Okul çevrelerine de MOBESE kurulacak

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 05 Mart 2008 09:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gültekin KAYA

[email protected]

Tel: 0212 454 31 30

Polisin gözü kulağı olan sistem, suçların azalmasında ve zanlıların yakalanmasında büyük önem taşıyor. Sistem yayıldıkça halk kendini daha güvende hissedecek.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün 2005 yılında hayata geçirdiği MOBESE ?Kent Bilgi ve Güvenlik Sistemi?nin sağladığı faydalar her geçen gün artıyor. İstanbul'un hassas olan 1300 noktasında yer alan kameralarla şehrin 24 saat izlenmesine imkan sağlıyor. MOBESE'yle birlikte suç oranında azalma yaşanırken, suçluların yakalanma sürecinin de hızlandığı görülüyor.

OLAYLARA ANINDA MÜDAHALE

Bölge izleme sistemi ile toplumsal olaylarda bölge hakkında ayrıntılı bilgi alınarak olaya müdahale edilmesi aşamasında karar alımını hızlandırıyor. Kapkaç ve hırsızlık gibi sıcak takip yapılması gereken durumlarda Komuta Kontrol Merkezi Görevlileri kameralardan aldıkları bilgiler doğrultusunda saha ekiplerini yönlendirebiliyor ve bu da olaya müdahaleyi hızlandırıyor. Adli olaylardaki faydalarının yanı sıra deprem, sel, yangın gibi afetlerde de yetkililerin zarar tespitini ve durumun vahametini anlamaları açısından Bölge İzleme Sistemi önemli rol oynuyor.

12 BİLEŞENLİ SİSTEM

MOBESE sistemi yalnızca kameralarla şehrin izlenmesinden oluşmuyor. Sistem güvenlik birimlerinin birbirleriyle daha hızlı iletişim kurmasını da sağlıyor. Güvenlik ekiplerine tam teçhizat teknoloji sağlayan bu sistem 12 bileşenden oluşuyor.

Komuta Kontrol Merkezi; bu birimde bulunan dev ekranlardan kentte bulunan 1300 kameradan anında görüntü alınabiliyor. Muhtemel bir kriz anında ise güvenlik güçlerinin ve acil durum ekiplerinin yönlendirilmesi buradan yapılıyor. Bu sistem ile il, ilçe ve polis merkezleri bazında iletişim çok daha kolay kuruluyor. Bu sistem Araç takip sistemi, Mobil araç sorgulama sistemi, Mobil-K ünitesi, Karınca Evrak Transfer Sistemi, Nezarethane İyileştirme ve Kontrol Merkezi, Bölge Görüntüleme Sistemi, Plaka Algılama Sistemi, Muhtarlık Otomasyon Sistemi, Asayiş Otomasyon Sistemi, Mobil Operasyon Yönetim Merkezi ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilgisayar Ağı gibi 12 bileşenini oluşturuyor.

SUÇ ORANI % 30.38 DÜŞTÜ

MOBESE ile suçluların yakalanmasının yanında suç oranında da düşüşler gözleniyor. 2007'de kentte işlenen suç oranının yüzde 30.38 azaldığını gösteriyor. Durumu değerlendiren emniyet yetkilileri, ? Polisi her zaman, her yerde gözü kulağı olacak konuma getiriyoruz. MOBESE sistemi kapsamında kameraların artırılması için çalışma devam ediyor.

ARAÇTAN HIRSIZLIK AZALDI

Son bir yıl içinde başta kapkaç olmak üzere gasp, hırsızlık, dolandırıcılık ve sokakta uyuşturucu satışında yüzde 30'lara varan düşüş meydana geldi. Kapkaç yüzde 29, gasp yüzde 27, işyerinden hırsızlık yüzde 38, arabadan hırsızlık yüzde 58, uyuşturucu madde olaylarında yüzde 43, cinayet, silahla yaralama ve bıçakla yaralama olaylarında ise yüzde 30 düşüş meydana geldi.

Sistem, İstanbul'daki köprü ve otoban turnikelerinden geçen 25 milyon aracın sorgulanmasını sağladı. Bu sorgulamalar sırasında 503 aracın çalıntı olduğu tespit edildi ve suçlular yakalandı. Sistem ile 203 aracın da çeşitli suçlara karıştığı tespit edildi.

Vatandaş da MOBESE istiyor...

Başta İstanbul olmak üzere Türkiye'deki büyük illere kurulan MOBESE kameraları ve işyerlerine ait güvenlik kameraları suç işleyenlerin korkulu rüyası haline geldi...

İstanbul'u 24 saat kameralarla izleyen MOBESE sisteminin başarılı sonuçlar vermesi vatandaşları da harekete geçirdi. Ödenek sıkıntısı nedeniyle kamera sayısının artırılamaması üzerine vatandaşlardan polise ?Masraflarını biz karşılayalım. Bizim de sokağımıza MOBESE kamerası kurun? şeklinde teklif geldi. Bu tarz tekliflerin artması devlet kurumlarını harekete geçirdi. Vatandaşların bu teklifleri için gerekli prosedürün hazırlandığı öğrenildi. Ancak kamera konulacak yer için ön inceleme yapılacak. Suç işleme oranı göz önüne alınarak vatandaşların tekliflerinin değerlendirileceği belirtildi. Ancak bazı yerlerde örneğin site içerisine kamera yerleştirilmek istenmesi gibi başvuruların değerlendirilmeyeceği, kamera kurulacak yerin kamuya açık olmasının altı çizildi.

CERRAH'TAN DESTEK ÇAĞRISI

Vatandaşların sokaklarına MOBESE kamera takılması isteğine Cerrah; ?Sokaklarının güvenliğini isteyenler evlerine ve işyerlerine güvenlik kamerası takmalıdır. İstanbul gibi metropol bir kente 1300 kamera yetmez. Kameraların artışı için çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Fakat vatandaşlarımızın da bize yardım etmesi gerekiyor.

KAMERALAR SUÇU ÖNLÜYOR

Kamuya açık sokaklarda, meydanlarda, iş yerlerinde, okul ve dershanelerde, hastanelerde, benzin istasyonlarında, kuyumcularda, bankalarda, alışveriş merkezlerinde kameralı takiple güvenlik çok daha hızlı yapılıyor. İstanbul'da her sokak başına polis yerleştirmek mümkün değil ancak kamera yerleştirmek mümkün. Kamera olan meydan ve sokaklarda suç oranının çok düşük olduğu tespit edildi.

OKULLARA DA MOBESE

Öte yandan uyuşturucu ile etkin mücadele için okulların çevresine de MOBESE kamerası yerleştirilmesinin planlandığı öğrenildi. Okul önlerinde uyuşturucu satışını engellemek isteyen polis valiliğe buralara kamera yerleştirilmesi talebinde bulundu. Gelen talebi haklı bulan Valilik de en kısa zamanda İstanbul'daki okulların etrafına MOBESE kamerası kurulması için gerekli çalışmalara başladı.

MOBESE İSMİ NASIL OLUŞTU?

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'nda çalışan 7 polisin, görev yaptıkları ABD ve Avrupa'da görüp geliştirdikleri sisteme kısaca MOBESE adı verildi. Bu ad, çalışmalarda görev alan Murat Nazmi Akman, Mustafa Harharcı, Osman Nihat Şen, Basri Aktepe, Erin Çoban, Süleyman Demirci, Erdoğan Toprakman'ın isimlerinin baş harfinden oluşuyor.

72 İL VE 42 İLÇE TALEP EDİYOR

MOBESE ülke çapında yaygınlaştırılıyor. 74 il ve 42 ilçe emniyet müdürlüğü Ankara'dan MOBESE talebinde bulundu. Emniyet Genel Müdürlüğü 2008 yılı bütçesinden MOBESE için 20 milyon YTL ödenek ayırdı. 10 milyon YTL'lik de ek ödenek tahsisi planlanıyor. Bugüne kadar İstanbul, Balıkesir, Tekirdağ Çorlu ve Isparta'da MOBESE faaliyete geçirildi.

MOBİL YÖNETİM MERKEZİ

Olaylarda yöneticilerin kullandığı merkezde, Toplantı Salonu, Bölge Görüntüleme Sistemi, Uydu Haberleşme, Bilgisayar Ağı ve Mobil Otomasyon Sistemi gibi çeşitli modüller bulunuyor.

KOMUTA KONTROL MERKEZİ

Dev ekranlardan kentte bulunan 1300 kameradan anında görüntü alınabiliyor. Muhtemel bir kriz anında ise güvenlik güçlerinin ve acil durum ekiplerinin yönlendirilmesi buradan yapılıyor. Bu sistem ile il, ilçe ve polis merkezleri bazında iletişim çok daha kolay kuruluyor.

BÖLGE GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ

Olayların en kısa sürede haber alınmasında, büyüklüğünün belirlenmesinde ve gelişmelerin canlı olarak izlenmesinde hadiselerin önemine göre kuvvet kaydırılmasında ve yönlendirilmesinde Görüntüleme Merkezi önemli yararlar sağlıyor.

GÜVENLİK KAMERASI YAYGINLAŞMALI

Vatandaşların sokaklarına MOBESE kamera takılması taleplerinin olduğunu belirten İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah; sokakların güvenliğini isteyenlerin evlerine ve işyerlerine güvenlik kamerası taktırmalarını istedi.

MOBİL ARAÇ SORGULAMA

Suç ve suçluların bilgilerinin toplandığı havuzdan araç içindeki tablet bilgisayar ile sorgulama yapılabilmesini sağlayan bir sistem. Bilgisayarda ayrıca şehir haritası sokak sokak kayıtlı.

MOBİL-K ÜNİTESİ

?James Bond? tabir edilen çanta içerisinde, bilgisayar, yazıcı, fotoğraf makinesi ve ihtiyaç duyulan diğer ekipmanların entegre edilmesi ile oluşturulan bir ürün. Bu çerçevede olay yerinde alınan bilgiler kısa sürede merkeze aktarılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber