ÜAK toplantısına rektörlerin yarısından fazlası katılmadı

Haber Giriş : 07 Mart 2008 17:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

167. Üniversitelerarası Kurul toplantısına üniversite rektörlerinin yarısı katılmadı. Akdeniz Üniversitesi Konferans Salonu'nda yapılan toplantının açılışında başkan Akaydın ÜAK toplantısına katılan 32 üniversite rektörüne teşekkür etti.

Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Başkanı Mustafa Akaydın, YÖK'ün kadro atamalarını durdurmasını eleştirdi. Bu durumun hukuka ve insan haklarına aykırı olduğunu savunan Akaydın, ilan ve uygulamaların merkezi bir yapıya doğru gittiğini öne sürerek, "Bu söylemler özünde, üniversitelerin önemle korumak zorunda olduğumuz akademik özerkliğine ciddi bir taciz niteliğinde olduğu, aramızdaki özel konuşmalarda yorumlanmaktadır." dedi. Salona yaklaşık 1 saat geç gelinmesi üzerine İstanbul Üniversitesi Rektörü Mesut Parlak 'Cuma namazından geldiklerini' ifade ederek namazı dalga konusu yaptı.

ÜAK 167. toplantısı Akdeniz Üniversitesi'nde yapıldı. Kurul üyeleri konakladıkları Fame Beach Otel'den 3 otobüsle toplantının yapılacağı yere geldi. Akdeniz Üniversitesi kampusu içindeki Atatürk Konferans Salonu önünde toplanan Ulusal Uyanış Platformu üyesi bir grup, ellerindeki Türk ve KKTC bayrakları ile slogan attı. Rektörleri salona girişlerinde alkışlarla karşılayan grup "Türkiye laiktir, laik kalacak", "Tayyip türbanı al başına tak", "Akaydın hoca gururumuzdur", "Burası okul, medrese değil", "Özcan istifa", "Türbana hayır" sloganları attı.

Rektörler salona açıklanandan programdan yaklaşık 1 saat geç geldi. Bu durumu İstanbul Üniversitesi Rektörü Mesut Parlak 'Cuma namazından geldiklerini' ifade ederek kendince espri yaparak diğer rektörlerle kahkaha attı. Rektörlerin toplantı öncesinde kendi aralarındaki diyaloglarda bazı gazetelerde çıkan haberler üzerine yorum yaptıkları görüldü. Bu arada basının ilgisi karşısında Mustafa Akaydın'a, Mesut Parlak "Mustafa hocam iyi reklam yapıyorsunuz" dedi. Akaydın'ın cevabı ise "Hocam siz de yaptınız." oldu.

Rektör ve kurul üyelerinden oluşan 145 kişinin katıldığı toplantı öncesinde konuşan Akaydın, üyelerinin her türlü baskı ve tehdide rağmen, onurlu, dik, cumhuriyetçi, Atatürkçü bir duruş sergilediğini söyledi.

ÜAK'ın 167. toplantısın yaptıklarını ifade eden Akaydın, Türkiye'nin son 1,5 ayda oldukça hareketli gündem yaşadığını söyledi. Bu durumun üniversiteleri yakından ilgilendirdiğini belirten Akaydın, basının kendi ağızlarından çıkacak sözlere odaklandığını kaydetti. 32 Kendine basının önünde en kalbi teşekkürlerimi iletmek istiyorum. ÜAK toplantısına katılan 32 üniversite rektörünün kendi yörelerinde 'ciddi' baskılar yaşadığını savunan Akaydın, rektörleri bu duruma karşı dik durdukları için kutladı.

Türkiye'de son günlerde yaşanan olayların sadece türban ekseninde gelişmediğini aktaran Akaydın, YÖK tarafından 15,18 ve 22 Şubat tarihlerinde üniversitelere gönderilen genelgelere değindi. Bu genelgelerin atama aşamasındaki öğretim üyesi kadrolarının atanmasını durduğunu dile getiren Akaydın, "Sadece, bu boyutu bile hukuka ve insan haklarına aykırıdır. Genelgenin diğer bölümleri, öğrenci yetiştirmek için şiddetle ihtiyaç duyduğumuz öğretim görevlisi, okutman, uzman, araştırma görevlisi gibi kadroların ilan sürecini iptal etmiştir." diye konuştu.

Bu ilan İlan ve atamaların merkezi bir yapıya doğru gittiğini öne süren Akaydın, konuşmasına "Bu söylemler özünde, üniversitelerin önemle korumak zorunda olduğumuz akademik özerkliğine ciddi bir taciz niteliğinde olduğu, aramızdaki özel konuşmalarda yorumlanmaktadır." sözleriyle devam etti. Söylediklerinin kedi kişisel düşüncesi olduğunu vurgulayan Akaydın, bugünkü toplantının gündeminde olmamasına rağmen, ek gündem maddesi ya da dilek ve temenniler bölümünde gündeme alınması durumunda, konunun bu boyutlarının da tartışılacağını aktardı.

Akaydın, yaşananların üniversitelere daha fazla öğrenci almanın ve kaliteli eğitim vermelerinin önünü tıkadığını da sözlerine ekledi.


Üniversitelerarası Kurulu (ÜAK) Akdeniz Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu'nda toplandı. Son toplantısında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı'nın istifasını isteyen Kurul'da kadro atamalarının durdurulması gündeme gelecek.

Yaklaşık 170 üyenin bulunduğu toplantıda bazı meslek gruplarından Türklerin AB ülkelerine vizesiz girişine olanak sağlayan Avrupa Toplulukları Adalet Divanı kararıyla ilgili bilgi verilmesinin yanı sıra, yeni üye alımı, bir önceki kurul kararlarının onaylanması gibi gündem maddeleri tartışılacak. Toplantıda ayrıca YÖK'ün 11, 18 ve 22 Şubat tarihlerinde üniversitelere gönderdiği 3 genelge ile kadro atamalarını durdurması konusu da tartışılacak. Toplantı sonunda kadro sıkıntısı ile ilgili bir bildiri yayımlanması bekleniyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber