71 yaşında askerliğe AİHM'den ceza

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 05 Mart 2008 08:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 1929 doğumlu Hamdi Taştan'ın 71 yaşındayken silah altına alınmasının insan hakları ihlali olduğuna karar verirken, Türkiye'yi 6 bin euro para cezasına çarptırdı. Mahkeme, 71 yaşında bir kişinin askere alınmasını, işkence ve kötü muameleyi yasaklayan maddenin ihlali olarak değerlendirdi.

Nüfusa ancak 1986 yılında kaydolan, okuma yazma bilmeyen ve sadece Kürtçe konuştuğunu dile getiren Taştan, asker kaçağı olduğu yönünde bir ihbar üzerine 15 Şubat 2000'de askere çağrıldı ve jandarma birimleri tarafından Şanlıurfa askerlik şubesine teslim edildi.

6 bin euro ödenecek

Yapılan ilk muaynede Hamdi Taştan'ın askerlik yapmaya elverişli olduğunu belirten bir rapor hazırlandı. Askerlik görevini yerine getirmek üzere Erzincan'a sevk edilen Taştan, 20 yaşındaki erlerle aynı faaliyetleri gerçekleştirmeye zorlandı.

Temel eğitimin ardından Van'a gönderilen Taştan'a, sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine, 26 Nisan 2000'de, ?askerlik yapmaya elverişsiz? olduğu yönünde bir rapor verildi.

AİHM, oybirliğiyle aldığı kararda, Ankara'nın Hamdi Taştan'a mahkeme masrafları da dahil olmak üzere toplam 6 bin euro ödemesini kararlaştırdı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber