Altı bin yıllık kent köy oluyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Mart 2008 15:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hitit Medeniyeti'nin önemli merkezlerinden Çorum'un Alacahöyük beldesi, nüfusu 2 binin altına düştüğü için köy oluyor. Altı bin yıllık geçmişe sahip olan belde, turizm potansiyeline rağmen devamlı göç verdiği için köy olmaktan kurtulamadı.

Ülke genelinde bin 146 belde belediyesinin tüzel kişiliğini kaybetmesiyle, turistik bazı beldeler de köye dönüşüyor. Çorum'un Hattuşa ve Şapinuva ile birlikte üç önemli tarih hazinesinden biri olan Alacahöyük de köy olan beldeler arasında. Örenyeri, müzesi ve antik kalıntıları ile Anadolu kültür turizminin önemli merkezlerinden biri olan Alacahöyük'te, 101 yıldır arkeolojik kazılar devam ediyor. Türkiye'nin önemli tarihi merkezlerinden biri olan belde, yıllar boyunca turizm avantajını iyi değerlendiremedi. Turizm potansiyeline rağmen köy görünümünden kurtulamayan Alacahöyük'ün önceki nüfus sayımında 2 bin 468 olan nüfusu, adrese dayalı nüfus sistemine gören bin 499'a kadar geriledi. Nüfusu yarı yarıya azalan belde, köy olmaktan kurtulamadı.

Alacahöyük Belde Belediye Başkanı Hüseyin Saykan, turizm için önemli bir kültür merkezinin köye dönüştürülmesini doğru bulmadığını savundu. Saykan, "Nüfusa göre getirilen kriterlerde turizm ve kültür özellikleri de dikkate alınmalı. Alacahöyük Atatürk'ün kazı başlattığı ilk yerdir. Hala üzerinde bilimsel kazı yapılan, tarihi Hitit barajı bulunan, müzesi açık olan, binlerce turistin geldiği bir beldedir. Burasının beldelikten çıkarılarak köye dönüştürülmesi tarihe aykırıdır. Hititlere başkentlik yapan yer artık köy olarak nasıl değerlendirilir" diye konuştu.

ÇORUM'DA BELDELERİN YÜZDE 90'I KÖY OLUYOR

Çorum'da son nüfus sayımına göre 24 belde belediyesinden 21'inin nüfusu 2 binin altında çıktı. Sadece Aşdavul, Karahacip ve Arifegazili'nin nüfusu 2 bin barajının üstünde çıktı. Düvenci, Konaklı, Seydim, Alacahöyük, Büyükhırka, Çopraşık, Eskialibey, Kunduzlu, Evci, Evren, Alpagut, Hacıhamza, Çamlıca, Narlı, Elvançelebi, Başpınar, Demirşeyh, Kaledere, Kavşut, Tuğlu ve Yörüklü belde belediyeleri kapanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber