve 9 Kasım'da Yaşar Paşa'nın basın toplantısı ile başlayan süreç acaba bu kez Büyükanıt'ın brifingine nasıl yansıdı?

Genelkurmay Başkanı, toplantıya kurmay heyetiyle birlikte katıldı. Konunun uluslararası boyutu da düşünülerek bazı yabancı büyük ajans temsilcileri de davet edilmişti.

Genelkurmay Başkanı Büyükanıt henüz sözlerinin başında ?bu toplantının amacı, ortaya çıkan soru işaretlerine açıklık getirmektir? dedi. Bir ara ?Mustafa Balbay'ın programını izledim. Neleri soracağınızı biliyorum, notlar aldım, hazırım? esprisi yaptı. Böylece Emin Çölaşan'la Balbay'ın ART' deki programını izlediğini öğrendik.

Büyükanıt, gayet sistematik biçimde operasyonun amacını, stratejisini, kara harekâtı için neden Zap bölgesinin seçildiğini anlattı. Zamanlamayı ?neden bu mevsim?? sorusuyla derinlemesine değerlendirdi.

Geri çekiliş takvimini açıklarken, ?idari zayiat riskini? ilk kez gündeme taşıdı ve birliklerimizin yüksek disiplini sayesinde tek bir vakayla karşılaşmadıklarını söyledi.

Çok zor doğa koşullarında yürütülen operasyonun üstün fiziki güç gösterisi olduğunu ve bunun da birliklerin eğitim durumlarının mükemmelliğini kanıtladığını vurguladı.

22 Şubat'taki Genelkurmay açıklamasında yer alan ?planlanan hedeflere ulaşıldığında en kısa zamanda Irak'tan çıkılacak? cümlesini hatırlattı, ?biz bunu önceden ilan etmiştik? dedi.

Kara harekâtını tek başına bir askeri operasyon olarak değil, 1 Aralık'ta başlayan hava saldırılarının yeni bir safhası gibi gördüğünü belirterek, ?devamı gelecek? diye konuştu.

Kandil, Musul ve Kerkük temelindeki eleştirileri yanıtlarken ?bazıları hayal kırıklığına uğradıklarını söylüyor. Ben de soruyorum, onların hayali neydi?? sözleriyle soğukkanlı, tedbirli ve gerçekçi bir komutan olduğunu gösterdi.

Hiçbir soruya mahal bırakmadan tüm spekülasyonları kendiliğinden yanıtladı. İkinci Başkan Orgeneral Ergin Saygun'un operasyon öncesindeki ABD ziyaretine dayanak gösterilerek ortaya atılan ?gizli plan? iddialarını net biçimde yalanladı.

?Şimdi çok hassas noktaya geliyoruz?

Konuşması sırasında dört kez ABD etkisine dair söylentileri hatırlatıp ?bunların söylenebildiğine inanamıyorum? diyerek hayretini ifade etti.

Sözlerinin ortasında ?Başbakan Erdoğan'ın geri çekilmeden haberi yoktu? iddialarını değerlendirmeye başladı. ?Şimdi çok hassas noktaya geliyoruz? diyerek söze girdi. Konuşmanın iki ayrı yerinde ?kimsenin avukatı değilim? vurgusunu yapma ihtiyacı hissetti. Net biçimde Başbakan Erdoğan'ın ve ilgili diğer devlet kurumlarının harekâtın her kademesinden bilgisi olduğunu ifade etti. Görüşlerini de ?Türk Silahlı Kuvvetleri devlet terbiyesi almış bir kurumdur? değerlendirmesine dayandırdı.

Genelkurmay Başkanı kimi eleştirileri ?iyi niyetten yoksun? diye nitelendirdi ve tüm iddiaları yanıtladı.

?Siyasi çözüm diyenler neyi kastediyorlar bunu açıklasınlar? sözlerini ?bunu söylediklerinde daima PKK'nın programı karşımıza çıkıyor? diyerek tamamladı.

Çay molasında bu konuya değinirken ?Türkiye belli şeylere alıştırılmak isteniyor. Bu söylemlere karşı Türkiye'nin uyanması lazım? dedi. İçerideki bilgilendirmede aynı konuya dair, ?Bugün bölücü örgütün söylediklerini on sene önce ağızlarına bile alamazlardı? cümlesini sarf etti.

Bütün konuşmaları bittikten sonra bir kez daha özet yapma gereği hissetti ve 8 madde halinde görüşlerini tekrarladı.

Perdedeki fotoğrafı gösterip, askerlerin yorgun ama gururlu ifadelerine dikkatimizi çekti ve ?işte bunun için teröre karşı daima çok güçlüyüz? diyerek düşüncelerini ifade etti.

PKK'ya katılımlar konusundaki bir soruyu ?Bu konuda Kara Kuvvetleri Komutanımız çok emek harcadı? diyerek Orgeneral İlker Başbuğ'a yönlendirdi. Başbuğ doyurucu bir terör analizi yaptı ve gelinen noktayı ortaya koydu. Başbuğ'un anlattıklarına dair analizimiz yarına...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber